Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Szukam roweru dla narzeczonej w przedziale od 2 do 3 tyś PLN. Aktualnie posiada starą, ciężką marketową damkę, w której nie jest w stanie dotrzymać tempa na przejażdżkach.

Zależy mi na tym żeby rower był dosyć lekki (poniżej 14 kg), nie miał zbyt dużej liczby przełożeń i miał nisko poprowadzoną ramę (damską), a pozycja na rowerze nie była zbyt sportowa.

Zastawiałem się nad takimi modelami jak:

• Marin Kentfield ST 2
  • Elops 900 LD
  • Romet Mistral 2D
  • Trek FX 2 Disc Stagger

Co myślicie o takich propozycjach, a może polecilibyście jeszcze coś innego? Będę wdzięczny za pomoc!

Napisano (edytowane)

Jeśli oczekuje bardzo wyprostowanej pozycji na rowerze to celowałbym w Kentfielda, rozważyłbym też Presidio 1 będzie zdecydowanie lżejszy, szybszy z trochę bardziej pochyloną pozycją za kierownicą. Tutaj jest w świetnej cenie ale tylko S https://sprint-rowery.pl/rower-fitness-marin-presidio-1

Edit: a zapomniałem o obniżonej górnej rurze.

Edytowane przez keltu
Napisano (edytowane)

Zastanów się, jaki sposób użytkowania roweru będzie dominował, bo to są zupełnie różne podejścia do 2 kółek.

Jak chodzi o rower do codziennego przemieszczania się po mieście (np. do pracy), to wygrywa Elops, bo nie tylko jest ciekawie stylizowany (gripy, siodełko), ale przede wszystkim masz błotniki, bagażnik i całodobowe oświetlenie z dynama w cenie. Jedyne, co mi się nie podoba, to ten pseudo amortyzator w sterach (???) - nie, że jakoś zakładam złe działanie, ale wolę rozwiązania mniej pokręcone, a w tym rowerze mógłby być zwykły sztywny widelec).

Jak chodzi o lekkość i szybkość to zdecydowanie Trek - najlżejszy z nich (11,63 kg w porównaniu do 13-14 kg Elopsa - ale musisz pamiętać, że to z całym szpejem w tym z dynamem i do ok. 15 kg Marina "na goło"), najwęższe opony... Trochę bez sensu napęd 2x9... chyba że Ty znalazłeś inny.

Zaletą Marina będzie chyba najwięcej miejsca na oponę, wadą najwyższa waga i to za golasa. Za to chyba najlepiej sprawdzi się na przejażdżkach poza asfaltem.

Rometa nie sprawdzałem...

EDYTOWANE:

Z Marinów podobny będzie jeszcze Fairfax - lżejszy niż Kentfield, ale z napędem 2x8 - podobny do Treka

Edytowane przez HSM
Napisano

Dzięki za odpowiedzi! 

Jeśli chodzi o tą ramę to niestety to jest jeden z najważniejszych warunków żeby rower miał nisko poprowadzoną rurę, dlatego Presidio odpada. Fairfax rzeczywiście jest w wersji ST, ale Kentfield wygrywa estetycznie (kobiecym okiem :D).

W przypadku Fairfaxa chyba warto dopłacać do wersji 2 względem 1 (Hydrauliczne hamulce tarczowe i 2x8 z Acera vs zwykle tarczówki i 3x8 na Toruney)?

Ten Romet przekłuł moją uwagę ze względu na dobrą wagę (12kg), ładną ramę i napęd na pasku (ponoć bezproblemowy). Tutaj link do niego: https://e-rower.pl/miejskie/11320-rower-mistral-2d-2024-5904803168712.html Nie widziałem żadnych opinii o tym rowerze, co sądzicie?

Elops 900 wizualnie wygrywa + ma juz pełne wyposażenie, które i tak bysmy raczej dołożyli. Jest teraz na promocji za 3000 zł więc podjedziemy zobaczyć do Decathlona jaki rozmiar pasowałby najlepiej bo S i M jest na granicy (na 165 cm wzrostu). Co sądzicie o tym napędzie SRAM NX 1x11?

Napisano

Wszystkie wymienione modele to solidne opcje. Jeśli zależy Wam na lekkości i wygodnej pozycji, Trek FX 2 Disc Stagger wygląda świetnie  fajny kompromis między wagą a komfortem. Marin Kentfield ST 2 to też dobry wybór, jeśli szukacie czegoś bardziej miejskiego z retro vibe'em. Może jeszcze zerknij na Kellys Physio 10  często polecany w tym budżecie. 

Napisano

Kelly's Physio 10 niestety jest tylko w wersji z "męską" ramą, a Trek FX 2 Disc Stagger mimo, że rozważany od początku, to wizualnie najmniej się podoba kobiecie (także decydujący aspekt 😅). Jeśli Elops bedzie wygodny po przymiarce to chyba się na niego zdecydujemy. Jest chyba najcięższy z wszystkich propozycji ale jako jedyny jest w pełni wyposażony. 

Jeśli jest ktoś w stanie ocenić tego Rometa to też chętnie wysłucham!

Napisano (edytowane)

https://allegro.pl/oferta/rower-crossowy-specialized-sirrus-x-2-0-st-dsttur-rktred-blk-xs-17125167199?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_pmax_sc&ev_campaign_id=17566159677&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA-aK8BhCDARIsAL_-H9nkDIUbvJbzr9JST-74ATIVEBEPzEWOQYCbBgO66BlEzGDWfumCc54aAkSWEALw_wcB

Napęd 1x  (microshift), hydauliczne hamulce (promax) dość szerokie opony, tutaj w dość dobrej cenie (xs).

EDIT, teraz zobaczyłem 165cm wzrostu więc powyższy link odpada, u innych sprzedawców inne rozmiary kilka stówek drożej.

Edytowane przez wr81
Napisano

Dzięki za propozycje. Akurat rozmiar tego Sirrusa z aukcji będzie za mały. Sprawdziłem na ich oficjalnej stronie i dla 165 cm wzrostu i 38 cm goleni odpowiedni rozmiar to M. Poszukam jeszcze innych ofert i rozważę.

Napisano (edytowane)

@szymeqqq zaintrygowałeś mnie tym Rometem na pasku, bo go nie sprawdzałem i nawet nie przypuszczałem, że w tym przedziale cenowym będzie taka perełka (pasek z nexusem). Powiem tak, gdyby to miał być rower typowo miejski, to pasek z piastą jest rewelacyjny (czystość, codzienne wymogi konserwacyjne, możliwość zmiany biegów w bezruchu np. po zatrzymaniu na światłach). To wszystko za cenę jednak wyższych kosztów początkowych niż modele na przerzutkach i łańcuchu. No i ewentualne większe awarie i zmiany też są droższe (wymiana paska to tyle co wymiana raczej bardzo drogiego łańcucha a nie najtańszego modelu za 30 zł a i pełen serwis piasty wielobiegowej to kosztuje więcej niż tania przerzutka), ale mimo wszystko warto... Tylko z tą wagą jesteś trochę optymistą. Zwykły Mistral na przerzutce (chyba model 1D) ważył nieco ponad 11 kg. Nie ma bata - model z piastą będzie więcej - piszą "nieco ponad 12 kg", ale w innym miejscu już jest 12,8 kg dla rozmiaru S.

A tabelkami rozmiarowymi producentów specjalnie się nie sugeruj. Traktuj jedynie jako punkt wyjściowy. Tylko obmacanie roweru w sklepie przez przyszłą użytkowniczkę jest coś warte...

Jeśli Kentfield się podoba, to jest mocny argument, bo użytkowniczka musi rower zaakceptować, ale moim zdaniem ten Mistral na pasku jest zdecydowanie ciekawszym rowerem (mało jest w miarę tanich rowerów na pasku). Przychodzi z ogumieniem jeszcze szerszym niż Kentfield (47 vs 40) , nie jest aż tak ciężki jak Marin - którego wagi producent nie podaje, ale gdzieś mi mignęło, że to jednak 15 kg a nie 12-13 kg już z piastą w Romecie  i tylko jedna rzecz może być kłopotliwa - zestawienie napędu jest zdecydowanie twardsze niż w Marinie. Pytanie, co na to użytkowniczka. Poniżej masz zestawienie - o ile dobrze wpisałem dane

https://www.gear-calculator.com/?GR=SNI7&KB=46&RZ=24&UF=2250&TF=80&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth&GR2=DERS&KB2=38&RZ2=11,13,15,18,21,24,28,34,40,48&UF2=2220#

Może dałoby się zmiękczyć napęd Mistrala, ale z uwagi na pasek będzie to droższe niż zwykła podmiana blatu...

EDYTOWANE:

Jak warunkiem miało być mało biegów, to w ogóle nie patrz na rozwiązania 3xX, ani na 2xX. Pod rozwagę bierz tylko napędy jednorzędowe albo tego nexusa. Zresztą nawet jak patrzę na rozmiar kasety w Kentfieldzie, to już sobie wyobrażam użytkowniczkę żonglująca po tej patelni... zwłaszcza w mieście. Piasta byłaby idealna i szkoda że Romet wsadził tam zębatki 46/24, bo to może być jednak z tym Nexusem za twardo. Na czym ona jeździ teraz? Jakie tam są przełożenia? Wpisz do kalkulatora i porównaj z Rometem. Spytaj ją jakie są jej odczucia z poszczególnych biegów, których używa...

Edytowane przez HSM
Napisano

Waga Kentfielda lekko ponad 13kg

A jak zmieniłbyś suport na sztywną oś to z 500g można urwać. A ten co jest to i tak długo nie pociągnie, bez skrzypienia. Taki urok Marinów. Fajne ramy, osprzęt niedomaga.