Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć!

Kupiłem ostatnio koło do starego roweru. Raczej budżetówka.
Zaraz po rozpakowaniu zauważyłem, że piasta nie wydaje tzw. "cykania". A to przecież nówka.

To jest koło z tej oferty:
https://allegro.pl/oferta/kolo-rowerowe-26-cali-tylne-kaseta-oczkowana-shimano-tx-500-v-brake-czarna-17102780807

Piasta wg opisu to Shimano TX 500

Czy to normalne, bo wydaje mi się, że nie?
Odsyłać koło do sprzedawcy?

PS.
Dodam, że kółko wymieniam, bo właśnie tego charakterystycznego cykania brakowało mi w starym rowerze, ale zakładam, że tam mechanizm po prostu się zużył (czy coś), bo rower ma prawie 20lat.

Edytowane przez shokey
Napisano

Cykanie 20 lat temu było nielubiane, nawet specjalnie robiono  piasty "cicha klacz" czyli ciche zasprzeglanie.  Jeśli kupiona w tanim kole piasta jest sprawna to coś będzie słychać, ale  bez wrażenia klekotu.  Nie zaprojektowano kej aby klekotała..

Ps zaraz po rozpakowaniu? Rozumiem że wolny palec trzyma w miejscu bębenek gdy koło się kręci ? 😜

• Haha 2
Napisano (edytowane)

Dzięki za szybkie odpowiedzi!

Generalnie to zdziwiony jestem, bo z wieloma rowerami i kołami miałem do czynienia i zawsze cykanie było obecne.

Dlatego zdecydowałem się na wymianę koła w starym rowerze, gdyż nie słysząc cykania, uznałem, że coś tam się wytarło już. Bo pamiętam, że kiedyś na pewno cykało.

Edytowane przez shokey
  • Haha 1
  • Mod Team
Napisano

Zależy które - nowa 410B cykała aż miło (może fabrycznie miała mało smaru), choć akurat średnio mnie to kręci (gdybym miał te głośne szosowe, to chyba nie przestawałbym kręcić korbą, bo wyją aż wstyd) ;)

• Haha 1
Napisano

A ratchet? Czy są ciche ratchety?

Osobiście nie cierpię tego całego cykania, chętnie przeszedłbym na bębenek z ratchetem, ale ten klekot ratcheta mnie odstrasza.

Jaka piasta do gravela - jak najcichsza?

• +1 pomógł 1
Napisano

Marketing + moda, jak łatwo wmówić ludziom, że źle znaczy dobrze🥴.

Te wszystkie lampki stroboskopowe w oczy😵, jeśli w dzień, to pół biedy, ale w nocy😡?

Teraz zapadki wyjące jak potępieniec👹, i znowu trzeba będzie wprowadzić kolejny ustawowy zakaz: zakaz wjazdu do lasu, bo tłumaczenie na nic się nie zda☹️.  Przecież to męczy nawet ludzi przyzwyczajonych do miejskiego zgiełku, a dzika zwierzyna? 

Napisano

Baj di łej. Dla lubiących głośne piasty:

https://pl.aliexpress.com/item/1005006385499039.html?spm=a2g0o.productlist.main.1.6abe76f1w1pI1L&algo_pvid=fce129b5-666a-4b7d-b0b5-e88ca6d7f343&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

450 kliknięć, 9 zapadek. Domniemam ( w porównaniu do dwóch innych chińskich piast które mam ), że podczas jazdy budzi to nieumarłych i doprowadza duchy przodków do obłedu.

• Haha 2
Napisano
Godzinę temu, bzyk69 napisał:

Osobiście nie cierpię tego całego cykania, chętnie przeszedłbym na bębenek z ratchetem, ale ten klekot ratcheta mnie odstrasza.

Piasty Shimano z serii 7100, 8100, 9100 mają ratcheta (to jest pierścienie zębate jak w dt Swiss, ale dociskane w inny sposób) i są ciche.

• +1 pomógł 1
Napisano
2 godziny temu, bzyk69 napisał:

Mam dt370ln z ratchet 18t i jest niemal bezgłośny. Po zmianie na 36t jest o wiele głośniej.