kamilodirt Napisano Środa o 20:17 Napisano Środa o 20:17 Cześć z góry przepraszam jak zły temat przechodząc do rzeczy, posiadacie w swoich rowerach air tagi? I czy ma to większy sens?. i gdzie to zamontować? Żeby było to m.in bezpieczne, i pytanie czy komuś się to kiedykolwiek sprawdziło 😅 Cytuj
spidelli Napisano Środa o 20:30 Napisano Środa o 20:30 Jak trafisz na złodzieja z Samsungiem to pozamiatane A serio - tak czysto teoretycznie - zawsze jest jakaś szansa, że to zadziała. Ale gdybam teoretycznie, w cenie ajfona kupisz rower Cytuj
kamilodirt Napisano Środa o 20:36 Autor Napisano Środa o 20:36 (edytowane) Kraków to ciekawe miasto, w którym na pewno nikt się nie skusi na pozostawiony bez zapięcia na 30 sekund rower pod Zabka! 😁 Głównym powodem czemu nadtym myślę, AirTagi są bardzo dokładnymi lokalizatorami, które zawsze dają jakieś „bezpieczeństwo” Edytowane Środa o 20:40 przez kamilodirt . Cytuj
spidelli Napisano Środa o 20:43 Napisano Środa o 20:43 To kup sobie w cenie tego gadżetu linkę Abusa albo coś w tym stylu, jest wątek o tym, nawet wklejałem dwa takie zapięcia - zawodowego złodzieja nie powstrzyma ale takiego z okazji - akurat na czas szybkich zakupów - tak. Jak ktoś odjedzie kręcąc jak dziki na Twoim rowerze, to już po ptokach. Ile musisz mieć szczęścia, żeby Twój rower pojawił się w telefonie i to na tyle długo, żebyś zdążył zareagować? I przekonasz niebieskich, żeby komuś wpadli na chatę, bo coś mignęło w telefonie? Szanse są ale są I-LU-ZO-RYCZ-NE I nie nazwałbym tego zabezpieczeniem tylko jakąś tam szansą na odzyskanie roweru. Zabezpieczenie to prewencja, a airtag? Cytuj
kamilodirt Napisano Środa o 20:50 Autor Napisano Środa o 20:50 No zgodzę się, użyłem złego słowa 😅 Tylko z tego co wiem, jak złodziejaszek ma iphona to ma powiadomienie o wykrytym airtagu, i może włączyć alarm w tym małym ustrojstwie, I go wyrzucić.trzeba go „przerobić” (aby nie było możliwości odtworzenia dźwięków) przed instalacją w rower. (Oczywscie jeśli chodzi o sprawy z airtagami) Cytuj
spidelli Napisano Środa o 21:04 Napisano Środa o 21:04 Ja teoretyzuję bo nie używałem tych airtagów, kiedy jeszcze miałem ajfona. Poszedłbym w linkę - cieńszą, grubszą albo jeszcze solidniejsze zabezpieczenie - kwestia czy nie będzie Ci przeszkadzać waga. A airtaga sobie dodatkowo możesz przykleić, jak nie pomoże, to nie zaszkodzi Ale tylko z takim tagiem? No nie bardzo Cytuj
pecio Napisano Środa o 22:34 Napisano Środa o 22:34 (edytowane) @kamilodirt airtag jest dobry jako brelok do kluczy jak nie pamiętadz gdzie je położyłeś. Do zabezpieczania roweru.........powodzenia. Widzę ,że ulegasz cudownemu marketingowi tej korpo. A tak nawiasem to ja już nawet do kluczy tego gufna 😁 nie zapinam. Edytowane Środa o 22:36 przez pecio Cytuj
kamilodirt Napisano Środa o 22:39 Autor Napisano Środa o 22:39 Temu zadałem pytanie, by usłyszeć opinię innych. Koniec w końcu myślę że kupię takie coś pod bidon - Knog Scout. dzieki za opinie i rady. temat można zamknąć. Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 04:26 Napisano Czwartek o 04:26 Taki airtag może mieć sens przy takich rzeczach jak klucze właśnie - dla normalnego człowieka jest to kłopotliwe znalezisko ale powiedzmy że z tagiem można ustalić właściciela. Ale portfel? Można opróżnić i porzucić... A rower? Rower to jest świat Cytuj
ChuChu Napisano Czwartek o 05:44 Napisano Czwartek o 05:44 9 godzin temu, kamilodirt napisał: Kraków to ciekawe miasto, w którym na pewno nikt się nie skusi na pozostawiony bez zapięcia na 30 sekund rower pod Zabka! 😁 Głównym powodem czemu nadtym myślę, AirTagi są bardzo dokładnymi lokalizatorami, które zawsze dają jakieś „bezpieczeństwo” Wiesz jak działa AirTag? On sam w sobie nie ma nic, bazuje tylko na połączeniu z urządzeniami Apple. Pisząc krótko, jak ktoś Ci wywiezie ten rower na wieś i nikt tam Apple nie ma, to AirTag Ci nic nie da. Cytuj
Pietrash Napisano Czwartek o 06:16 Napisano Czwartek o 06:16 Są specjalne uchwyty na to które montuje się w sterach od spodu, albo dzwonki. Cytuj
cervandes Napisano Czwartek o 07:27 Napisano Czwartek o 07:27 (edytowane) Ja mam w rowerze dwa airtagi. Jeden po prostu airtag, w torebce podsiodłowej, przerobiony na silent. Ale nie jest klasycznie wrzucony, tylko wsadzony pod podszewkę i umieszczony w takim miejscu, że nie ma prawie żadnych szans go wymacać. Nie widać nic ani od zewnątrz, ani od wewnątrz. Drugim airtagiem jest u mnie Knog Scout, tutaj klasyczek, przykręcony pod bidonek, służy za alarm i lokalizator, działa znakomicie. 8 godzin temu, pecio napisał: @kamilodirt airtag jest dobry jako brelok do kluczy jak nie pamiętadz gdzie je położyłeś. Do zabezpieczania roweru.........powodzenia. Widzę ,że ulegasz cudownemu marketingowi tej korpo. A tak nawiasem to ja już nawet do kluczy tego gufna 😁 nie zapinam. Czyli tak. Inni ulegają cudownemu marketingowi, ale nie @pecio, bo Pecio nie ulega, bo JUŻ nie zapina, czyli dawniej ULEGAŁ bo jednak to wszystko kupił? A ja napiszę tak; find my apple jest genialne. Nieważne jakiego urządzenia dotyczy i czy jest ono włączone czy wyłączone. Gubisz, masz szansę odnaleźć. I nie ma alternatywy, Samsungowe lokalizatory działają znacznie gorzej a ludzi z tymi telefonami jest zdecydowanie mniej niż z jabłkami, zatem skuteczność jakiegokolwiek innego rozwiązania jest zdecydowanie mniejsza. Więc tak, skoro za gówniane sto złotych można kupić małą szansę na zlokalizowanie roweru po kradzieży, to moim zdaniem lepiej z tej możliwości skorzystać, niż olać i nie mieć żadnego zabezpieczenia. Jedyna kwestia, to cwana lokalizacja taga. Edytowane Czwartek o 07:28 przez cervandes Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 08:27 Napisano Czwartek o 08:27 (edytowane) @cervandes nie to , że ulegał. 😁 Ja jestem z natury bardzo ciekawskim człekiem i wszystko muszę spróbować . Mam nawet "airtaga" od szajsunga na andku i jest o niebo lepszy ( o wiele większy zasięg) niż od pogryzionego jabłka. U mnie na "prowincji" częściej "dzwoni" ten szajsunga gdzie jabłczany totalnie milczy. A Samsung ma dwie generacje airtagów. Mam tej drugiej. Edytowane Czwartek o 08:30 przez pecio Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 08:34 Napisano Czwartek o 08:34 Godzinę temu, cervandes napisał: find my apple jest genialne. Nieważne jakiego urządzenia dotyczy i czy jest ono włączone czy wyłączone. Gubisz, masz szansę odnaleźć. Ok, ale rowerów się raczej nie gubi Odróżnijmy zabezpieczenia antykradzieżowe (linki, u-locki itp.) od urządzeń do namierzania skradzionego sprzętu. Jestem mocno sceptyczny co do airtaga ale jakby mi skradziono rower, to wolałbym go mieć ni z nie mieć, bo jakoś to zwiększa szanse na odnalezienie roweru. Ale w życiu bym nie polegał tylko na lokalizatorze. Mieliśmy arcyciekawą dyskusję o linkach 3-minutowych, których np. ja jestem fanem ale @pecio uświadomił mi ich wady Cytuj
bzyk69 Napisano Czwartek o 08:47 Napisano Czwartek o 08:47 Może i rowerów się nie gubi, ale też nie kradnie się ich na części, tylko raczej opyla jako całość. Jak taki rower będzie stał gdzieś w dziupli, piwnicy, czy innym złodziejskim schowku - to masz dużą szansę, że ktoś w okolicy swoim ajfonem go namierzy. Cytuj
pecio Napisano Czwartek o 12:49 Napisano Czwartek o 12:49 @bzyk69 zależy. Rowery komunijne idą w całości i ich nikt nie zabezpiecza airtagami. Sprzęt "lepsiejszy" idzie na części. Airtag skitrany gdzieś w piwniorze nigdy nie zostanie wykryty . No chyba ,że ktoś zrobi sobie wycieczkę po kazamatach. WiFi z routera o niebotycznie silniejszym sygnale nie jednokrotnie tam nie dochodzi a gdzie dopiero gówniany Bluetooth. W słuchawkach jak przejdę do innego pokoju sygnał się już rwie a gdzie dopiero z takiego "pikusia" Cytuj
spidelli Napisano Czwartek o 19:19 Napisano Czwartek o 19:19 Odgrzebałem bo już zniknęło w mrokach: Cytuj
pecio Napisano wczoraj o 07:58 Napisano wczoraj o 07:58 (edytowane) Duszony wielką rządzą eksperymentatora i nie mniejszą ciekawością jutro w Krakowie przeprowadzę "badania naukowe" . Będą polegały na "zgubieniu " airtaga i smart taga . Podczas tej symulacji "dziobnięcia szpeju" zobaczę ile razy który został wykryty podczas dwu godzinnego "spacerku po centrum Krakowa a potem bujania się po obrzeżach miasta. Edytowane wczoraj o 07:59 przez pecio 2 Cytuj
pecio Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu @spidelli rozczaruję Ciebie i siebie. Wyskoczyłem za szybko przed szereg. Wygrzebałem "skitranego " airtaga , trzymam w ręce i nagle konsternacja....... kurła bez srajfona to gufno zrobię. Rok temu wróciłem na łono szajsunga i teraz takim "ekosystemem" tylko dysponuję . Wykryć airtaga mogę ale już śledzić bez jabłka nie da rady. Tak ,że nie będzie porównania. Co najwyżej mogę zrobić test wykrywania smart taga. 1 1 Cytuj
ChuChu Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu Z tego co poczytałem, AirTag jest wykrywany realnie w obrębie 10-13 metrów. Życzę powodzenia żeby go wykryć chociażby w piwnicy, nie chodząc przyklejonym do ścian bloku. O prywatnych działkach można zapomnieć. Wiadomo, lepsze to niż nic. Natomiast czy to realnie coś zmieni: wątpie. Cytuj
pecio Napisano 17 godzin temu Napisano 17 godzin temu (edytowane) A jeszcze jedno FUNDAMENTALNE ZAGADNIENIE które teraz właśnie mi się nasunęło. Dla czego wszelakiej maści airtagi , smart itd . są porąbanym pomysłem na zabezpieczenie czegokolwiek. Bo to można z daleka byle czym wykryć a potem bez trudu zneutralizować . Każdy telefon na andku czy ios może wykryć wszelakiej maści śledzące tagi . Resztę robi marketing i niewiedza potencjalnych użytkowników . Jesteś "roztrzepanym " człowiekiem i nie pamiętasz gdzie siekłeś kluczami ....... do tego zostało to stworzone i w tym zastosowaniu jest ideałem . Edytowane 16 godzin temu przez pecio Cytuj
spidelli Napisano 16 godzin temu Napisano 16 godzin temu (edytowane) Dlatego ja bym tego zabezpieczeniem nie nazwał i użyłbym linki. Gdybym miał jednak ajfona i takie gadżety to pewnie bym gdzieś przykleił, napisałem że szansa na wykrycia skradzionego roweru jest iluzoryczna ale gdyby mi skradziono rower, to wolałbym mieć tę jeszcze jedną iskierkę nadziei Tak jak dyskutowaliśmy przy tych trzyminutowych linkach - zawodowca to nie powstrzyma, co najwyżej mniej bystrego żula spod sklepu, tak i tu zawodowy złodziej pewnie zaraz zneutralizuje taki lokalizator ale taki przygodny, który rąbnął rower spod sklepu czy kawiarni i usiłuje nim/z nim uciec np. po zatłoczonym deptaku... Przynajmniej widać, w którą stronę go gonić Co innego, jak rower wyląduje w dostawczaku, który szybko odjedzie w kierunku stodoły na za..piu... Edytowane 16 godzin temu przez spidelli Cytuj
ChuChu Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu 10 godzin temu, pecio napisał: A jeszcze jedno FUNDAMENTALNE ZAGADNIENIE które teraz właśnie mi się nasunęło. Dla czego wszelakiej maści airtagi , smart itd . są porąbanym pomysłem na zabezpieczenie czegokolwiek. Bo to można z daleka byle czym wykryć a potem bez trudu zneutralizować . Każdy telefon na andku czy ios może wykryć wszelakiej maści śledzące tagi . Resztę robi marketing i niewiedza potencjalnych użytkowników . Jesteś "roztrzepanym " człowiekiem i nie pamiętasz gdzie siekłeś kluczami ....... do tego zostało to stworzone i w tym zastosowaniu jest ideałem . Ano... Trochę jakby zapiąć rower zamkiem, do którego każdy kto chce ma kluczyk. Jak rower ukradnie Ci jakiś żul bo trafiła się okazja, to ponownie, może coś to zmieni. Tyle że takie osoby raczej kradną sprzęt za 1000 zł, a nie rower za grubą kasę. Jak masz porządny rower i ktoś go sobie upatrzy, to dobrze będzie wiedział co zrobić. No ale załózmy taki scenariusz: Ktoś kradnie rower, chowa go w garażu na prywatnej działce, ma iPhone który wykrywa Air Tag i nawet o tym nie wie. Ty masz dokładną lokalizację i... co z tym zrobisz? Sam nie pójdziesz, bo skończyć się to może różnie. Czy Policja podejmie działania w oparciu o taką informację? Pojęcia nie mam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi