Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy ktoś z Was wjeżdżał z bagażnikiem rowerowym na haku na prom? Zastanawiam się czy w momencie wjazdu na rampę nie zahaczy się bagażniku o ziemię - w końcu bagażnik to znaczne przedłużenie tylnego zwisu pojazdu.

Napisano

Rampy wjazdowe w terminalach promowych (te od strony lądu, na które opadają rampy promu) są ruchome i podnosi się je albo opuszcza w zależności od stanu wody tak aby rampa promu tworzyła możliwie jak najbardziej poziomą powierzchnię w stosunku do pokładu promu. Do Świnoujścia, jak jeszcze nie było tunelu, przyjeżdżało promami tysiące turystów z bagażnikami rowerowymi na hak. Innymi promami też przejeżdża tysiące samochodów z bagażnikami rowerowymi na hak. Najważniejsze to zjeżdżać/wjeżdżać przez rampę powoli, żeby nie bujnęło

• +1 pomógł 1
Napisano

Na wyspach greckich terminale są sztywne, betonowe a rampa wjazdowa jest czasem ustawiona pod kątem 45 stopni. Widziałem jak nisko zawieszone samochody wjeżdżały pod kątem do rampy dlatego zastanawiam się nad bagażnikiem na hak.

Napisano

Osobiście wjeżdżałem, ale na duże promy, także co do małych w różnych zakątkach Europy na pewno się nie wypowiem. Sam hak ma najniższy punkt wyżej niż podwozie, a bagażnik jest jeszcze 20 cm powyżej, także nie powinno być jakiegokolwiek problemu.

Napisano

Tego nie wiedziałem - a rzeczywiście ma to znaczenie. Czyli dla obliczeń można przyjąć że bagażnik będzie jakieś 25 cm powyżej. Powinno wystarczyć , w wolnej chwili rozrysuję sobie jak to będzie wyglądać w przypadku mojego Opla Zafiry. Ale też zdemontuję kanapę i zobaczę ile miejsca zostanie na bagaż po załadowaniu dwóch rowerów elektrycznych - bo poprzednio jeździliśmy bez problemów we dwójkę z rowerami w środku - tylko że rowery bez wspomagania zajmowały zdecydowanie mniej miejsca.

Napisano

Nawet na oko można określić, czy to bagażnik czy zderzak wyznaczają tylny kąt rampowy - ale w naturze, po załadowaniu. Jak auto miękkie, to tył siada i nawet zderzak może być problemem.

Ja nie miałem nigdy z tym problemów, ani na promach rzecznych, ani na Adriatyku, ani na wielkich promach na Morzu Śródziemnym. Ale ja mam usztywnione tylne zawieszenie i auto z bagażnikiem na haku i pełnym kufrem stoi tak, jak inne na pusto (tak też miałem w poprzednim kombi, a wcześniej były suvy takie bardziej terenowe, to już w ogóle luz). Na prom muszą wjechać kampery - niektóre to dopiero mają zwis z tyłu.

Zwróć uwagę na bilety - jak jest cena za długość, to liczy się z bagażnikiem i musiałem płacić za wóz ponad 5m (cena za dostawczy), choć sam samochód krótszy. 

I ostatnie - wiele bym zrobił, żeby mi rowery weszły do środka - szczególnie elektryczne - łatwiej zaparkować, nie brudzą się, nie moczą, mniej kuszą (tak myślę), mniejsze opory powietrza... Myślę o długiej trasie, bo na krótkie jazdy to hak rządzi.

Napisano
18 godzin temu, PiotrWie napisał:

Na wyspach greckich terminale są sztywne, betonowe a rampa wjazdowa jest czasem ustawiona pod kątem 45 stopni. Widziałem jak nisko zawieszone samochody wjeżdżały pod kątem do rampy dlatego zastanawiam się nad bagażnikiem na hak.

Generalnie pływy w Grecji są bardzo małe, wręcz znikome więc z tego może wynikać fakt, że terminale tam są nieregulowane. Szczególnie małe, lokalne, dla mniejszych promów lokalnych linii. Co innego w Europie zachodniej, na wybrzeżu Atlantyku i Morza Północnego - tam pływy mają po kilka metrów różnicy i bez śluz lub regulowanych terminali nie da rady. Na Bałtyku nie ma co prawda pływów syzygijnych ale występuje zjawisko tzw. "cofki" spowodowane wiatrami (przy długotrwałych wiatrach z północy, cała woda z morza jest wiana na południe i wpływa do rzek i vice versa).

To masz dla przykładu mniejszy, lokalny prom na południu Krety - rampa prawie pozioma:

IMG_20250119_153214.thumb.jpg.47190951e9a9bb6d5d561b4ee026c0ef.jpg

Tu na północy Krety, w Retimno - też prawie poziomo i betonowy terminal:

IMG_20250119_144111.thumb.jpg.789e7ab93b8c5e81dda17ae4140b179b.jpg

A tu Malta - też poziomo niemalże:

IMG-20250119-WA0001.thumb.jpg.c50177a2b3abec993690fd9bbdc24d9d.jpg

Napisano

Daskalogianis pływa z Hora Sfakion do Paleochory, tam jeździ się bez problemu szosą, problemy mogą być szczególnie na Cykladach, mocno skośne rampy byłe np. na Sifnos czy Serifos w Pireusie też nie było płasko - to tam widzieliśmy samochód wjeżdżający skośnie. Dotychczas lataliśmy samolotem i pływaliśmy bez samochodu - wypożyczyliśmy na wyspach. Teraz możemy pojechać na dłużej więc myślimy o wyjeździe samochodem z rowerami.