Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chcę w rowerze zmienić kasetę i korbę, ale że nigdy tego nie robiłem, to nie wiem, czy będę umiał to zrobić i w ogóle nie wiem, co kupić, żeby wszystko do siebie pasowało.

Napęd (2x10) mam na Tiagrze; przerzutki z tyłu i z przodu to Tiagra 4700. Kaseta to Shimano HG500, z zakresem 11-34t, cokolwiek to znaczy. Korba to FSA Omega z koronkami 46t-36t. Nie wiem właśnie czy kupić takie jak jest, czy coś innego. No i też nie wiem, czy  cały ten suport też od razu trzeba wymieniać.

Wymieniam te części, bo obecne są już nie do końca sprawne. No i jeżdżę głównie po płaskim terenie, chociaż w tym roku wybieram się w góry z sakwami, więc żeby te przełożenia nie były zbyt ciężkie.

Napisano

Z Twojego opisu wynika, że najlepiej będzie jeśli oddasz rower do serwisu.

Na same narzędzia wydasz więcej niż na robociznę serwisanta.

Jeśli napęd jest zużyty i czeka Cię wyjazd z sakwami to warto zajrzeć też do hamulców, do piast, sprawdzić naciąg szprych...

Jeśli zaś koniecznie chcesz robić sam, to kasetę kup tę samą co masz, nowy łańcuch z spinką, np. KMC x10-93.

Korbę na Twoim miejscu wymieniłbym na nową Shimano fc-rx600-2 o stopniowaniu 46-30, to w zasadzie jedyna metoda na uzyskanie miękkich biegów w tym napędzie, jaka przychodzi mi do głowy. Prawdopodobnie będzie trzeba też wymienić przednią przerzutkę na jakąś z grupy grx, ale być może tiagrę uda się doregulować.

Do FSA trudno kupić części, tu jest więcej na ten temat: