Kawik87 Napisano Niedziela o 11:58 Napisano Niedziela o 11:58 Witam Mam kilkuletni Viking Retro Roadie i zamierzam go trochę ulepszyć, by móc osiągnąć lepszą prędkość maksymalną. Według kalkulatora, przy 100 obrotach na minutę obecnie moge osiągnąć 56km, na nowym zestawie 99kmh -Zmiana korby z 50 na 70 zębów -Z tyłu nowa kaseta 9-50 zębów (obecnie najmniejsza ma 14 zębów. Mam tam łożysko i kasetę z 7 biegami, nowa kaseta wymaga łożyska z hubem sram xd (microspline) Mam 2 pytania: 1- Można wymienić tylko tą nakładkę na łożysku na sram xd? Czy musze zmienić całe łożysko/koło? Jak ten proces wygląda? 2- Wie ktoś gdzie mogę kupić kasetę z najmniejszą zębatka 8 zębów, z wieloma biegami? Pozdrawiam Cytuj
KSikorski Napisano Niedziela o 12:12 Napisano Niedziela o 12:12 Wydaje mi się, że ten post to żart. Jeśli jednak to nie jest żart, to wolnobiegu nie da się wymienić na bębenek sram xD (i żaden inny), najmniejsze zębatki z tyłu są 9 zębów (co wynika wprost z półcalowego rozstawu ogniw), a człowiek nie jest w stanie wygenerować takiej mocy, by utrzymać rozwinąć 100km/h w warunkach oporu areodynamicznego. 1 Cytuj
Kawik87 Napisano Niedziela o 12:54 Autor Napisano Niedziela o 12:54 Ten post ro nie żart:) Moja wiedza jest słaba, 75.2kmh już było przy pomocy nadmorskiego wiatru w Rotterdamie. Jest to prędkość teoretyczna z kalkulatora, jednak zmiana tych elementów na pewno poprawi ogólne osiągi. A zębatka 8 zębowa była dostępna w kalkulatorze, dla tego pytam. Dzięki:) Cytuj
marvelo Napisano Niedziela o 15:09 Napisano Niedziela o 15:09 2 godziny temu, Kawik87 napisał: Według kalkulatora, przy 100 obrotach na minutę obecnie moge osiągnąć 56km, na nowym zestawie 99kmh -Zmiana korby z 50 na 70 zębów -Z tyłu nowa kaseta 9-50 zębów (obecnie najmniejsza ma 14 zębów. Jakiś kiepski ten kalkulator. Jeśli przy obecnym najszybszym przełożeniu (50/14) będziesz kręcił 100 obr/min, to koło wykona: (50/14) x 100 x 60 = 21428,672 obrotów na godzinę. Teraz pomnóż to przez obwód koła i wyjdzie prędkość. Przyjmijmy, że są tam opony 700x25 (obwód około 211 cm), więc dla takiego przypadku mamy prędkość 45,214287 km/h. Trochę brakuje do tych 56 km/h. Nawet na oponach 29x2,5 tyle nie wychodzi. Zgadzam się, że na szosie 50/14 to trochę mało (też lubię dokręcić), ale już klasyczne 53/11 daje naprawdę duże możliwości nawet w górach na zjazdach. 100 km/h to nawet zawodowcy jadą bardzo rzadko i to raczej na dużej wysokości (wysokie góry), gdzie są mniejsze opory powietrza. Oczywiście napęd zoptymalizowany tylko do zjazdów (takie 70 zębów na blacie) pozwoliłby nieco łatwiej dokręcać bez konieczności przekraczania 120-130 obr/min, ale w innych warunkach to się nie sprawdzi. Tu na filmie masz Alpy, wysokość ponad 2000 m, a i tak prędkość rzadko przekraczała 80 km/h. 1 Cytuj
Kawik87 Napisano Niedziela o 16:16 Autor Napisano Niedziela o 16:16 Prawda. Pomyliłem wyniki bo sprawdzałem kilka wersji. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 18:00 Mod Team Napisano Niedziela o 18:00 Poza tym, to nie patrz na prędkość ze smartfonowej Stravy - jeśli nie masz dodatkowego urządzenia rejestrującego z czujnikiem prędkości (kadencji też nie zaszkodzi), to nie ma o czym mówić, bo równie dobrze mogło być np. 45 km/h... W ogóle, to masz na tyle mocną nogę, żeby cokolwiek zakręcić blatem 70 ? 1 Cytuj
Kawik87 Napisano Niedziela o 19:00 Autor Napisano Niedziela o 19:00 (edytowane) Tym blatem 50 na wielu odcinkach kręciłem już po rozwinięciu prędkości bez żadnego oporu. Noga się wzmocni na tym blacie na pewno mam 89 kilo i nie jestem za bardzo wytrzymałościowym zawodnikiem w stroju z lykry w kulturystyce uczyłem się o białych i czerwonych włóknach mięśniowych, mam więcej białych, wszystko ma swoje plusy i minusy. Wszystko wyjedzie w praniu, chodzi tylko o to żeby szybciej jeździć, a prędkość teoretyczna to teoretyczna. Z tą Strava też jakoś mi trudno było uwierzyć ale naprawdę wiało w plecy. Pozdrawiam Edytowane Niedziela o 19:08 przez Kawik87 Cytuj
Kawik87 Napisano Niedziela o 19:35 Autor Napisano Niedziela o 19:35 Teraz się przyjrzałem na wykresie widać że sie zaciął prawdopodobnie gps, jest prosta a potem szpic. No nic.... Entuzjazm nie gaśnie Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 19:39 Mod Team Napisano Niedziela o 19:39 Drugi szpic to +/-55 km/h, więc się nie poddawaj 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi