mkmk19 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Hej mam problem w rowerze Tektro md-c550 mechaniczne Tarcza hamulcowa jakas fabryczna zwykla Klocki jakies fabryczne, chinol zwykly pewnie albo shimano Tylny hamulec strasznie skrzypi jakby metal o metal pocierał. Klocki nie były jeszcze wymieniane ale rower jest w miare nowy, w serwisie powiedzieli ze klocka jest jeszcze sporo więc pewnie zatluszczona tarcza. Wątpie, skrzypi po porządnym myciu i otłuszczaniu za każdym razem gdy hamuje. To nie jest takie typowe skrzypienie, tylko słychać takie aż skwierczenie jakby metal o metal pocierał aż głowe wykręca. Może to być wina tarczy? kiedyś była prostowana przez serwisanta i nie ociera jak się kreci kołem. Cytuj
Sansei6 Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu Na wszelki wypadek sprawdź czy faktycznie tego klocka jeszcze coś jest ... ewentualnie czy się jakoś nie przestawił, choć nie wiem czy może, ale zawsze jest jakaś regulacja. No i czy faktycznie dobrze odtłuszczone. W może .... coś wpadło??? Cytuj
mkmk19 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu Odtłuszczone na 1000% roznymi preparatami probowałem i klapa. Cytuj
Turysta05 Napisano 10 godzin temu Napisano 10 godzin temu Jeśli nowe nie piszczały, to klocki są zapiaszczone, odtłuszczanie nie pomoże. Klocki wyjąć, przetrzeć na papierze ściernym aż okładzina będzie czysta "jak nowa". Jeśli problem pojawił się bardzo wcześnie to poszukać inny rodzaj okładzin klocków. Jeśli tarcza mocno zorana, pobruzdowana, to też będzie źle, powinna się "świecić": Cytuj
mkmk19 Napisano 10 godzin temu Autor Napisano 10 godzin temu No własnie mam taką tarcze, tak jakby porysowaną juz od tych hamulcow mimo tego ze rower jest nowy. Cytuj
Turysta05 Napisano 9 godzin temu Napisano 9 godzin temu Jeśli nowe tarcze są głęboko porysowane, to prawdopodobnie ziarenka piasku.. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi