Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

czy dobry dział ?

Postanowiłem wyremontować sprzęt nabyty ok 7 lat temu. Rama Gitane włókno, przód/tył ultegra 6500, kaseta CS-HG50-9 , łańcuch CN-HG53. Napisałem stary rower bo jak wyczytałem ultegre 6500 przestali produkować w 2004 ,podejrzewam że rama jest nowsza. Nabyłem używane koła Giant PA2 Aluminum Tubeless 700c (Shimano/SRAM 10/11) do tego kasetę CS-R7000, łańcuch  CN-HG601-11 i oczywiście 105 RD-R7000-GS. Wszystko pracuje ok poza jedną rzeczą. Łańcuch na najmniejszej zębatce kasety przeskakuje a raczej zahacza o kolejną zębatkę. Laik powiedział by że kaseta jest za duża, przerzutka co prawda cofa się na zewnątrz na śrubie regulacyjnej ale nie na tyle aby zrzucić już łańcuch. Zacząłem od haka przerzutki, wymieniłem na nowy, nie pomogło. Pomyślałem o przekosie łańcucha i kombinacjach z korbą (suport, podkładki itp) ale linia łańcuch wypada na czwartej zębatce od dołu to chyba ok. Rama to karbonowy rower szosowy z prostą kierownicą i dzw. zmiany biegów SL-RS700 więc wszystko jest kompatybilne. Rama jest bardzo "zwinna, zwarta" dobra na miasto. Zastanawiam się czy geometria ramy może mieć coś do tego tzn. długość tylnego widelca ma przecież wpływ na przekos łańcuch. Minimalny ale ma.  Będę wdzięczny za pomoc. Łukasz

Napisano (edytowane)

Nie masz podkładki pod kaseta może? Czy bez linki można ustawić przerzutkę żeby pracowała na najmniejszej zębatce?

Czy tam nie jest bębenek MTB przypadkiem, a kasete masz road. 

Edytowane przez Robi68