Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, napotkały mnie 2 problemy z napędem, który zamontowałem. Korba fc5100-1, Manetka ZEE, Kaseta cs-5700, KMC x10, Przerzutka ZEE. 1x10 
1 problem. Pierwsze od 1 do 8 wrzuceń od najmniejszej koronki wchodzą gładko, natomiast przy 9+ wrzuceniu mam bardzo mocny opór jakby linka była za mocno napięta, gdybym poluzował, to obstawiam że przerzutka by po prostu nie wrzucała. Gdy jednak użyję tej sporej siły i uda mi się wrzucić ten bieg, przerzutka kompletnie nie chce wskoczyć na 9 koronkę.

2 problem, z manetką. Manetka aby łapała linkę potrzebuje kilku wciśnięć od dźwigni do wrzucania, potem łapie ona linkę. Potrzebuje tak jakby rozgrzania. Szczególnie jakoś na zimnie nie łapie tej linki - chcę wrzucić a manetka jakby jej nie miała. Ze zrzucaniem nie ma jakichkolwiek problemów

Czy macie jakieś porady, rozwiązania do tych problemów?

Napisano

1. Ogranicznik przerzutki dobrze ustawiony?

2. W ciepłym pomieszczeniu działa dobrze? Może być tak, że na mrozie smar gęstnieje i blokuje mechanizm.

Manetka nowa czy używana?

Napisano

1. Pierwszo słyszę o takim czymś, jakieś objaśnienie/inna nazwa o tym?

2. Manetka nowa, od nowości tak było że potrzebuje takiego rozruszania

Jak chodzi o śruby H, L, B to mam ustawioną jedynie H. L i B nie mam jak ustawić z tego powodu

Napisano

1. Jak chodzi o śruby H, L, to mam ustawioną jedynie H. L nie mam jak ustawić z powodu tego problemu.

2. W ciepłym pomieszczeniu potrzeba tak 1-2 przyciśnięć aby wrzucała 

Napisano
Godzinę temu, sepko08 napisał:

Jak chodzi o śruby H, L, B to mam ustawioną jedynie H. L i B nie mam jak ustawić z tego powodu

Ale z jakiego powodu nie możesz ustawić śrubki L? Trzeba ją trochę wykręcić.

Napisano

1. Nic nie rozumiem

2. Manetka na reklamacje 

Chociaż mam takie podejrzenia, że coś kompletnie źle złożyłeś i manetka działa dobrze, tylko Ty zamontowałeś luźną linkę lub zrobiłeś jakiś inny, podstawowy błąd.

A manetka była na najniższym biegu jak wkładałeś linkę? Może jakimś cudem ją wepchałeś na innym biegu...

Moja rada: oddaj to do serwisu

Napisano
6 minut temu, ChuChu napisał:

1. Nic nie rozumiem

2. Manetka na reklamacje 

Chociaż mam takie podejrzenia, że coś kompletnie źle złożyłeś i manetka działa dobrze, tylko Ty zamontowałeś luźną linkę lub zrobiłeś jakiś inny, podstawowy błąd.

A manetka była na najniższym biegu jak wkładałeś linkę? Może jakimś cudem ją wepchałeś na innym biegu...

Moja rada: oddaj to do serwisu

Linkę zamontowałem na najniższym biegu, zrzucone do końca było. Od nowości jak przyjechała to tak było

Napisano

Pewnie będę tak robił. Manetka jak postoi nieużywana to na początku nie klika, potem przy 1-2 wciśnięciach (w ciepłym pomieszczeniu) dopiero łapie linkę i klika

Gorzej na mrozie, bo aby zaczęła wrzucać muszę kilkanaście razy tak wciskać wajchę

Napisano

Sprawdź czy dobrze klika 'na sucho' - tzn bez podłączonej przerzutki. Potem sprawdź jak działa z wyłączonym sprzęgłem. Jak sprzęgło jest mocno dociągnięte to wchodzenie na duże zębatki kasety może być upośledzone.

Jeżeli manetka działa dobrze na sucho oraz dobrze przerzuca z wyłączonym sprzęgłem to właśnie - albo masz za mocno ustawione sprzegło albo coś nakopane z pancerzem.

Napisano

Nawet bez włączonego sprzęgła w przerzutce mi wchodzi ciężko na te 2 największe koronki. Pancerz mam nowy, dałem nawet trochę oliwki, więc nie powinno być żadnych problemów z nim.

Napisano

A czemu mam żartować? Zaleje silikonem, odeśle na gwarancję i o ile sklep nie wymieni manetki od ręki, to wyślą ją do serwisu Shimano. Tam ją rozbiorą i stwierdzą że manetka została czymś zalana i odrzucają reklamację.

Po co sobie utrudniać życie, skoro można skorzystać z prawa które nam przysługuje i za co się płaci w cenie produktu?

• +1 pomógł 1
Napisano

Ty chyba nigdy silikonu w sprayu nie używałeś, to nie w stanie płynnym. Zostawia mikrofilm którego nie widać tym bardziej, że w samej manetce już jest jakiś smar.

Napisano

Używałem i wiem jak działa. Wiem też jak wygląda manetka w środku i czy będzie widać że ktoś wlewał, bo inaczej tego nazwać nie można, silikon w sprayu.

Ja bym wolał odesłać nowy produkt i dostać nowy sprawny. No ale co kto lubi. Można sobie próbować naprawiać bubla, który nie powinien opuścić fabryki.

Zwrócisz autorowi pieniądze, jak zalanie silikonem nie zadziała, a reklamacja zostanie przez to odrzucona?