Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Powiem tak - temat mnie zaciekawił, mimo wszystko. Nawet się zacząłem zastanawiać nad czymś prostym, co da mi znać, że ktoś poruszył mój rower, znajdujący się poza zasięgiem wzroku. Zdarza się przecież zostawić rower, nawet przypięty przed kawiarnią, a usiąść z tyłu, w słonecznym ogródku.

Knog odpada, bo nie mam ajfona, a poza tym ta firma za bardzo mi Apple przypomina ;) 

Tak anegdotycznie - jak wjeżdżaliśmy na Stelvio w tempie zupełnie turystycznym, to kilka razy zatrzymywaliśmy się po drodze na kawę albo piwo (upał był nieznośny przez dobrą połowę odjazdu). Rowery zostawialiśmy dosłownie przy ulicy, niezapięte, często poza zasięgiem wzroku. 

Zresztą i tak by to nic nie dało, bo jakby ktoś wskoczył na rower, to miałby przed sobą kilka km szaleńczego zjazdu :) Pocieszaliśmy się tym, że mamy jedne z gorszych rowerów, a nawet jak ktoś skubnie jeden z naszych, to zostawi swój ;)  

Czy ktoś zna/używa NOTIONE go! PLUS?

Edytowane przez spidelli
Napisano (edytowane)

A jakiego masz smartfona , tzn  firmę.  Bo jak Samsunga to zdecydowanie polecam SmartTaga 2 .  Genialny "paździerz"   , nie dość ,że robi robotę airtaga  ( i to o niebo , nawet dwa nieba  lepiej) , to może robić za pilot do tv , pilot do sterowania "mądrym " domem , światłem  i co sobie jeszcze wymyślisz a raczej co SmartThings  puści. 

A tak jeszcze  z kronikarskiego obowiązku  napiszę  o genialności obu konkurencyjnych rozwiązań.  Kiedyś jak  śmigałem z airtagiem  po prowincji ( moje rejony)  to przez kilka miesięcy zostałem raz wykryty  w tłumie turystów na Gubałówce.  Jak śmigam z smart tagiem   to   podczas testów  byłem non stop widziany na trasie . A pod sklepem na piwku  to szpej  padaczki dostawał od powiadomień .  Morał z tego płynie taki  .... Polska to kraj Samsungiem stojący.😉😁 

Jeszcze jedno , ze specyfikacji  technicznej  wychodzi tak - zasięg Airtaga   około 10 METRÓW  ( SŁOWNIE DZIESIĘĆ ) !!!!!!!!!!.  

Zasięg Smart Taga  -  120 METRÓW ( STO DWADZIEŚCIA ) !!!!!!        Nokaut w pierwszej rundzie !!!! 

To było do przewidzenia  biorąc pod uwagę   protokoły Bluetooth   Airtag  4.xx  vs Smart Tag 5.3 

Czyli na dzisiejsze standardy  z Airtagiem to nawet kluczy nie znajdziesz 🤣

Edytowane przez pecio
Napisano

Samsung - firma z kompleksem Apple ;)

Ja mam Sony gdyż ponieważ mój telefon musi mieć wejście na kartę pamięci i wejście na słuchawki typu jack 3,5 mm, żebym sobie mógł przerzucić kilkaset GB mojej muzyki zgranej z kupionych płyt CD. Nie, Spotify dla mnie nie istnieje ;) Bandcamp co najwyżej :) Gdzie się da, trzymam się minimalizmu, och jak mnie podnieca monochromatyczny wyświetlacz ;) 

A wracając do tematu - nadmiar powiadomień też mnie nie kręci, co do zasady ograniczam i wyłączam i tu też bym nie chciał, żeby mi brzęczało co chwila :) W końcu idę na rower odpocząć od życia ;) słuchać żab i ptaków, pić prosto z butelki ;) 

Napisano

@spidelli Sony ..... Polar ....... ortodoksyjne podejście do tematu 😉😁  Po co karty pamięci w telefonie jak masz  1 TB  na dane . Po co  archaiczna wtyczka  jak są inne   formy   dostarczania " treści" do słuchawek.   Nie to żebym się czepiał  bo sam mam i korzystam z archaicznej Noki  zamiennie z szmelcungiem .

Napisano

Wtyczka działa? Działa. Archaiczna - nie ma w tym kontekście żadnego znaczenia :) Żyjemy w jednym wielkim polu elektromagnetycznym.... Wiesz co się dzieje z Twoim mózgiem gdy używasz bluetooth?

😎 :D 

Wiem że nie ratuję płonącej planety nie kupując najnowszych gadżetow ale trudno - ktoś musi być tym złym :D 

Ok, teraz na trzeźwo - Samsung pewnie się lepiej nada z przyczyn, które wyłuszczyłeś :) Ale chyba sobie kupię tego polskiego taga, tak na próbę - najwyżej zostanie do kluczyków od auta. On tam niby ma funkcję, że brzęczy jak rower zniknie z zasięgu ale szkoda, że nie ma jakiegoś akcelerometra, który by wykrył ruch, czyli, że ktoś ruszył rower, a nie że brzęczy jak ktoś odjeżdża, bo to pozostawia pewien niedosyt ;) 

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, spidelli napisał:

..... Wiesz co się dzieje z Twoim mózgiem gdy używasz bluetooth?...

@spidelli toś mi pojechał......  riposta cięta  jak u mistrza @marvelo 🤣  Tu bym wdał się w ostrą polemikę  np. -  Bluetooth vs Ethanol  😁

Ale wracając na ziemię jest taki jeden fajny traker działający w obu środowiskach   , Tile Pro się zowie.    

Dziś na samej trasie do Krakowa  szajstraker  został wykryty 27 razy.   Airtaga nigdy nie udawało się wykryć na tej samej trasie. 

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@pecio jak używam i BT i % to z czegoś muszę zrezygnować 🤣

A serio - kabel w niczym mi nie przeszkadza w tym wypadku. Fajnie, że jest jeszcze opcja kupić - ja kupiłem świadomie i wymieniłem słuchawki bezprzewodowe (te wielkie pączki) na kabel. Jak ktoś chce BT - ma wybór :) Tak jak są ludzie zadowoleni z Apple, ja próbowałem, nie moja bajka :) 

Słuchawek dousznych używałem przy jakiejś aktywności w domu, jak sprzątanie ale żona mi zabrała bo swoje popsuła :D 

Ten polski lokalizator rzekomo też działa w obu systemach.

Edytowane przez spidelli
Napisano
8 godzin temu, spidelli napisał:

Powiem tak - temat mnie zaciekawił, mimo wszystko. Nawet się zacząłem zastanawiać nad czymś prostym, co da mi znać, że ktoś poruszył mój rower, znajdujący się poza zasięgiem wzroku. Zdarza się przecież zostawić rower, nawet przypięty przed kawiarnią, a usiąść z tyłu, w słonecznym ogródku.

[...]

No przeciez ja coś takiego używam od lat  - alarm z czujnikiem wstrząsu na pilota. Ruszyć roweru się nie da bo od razu wyje (kilka stopni czułości). Spinam cienką linką 2 rowery siadamy  w ogródku kawiarni i z pilota wlączam/wyłączam  alarm.

https://allegro.pl/oferta/bezprzewodowy-alarm-rowerowy-zabezpieczenie-motoru-hulajnogi-glosny-pilot-16552291657?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:finished&bi_c=YjJmMGMzNTEtOGE2YS00MjU4LWI5ZjUtNjQ4ODk1NTYxOWY1AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6f32f3ce-010f-4436-bff5-06978d7c89aa

• Haha 1
Napisano

No pacz, a ja tu się zdzieram od rana i kombinuję jak kuń pod górę 🤣@pecio poleciał do Krakowa a ten ma gotowca i cicho siedział do tej pory ;)

Teraz, pecio napisał:

w roli alarmu 

Zareaguje na przemieszczenie czy na sam ruch, np. podniesienie do pionu opartego roweru? 

Napisano (edytowane)

kolano skręciłem, w poniedziałek nie mogłem dojść do kuchni, przez tydzień zero aktywności dziś już było lodowisko 💪

Edytowane przez dfq
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

No  ale Panie @spidelli nie oszukujmy się . Kto ma najbardziej rozwinięty i pełny  ekosystem ............. noooo Garmin.😁

No nie mogę się powstrzymać 😉 ortodoksi dalej siedzą na Polarach i kabelkach  🤣

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@pecio No ale 1040 to bym nie zostawił przypiętą na rowerze gdzieś z tyłu kawiarni bo może zostać sam rower  🤣

Edytowane przez dfq
  • Haha 1
Napisano (edytowane)

@dfq i z tego właśnie powodu nie korzystam z alarmu w 1040 🤣

Pod byle sklepem zdejmuję  edka i variatkę .

Edytowane przez pecio
  • Haha 1