Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Mam kilkuletni Viking Retro Roadie i zamierzam go trochę ulepszyć, by móc osiągnąć lepszą prędkość maksymalną.

Według kalkulatora, przy 100 obrotach na minutę obecnie moge osiągnąć 56km, na  nowym zestawie 99kmh

-Zmiana korby z 50 na 70 zębów

-Z tyłu nowa kaseta 9-50 zębów (obecnie najmniejsza ma 14 zębów.

Mam tam łożysko i kasetę z 7 biegami, nowa kaseta wymaga łożyska z hubem sram xd (microspline)

Mam 2 pytania:

1- Można wymienić tylko tą nakładkę na łożysku na sram xd? Czy musze zmienić całe łożysko/koło? Jak ten proces wygląda?

2- Wie ktoś gdzie mogę kupić kasetę z najmniejszą zębatka 8 zębów, z wieloma biegami?

Pozdrawiam 

Screenshot_2025-01-12-12-32-05-945_com.ebay.mobile-edit.jpg

Screenshot_2025-01-12-12-38-36-313_com.android.chrome-edit.jpg

VP020.jpg

Napisano

Wydaje mi się, że ten post to żart.
Jeśli jednak to nie jest żart, to wolnobiegu nie da się wymienić na bębenek sram xD (i żaden inny), najmniejsze zębatki z tyłu są 9 zębów (co wynika wprost z półcalowego rozstawu ogniw), a człowiek nie jest w stanie wygenerować takiej mocy, by utrzymać rozwinąć 100km/h w warunkach oporu areodynamicznego.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ten post ro nie żart:)

Moja wiedza jest słaba, 75.2kmh już było przy pomocy nadmorskiego wiatru w Rotterdamie.

Jest to prędkość teoretyczna z kalkulatora, jednak zmiana tych elementów na pewno poprawi ogólne osiągi. A zębatka 8 zębowa była dostępna w kalkulatorze, dla tego pytam.

Dzięki:)

Screenshot_2025-01-11-08-25-27-946_com.strava.jpg

Screenshot_2025-01-11-08-25-20-783_com.strava.jpg

Napisano
2 godziny temu, Kawik87 napisał:

Według kalkulatora, przy 100 obrotach na minutę obecnie moge osiągnąć 56km, na  nowym zestawie 99kmh

-Zmiana korby z 50 na 70 zębów

-Z tyłu nowa kaseta 9-50 zębów (obecnie najmniejsza ma 14 zębów.

Jakiś kiepski ten kalkulator.

Jeśli przy obecnym najszybszym przełożeniu (50/14) będziesz kręcił 100 obr/min, to koło wykona:

(50/14) x 100 x 60 = 21428,672 obrotów na godzinę.

Teraz pomnóż to przez obwód koła i wyjdzie prędkość. Przyjmijmy, że są tam opony 700x25 (obwód około 211 cm), więc dla takiego przypadku mamy prędkość 45,214287 km/h. Trochę brakuje do tych 56 km/h. Nawet na oponach 29x2,5 tyle nie wychodzi.

Zgadzam się, że na szosie 50/14 to trochę mało (też lubię dokręcić), ale już klasyczne 53/11 daje naprawdę duże możliwości nawet w górach na zjazdach. 100 km/h to nawet zawodowcy jadą bardzo rzadko i to raczej na dużej wysokości (wysokie góry), gdzie są mniejsze opory powietrza. Oczywiście napęd zoptymalizowany tylko do zjazdów (takie 70 zębów na blacie) pozwoliłby nieco łatwiej dokręcać bez konieczności przekraczania 120-130 obr/min, ale w innych warunkach to się nie sprawdzi.

Tu na filmie masz Alpy, wysokość ponad 2000 m, a i tak prędkość rzadko przekraczała 80 km/h. 

• +1 pomógł 1
  • Mod Team
Napisano

Poza tym, to nie patrz na prędkość ze smartfonowej Stravy - jeśli nie masz dodatkowego urządzenia rejestrującego z czujnikiem prędkości (kadencji też nie zaszkodzi), to nie ma o czym mówić, bo równie dobrze mogło być np. 45 km/h...  W ogóle, to masz na tyle mocną nogę, żeby cokolwiek zakręcić blatem 70 ? 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Tym blatem 50 na wielu odcinkach kręciłem już po rozwinięciu prędkości bez żadnego oporu. Noga się wzmocni na tym blacie na pewno :) mam 89 kilo i nie jestem za bardzo wytrzymałościowym zawodnikiem  w stroju z lykry :) w kulturystyce uczyłem się o białych i czerwonych włóknach mięśniowych, mam więcej białych, wszystko ma swoje plusy i minusy.

Wszystko wyjedzie w praniu, chodzi tylko o to żeby szybciej jeździć, a prędkość teoretyczna to teoretyczna.

Z tą Strava też jakoś mi trudno było uwierzyć ale naprawdę wiało w plecy.

Pozdrawiam 

Edytowane przez Kawik87