CyclingRhino Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu Siema, Mam 5-letniego crossa na dojazdy do pracy (raz na jakiś czas, mam 40-45km w dwie strony, ale trasę mam bardzo zrąbaną) oraz na śmiganie w czasie wolnym (spoko trasy asfaltowe), ale zawsze chciałem mieć szosę, ale nigdy nie wiedziałem, czy to coś dla mnie. Zrobiłem kilka przymiarek w sklepie, ale jeszcze spytałem kumpla, który jeździ(ł) zawodowo, czy warto brać coś ze sklepu do 4~6k na start jako pierwszą szosę, czy może jednak coś z drugiej ręki - zwłaszcza, że nie wiem, czy się wkręcę, ale powiedział, że ze względu na moją wagę, radzi mi abym został przy crossie lub kupił nowego, a szosę rozważyłbym ewentualnie później. Fakt, nie przejechałem na szosie n-kilometrów w sklepie, ale nie było mi na żadnym z testowanych modeli endurance w sklepie niewygodnie. Zwykle moje trasy (nie do pracy) na obecnym rowerze to 40~60km, chyba 85km miałem top, udaje mi się utrzymywać 25km/h średnią. Ważę teraz ok 103~104kg przy 177cm~ (spadło z o wiele więcej). Jak sobie pomyślę o tej lekkości jazdy szosą vs obecny rower, to nawet nie chcę myśleć o powrocie do jazdy na nim, ale mam gdzieś z tyłu tą rozkminę, że może przy jego zamiłowaniu do szosy, kumpel ma rację? Co myślicie? Czy szosa to zły wybór teraz w moim przypadku? Cytuj
Mihau_ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Cytat Czy szosa to zły wybór teraz w moim przypadku? Zły czy nie zły, nie da się odpowiedzieć na takie pytanie. Ludzie o takiej wadze jeżdżą na szosach ale musisz się liczyć z tym, że koła nie będą wieczne. Wjechanie w dziurę w drodze crossem z amortyzatorem i oponą 40c vs szosą na oponie 28c i karbonowym widelcu to trochę jednak różnica. Generalnie jeździć się da ale będąc lżejszym będziesz miał mniej problemów i kosztów. Cytat Fakt, nie przejechałem na szosie n-kilometrów w sklepie, ale nie było mi na żadnym z testowanych modeli endurance w sklepie niewygodnie. Przez minutę to ci na wszystkim będzie wygodnie. Cytat udaje mi się utrzymywać 25km/h średnią Obawiam się, że mylisz prędkość chwilową ze średnią. A co do "szosy" to zainteresowałbym się czymś takim. Producent robi na tej samej ramie zarówno szosę i gravela więc zmieści ci się szerszy kapeć, który ochroni trochę koła a tobie pozwoli na łagodniejszą przesiadkę z amortyzowanego roweru. Fabryczne opony to i tak ścierwo więc nie żal wymieniać. https://www.centrumrowerowe.pl/rower-szosowy-superior-x-road-comp-pd35447/ 1 Cytuj
CyclingRhino Napisano 4 godziny temu Autor Napisano 4 godziny temu Cytat Obawiam się, że mylisz prędkość chwilową ze średnią. Dzięki, przejrzałem nagrania tras i faktycznie masz rację. 21 avg~ na trasach 50km+, 22~23 na sub 50. Mam trochę ciśnienie na zakup, bo gdzieś z tyłu głowy chodzi mi myśl, że w zimę podobno taniej. Ale może chyba dobrym pomysłem byłoby wypożyczenie jakiejś szosy na dzień i machnięcie na niej 2h+ by sprawdzić jakbym się czuł i wrócił do rozważenia zakupu już na chłodno? Co do ww. modelu, właśnie to min. testowałem w centrum rowerowym i było wypas. Dzięki. Cytuj
Mihau_ Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Cytat Mam trochę ciśnienie na zakup, bo gdzieś z tyłu głowy chodzi mi myśl, że w zimę podobno taniej. Branża rowerowa ogólnie łapie zadyszkę po covidowym wzroście, pora kiedy kupujesz rower nie ma większego znaczenia bo przeceny i tak są solidne a dla dwóch stów w jedną czy drugą nie warto tracić czasu, który mógłbyś poświęcić na jazdę. Cytat Ale może chyba dobrym pomysłem byłoby wypożyczenie jakiejś szosy na dzień i machnięcie na niej 2h+ by sprawdzić jakbym się czuł i wrócił do rozważenia zakupu już na chłodno? Wypożyczyć możesz ale jazda szosą przy obecnej temperaturze, syfie na asfalcie i w grubych ciuchach to średnia przyjemność. BTW i tak musisz się przygotować, że przez pierwsze kilkaset kilometrów będzie bolało i mięśnie muszą przyzwyczaić się do nowych warunków 1 Cytuj
spidelli Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Teraz towar jest przebrany ale to co ocalało, można kupić względnie tanio. Dobrze Ci @Mihau_ radzi - weź coś co zmieści szerszą oponę bo kilka godzin w siodle na cienkiej, nabitej oponie wymęczy Cię; raczej nie ma mowy o bezbolesnej przesiadce z crossa... O wadze mowa już była, nie będę powtarzał. Potem sobie na spokojnie zmienisz opony na węższe - jak się rozjeździsz. 1 Cytuj
Surma Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu 3 godziny temu, CyclingRhino napisał: chyba 85km miałem top, udaje mi się utrzymywać 25km/h średnią. Ważę teraz ok 103~104kg przy 177cm~ (spadło z o wiele więcej). Jak sobie pomyślę o tej lekkości jazdy szosą vs obecny rower, to nawet nie chcę myśleć o powrocie do jazdy na nim, ale mam gdzieś z tyłu tą rozkminę, że może przy jego zamiłowaniu do szosy, kumpel ma rację? Co myślicie? Czy szosa to zły wybór teraz w moim przypadku? Waga to nie ostateczny wyznacznik, jeśli dobierzesz dobry rower to jest jak najbardziej sens kupować szosę, a jak mówisz tu o funduszach w granicach 4-6tyś to i tak myślę że dużo jak na pierwszy rower szosowy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi