wodu Napisano Sobota o 14:56 Napisano Sobota o 14:56 Witajcie, czyszczę napęd, rozebrałem tylną oś, kasetę itp, chcę złożyć z powrotem, ale nie wiem jak założyć te "zaślepki" na łożyskach, a konkretnie tą wewnętrzna - czy ma iść gładką stroną w górę czy odwrotnie? Coś chyba robię nie tak, bo obojętnie jak ją włożę, to ta zaślepka zewnętrzna nie chce się wcisnąć do końca. Lepiej widać to na zdjęciach. Pytanie: ma być jak 1 czy 2? Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 07:41 Napisano Niedziela o 07:41 @wodu Trzeba zdjęcia robić przed Też się uczę na własnych rowerach i zawsze jest sesja, żeby potem było łatwiej 1 Cytuj
wodu Napisano Niedziela o 10:49 Autor Napisano Niedziela o 10:49 19 godzin temu, TheJW napisał: 2 Dzięki, tak mi się wydawało. Czy ten zewnętrzny element powinien łatwo wejść, czy trzeba go młotem dobić? Bo mi nie chce wejsć... Cytuj
eloo Napisano Niedziela o 14:09 Napisano Niedziela o 14:09 w to miejsce wchodzi tylko ta srebrna blaszka z napisem shimano. Osłonka którą próbujesz wcisnąć chroni piastę od drugiej strony, od strony kasety Cytuj
TheJW Napisano Niedziela o 14:29 Napisano Niedziela o 14:29 3 godziny temu, wodu napisał: Dzięki, tak mi się wydawało. Czy ten zewnętrzny element powinien łatwo wejść, czy trzeba go młotem dobić? Bo mi nie chce wejsć... Może musisz lekko dobić tą wewnętrzną osłonę kulek. Przez nasadkę odpowiedniego rozmiaru na przykład. Tylko bez przesady, żeby nie pogiąć. Na oko - powinna się oprzeć o krawędź bieżni. Ta zewnętrzna "zaślepka" z tego co pamiętam nie siedziała jakoś ciasno. Cytuj
wodu Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Zakończę temat, dla potomnych coby nie popełnili tego błedu co ja - ta zaślepka wewnętrzna wchodzi w oś od strony napędu (kasety) a ja próbowałem ją wcisnąć od drugiej strony Cytuj
TheJW Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu W dniu 19.01.2025 o 15:09, eloo napisał: w to miejsce wchodzi tylko ta srebrna blaszka z napisem shimano. Osłonka którą próbujesz wcisnąć chroni piastę od drugiej strony, od strony kasety No przecież kolega @eloo dokładnie to napisał. Ja założyłem, że to elementy od strony nienapędowej, bo tak wynikało ze zdjęć - tylko tę stronę na nich pokazałeś. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi