Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Kupiłem trenażer Elite Novo Force 8. Do trenażera dokupiony czujnik ant+. Czujnik łączy się z zegarkiem Fenix X 6 pro. Grzebałem już sporo w ustawieniach, ale nie potrafię dojść do tego co zrobić, żeby zegarek zbierał informacje o aktywności. Nie zależy mi na aplikacjach typu zwift, tylko na tym, żeby klepać kilometry na Garminie. 

Ogólnie wchodząc w jakąkolwiek aktywność przez zegarek nie pokazuje mi żadnych wartości (prędkość, itp). Z aplikacją Zwift łączy się działa. Proszę o poradę, bo mi już ręce opadły.

Napisano (edytowane)

@colo07Podstawowy błąd robisz.  Musisz najpierw przewinąć na zegarku do odpowiedniej aktywności którą chcesz uskuteczniać a potem ją uruchomić. Po zakończeniu klikasz na zegarku w celu jej zamknięcia. Jeszcze dobrze by było jakbyś miał sparowany telefon czy łączność po WiFi aby aktywność przesyłać na swoje konto . Tam możesz spokojnie podziwiać wykresiki.

A dokładnie robisz tak- wciskasz prawy górny guzik, przewijasz do rower stacjonarny , klikasz jeszcze raz ten sam przycisk dwa razy i zaczyna się rejestracja aktywności.  Oczywiście trenażer musisz mieć sparowany z zegarkiem.  W tym celu środkowy lewy  wciskasz , dolnym lewym przewijasz do czujniki i akcesoria potwierdzasz górnym prawym , i masz tam dodaj nowy. Potem przewijasz do inteligentny trenażer/ czujnik ANT/ czy co tam chcesz  , klikasz  , kręcisz w tym czasie korbami aby wzbudzić trenażer . Na zegarku wyskoczy , potwierdzasz i to wszystko z tej strony zegarkowej. Na Connect  czy to na telefonie czy komputerze   tworzysz profil aktywności  i tam pod nią  będą  słane  twoje wypocone 😉 aktywności  itp.

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano
6 godzin temu, pecio napisał:

@colo07Podstawowy błąd robisz.  Musisz najpierw przewinąć na zegarku do odpowiedniej aktywności którą chcesz uskuteczniać a potem ją uruchomić. Po zakończeniu klikasz na zegarku w celu jej zamknięcia. Jeszcze dobrze by było jakbyś miał sparowany telefon czy łączność po WiFi aby aktywność przesyłać na swoje konto . Tam możesz spokojnie podziwiać wykresiki.

A dokładnie robisz tak- wciskasz prawy górny guzik, przewijasz do rower stacjonarny , klikasz jeszcze raz ten sam przycisk dwa razy i zaczyna się rejestracja aktywności.  Oczywiście trenażer musisz mieć sparowany z zegarkiem.  W tym celu środkowy lewy  wciskasz , dolnym lewym przewijasz do czujniki i akcesoria potwierdzasz górnym prawym , i masz tam dodaj nowy. Potem przewijasz do inteligentny trenażer/ czujnik ANT/ czy co tam chcesz  , klikasz  , kręcisz w tym czasie korbami aby wzbudzić trenażer . Na zegarku wyskoczy , potwierdzasz i to wszystko z tej strony zegarkowej. Na Connect  czy to na telefonie czy komputerze   tworzysz profil aktywności  i tam pod nią  będą  słane  twoje wypocone 😉 aktywności  itp.

Faktycznie, coś ruszyło. Wcześniej pojawiał mi się tylko puls na zegarku. Łącząc się z czujnikiem Misuro wyskakiwały mi 3 różne do połączenia - Misuro, coś w nazwie z mocą i jakiś trzeci. Teraz muszę tylko jakoś ustawić coś, żeby nie pokazywał głupot, bo teraz lekko kręciłem a dystans nabijał się w szybkim tempie 😅 dzięki za pomoc 👍

IMG_20250118_134514.jpg

Napisano (edytowane)

W garminie w ustawieniach czujnika prędkości trenażera musisz ustawić obwód rolki zamiast obwodu koła. Jak masz rolkę 30mm (a chyba taka jest w Novo), to będzie 94mm. Jak masz rolkę 45mm - obwód 141.

Edytowane przez nctrns
Napisano
4 godziny temu, nctrns napisał:

W garminie w ustawieniach czujnika prędkości trenażera musisz ustawić obwód rolki zamiast obwodu koła. Jak masz rolkę 30mm (a chyba taka jest w Novo), to będzie 94mm. Jak masz rolkę 45mm - obwód 141.

Dzięki za wskazówkę, dziś już nie zdążę ale jutro spróbuję to ustawić 😊

Napisano
9 godzin temu, nctrns napisał:

Jak masz rolkę 30mm (a chyba taka jest w Novo), to będzie 94mm. Jak masz rolkę 45mm - obwód 141.

Tak z ciekawości, skąd te wartości? Jeśli rolka ma 30mm to nie wpisywać 30 po prostu 30? Czyli wystarczy tylko ustawić rozmiar kół?

Te 3 czujniki co na zdjęciu łączą mi się z zegarkiem. W tym ostatnim jest opcja zmiany rozmiaru kół.

IMG_20250119_002343.jpg

IMG_20250119_002405.jpg