Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rower Triban RC500, jeżdżę w taką pogodę jak jest teraz (poza śniegiem) i często chlapie.
Jest tyle błotników że nie wiem jak w tym wszystkim się odnaleźć?
Jaki błotnik polecacie? Najlepiej by szybko dało się go zdemontować

Napisano (edytowane)

Jak szybki demontaż to jw coś zapinane na sztycę np. https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-blotnikow-rowerowych-sks-s-board-s-blade-pd23453/?v_Id=145649&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAkJO8BhCGARIsAMkswygdwKJoHwMW7P5A8O1dQ0CCwRZMXq5AFDYZZlvDGLaipQ34x2WbhroaAlOpEALw_wcB

Tylko patrz pod jaką szerokość koła, żeby Ci zakrywało całe, albo nie wyglądało komicznie szeroko 🙂. Ja miałam sksa byłam zadowolona, robotę robił, wczoraj sobie zamontowałam coś "delikatniejszego" zobaczymy co to wyjdzie w praniu.

Edit: ino minusem takich błotniczków jest to, że plecy ci zakryją, ale już niżej rower możesz mieć oblepiony

Edytowane przez urmom
Napisano

Jak miałem Tribana na szczękach to na zimę miałem błotniki SKS Raceblade XXL Pro ale ich wadą jest to, że nie mają tych krótkich części z przodu, przed widełkami czy widelcem i zdarzało się, że "wjeżdżałem" w wodę podrywaną przez przednie koło do góry przed widelcem. Teraz bym wybrał SKS Raceblade Long z tymi krótszymi częściami montowanymi po drugiej stronie widełek/widelca. Ten Twój Triban jest na tarczach więc jeśli masz miejsce to weź jakieś całościowe błotniki typu SKS Blumels 35 a jak nie masz miejsca (szczególnie w widelcu) to weź SKS Raceblade Long

Napisano

U siebie używam SKS  z serii AL. W dwóch rowerach więc jestem zadowolony. Po dopasowaniu prętów montażowych montaż / demontaż jest banalnie prosty a dają pełną ochronę. Poza tym mają tylko jeden drut montażowy więc po założeniu wyglądają minimalistycznie.

Napisano

Tylko, że błotniki SKS Edge AL (bo te chyba miałeś na myśli pisząc "SKS z serii AL") są w szerokie i nie wejdą do szosy. Do szosy są przeznaczone Raceblade - jak pisałem powyżej lepsze są wg. mnie Raceblade Long ale Raceblade Pro łatwiej/szybciej się montuje/demontuje. Raceblade Pro są przeznaczone dla opon 18-25 mm, Raceblade Pro XL dla opon 25-32 mm. Do szosy powinny też wejść Bluemels 35, mam takie w fitnessie. Też są dwie wersje: Basic (bez chlapaczy) i Matt (z chlapaczami), ja mam Matt z chlapaczami. Mam też doczepiane na sztycę Zefal Swan R i pod ramę Zefal Croozer Road w stylu tych SKS S-Board / S-Blade linkowanych powyżej ale uważam, że pełne w stylu Bluemels 35 albo Raceblade Long sprawdzają się znacznie lepiej bo te tylne montowane do sztycy (przynajmniej u mnie) montowane są w miejscu gdzie mam tylne światło i światło już się nie mieści albo jest bardzo wysoko tuż pod siodełkiem a przedni montowany do ramy zupełnie nie chroni jak się skręca i koło wychyla się na boki