kaido2 Napisano wczoraj o 18:42 Napisano wczoraj o 18:42 Naprawdę mam ciekawsze rzeczy do roboty jak udawadnianie niedowiarkom na forum rowerowym , że nie jestem koniem. To nie jest mój problem. Proszę bardzo i tylko tyle bo nie mam zamiaru szukać w piątkowy wieczór, by coś komuś gdzieś udowadniać. Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 18:48 Napisano wczoraj o 18:48 "Przejechałem 100km, więc mam rację." Bajki waść piszesz. Wciąż. Cytuj
kaido2 Napisano wczoraj o 19:01 Napisano wczoraj o 19:01 Czytanie ze zrozumieniem widzę mocno kuleje. Cóż, nie mam więcej pytań Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 19:04 Napisano wczoraj o 19:04 Ja za to mam mnóstwo, ale jak widać, nie jesteś chętny do odpowiadania. Cytuj
emski Napisano wczoraj o 19:35 Napisano wczoraj o 19:35 33 minuty temu, kaido2 napisał: Czytanie ze zrozumieniem widzę mocno kuleje. Cóż, nie mam więcej pytań Daj pokój https://uzurpator.com.pl/documents/Mit_masy_rotowanej,_Addendum.html przypadek? nie sądzę Cytuj
Przecietny Napisano wczoraj o 19:42 Napisano wczoraj o 19:42 Cytat rzymając się naszych 70kg ludzia - to zrzucając 10kg z tego hipotetycznego roweru na plecach będzie nam pi*drzwi 11% łatwiej. Mistrzuniu ale znów potwierdzasz,że jest lżej, no waśnie o te procenty chodzi. A ja znów napiszę a jakbym wchodził 15 razy?🤣 Znów tu stosunek mocy do masy ma znaczenie jak wszędzie. Po co by powstawały te ultralekkie koła poniżej kilograma te szprychy "sznurki" i te lekkie super osprzęty? Cytuj
emski Napisano wczoraj o 19:49 Napisano wczoraj o 19:49 Pewne jest, że 1kg na rowerze/kołach odczujesz przy montażu na bagażniku dachowym - w szczególności jeżeli to 3 lub 4 rower do upchnięcia Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 20:03 Napisano wczoraj o 20:03 21 minut temu, Przecietny napisał: A ja znów napiszę a jakbym wchodził 15 razy? Wtedy wejście 15 razy będzie 11% trudniejsze/łatwiejsze. 21 minut temu, Przecietny napisał: Po co by powstawały te ultralekkie koła poniżej kilograma te szprychy "sznurki" i te lekkie super osprzęty? Do sprzedawania starzejącym się hetero samcom. Cytuj
Przecietny Napisano wczoraj o 20:23 Napisano wczoraj o 20:23 A może też dla zawodowców? Oni też mają lekkie sprzęty a mogliby mieć cięższe i tańsze i producent by zaoszczędził. 🤣 Nie wiadomo czy homo też nie kupują🤣🤣. Jesteś już na skraju wyczerpania i widzisz, że meta gdzies w oddali tli się jasnym swiatłem ale Ty do niej nie dotrzesz bo nie starczy mocy to jakby ktoś dodał 11% do tego co pozostało to byś dotarł. Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 20:39 Napisano wczoraj o 20:39 Zawodowcy istnieją po to aby sprzedać starzejącym się heterykom urojenia, że będą tak samo fajni jak kupią wypasy karbą & tytą. Cytuj
Przecietny Napisano wczoraj o 20:41 Napisano wczoraj o 20:41 Cytat Zawodowcy istnieją po to aby sprzedać starzejącym się heterykom urojenia, że będą tak samo fajni jak kupią wypasy karbą & tytą. ale nie myślisz tak na serio prawda? Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 20:52 Napisano wczoraj o 20:52 Co tu do myślenia? Sport zawodowy utrzymuje się z dotacji państwowych i reklamy. Ta druga zaś słuzy no, do sprzedawania produków. Zaś kolarstwo, nazwijmy to 'entuzjastyczne' w dużej mierze utrzymuje się z zakupów facetów którzy mają nadmiar gotówki - czyli 40+, a na szosie pewno i 50+. Retoryki specjalnie szlachetnej nie stosuję, ale intencja jest dość jasna. Skoro marketing kręci się wokół 'bycia szybszym' to widocznie grupie docelowej głównie na tym zależy. Cytuj
Przecietny Napisano wczoraj o 21:04 Napisano wczoraj o 21:04 Oki myślałem,że coś innego masz na myśli. Miło było podyskutować🙂 Cytuj
kaido2 Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu 22 godziny temu, uzurpator napisał: Ja za to mam mnóstwo, ale jak widać, nie jesteś chętny do odpowiadania. Jemu na kanale możesz zadać Podejrzewam, że będzie bardzo chętny i w mig położy wszystkie teorie Mnie szkoda energii i czasu na tłumaczenie oczywistych spraw. Cytuj
marvelo Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu 21 godzin temu, uzurpator napisał: Do sprzedawania starzejącym się hetero samcom. Jako starzejący się hetero samiec właśnie czekam na lekkie szprychy (wprawdzie "tylko" z cieniowanego drutu) do kół, które zamierzam zmontować i założyć zamiast fabrycznych do roweru za 1500 zł. Będą około 900 gramów lżejsze. Portfel też będzie lżejszy, więc życie chyba stanie się lżejsze? Dobrze rozumuję? 1 Cytuj
spidelli Napisano 3 godziny temu Napisano 3 godziny temu W dniu 9.01.2025 o 14:36, HSM napisał: mowa chyba nie o osiągach, ale o jakimś połączeniu szosy z turystyką (szersza opona i tobołki z bagażem) Myślę że OP dojrzewa do drugiego roweru Jeden do pośmigania na asfalcie - i tam te lżejsze koła mają sens - drugi do turystyki, który można nieco obciążyć, zjechać na gorszy asfalt/szuter Można się bawić w dwa zestawy kół ale to się chyba u większości kończy na snuciu planów Jeden mój gravel dostał takie same opony (GP 5000) i przy szosowym napędzie, który miał, został rowerem "szosowym", drugi - szutrowo-sakwowym. Ten "szosowy" chyba za sezon - dwa wymienię na szosę, może karbon, nie wiem czy race, raczej endurance. Cytuj
kaido2 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @marvelo, ciekawa koncepcja Przy karbą tytą życie stało by się tylko z górki i dołączył byś do elity starzejących się hetero Mimo wszystko idziesz w bardzo dobrym kierunku @spidelli, dobrze, że wspomnialeś większość, bo są tacy co jednak nie mają wyjścia przy 10-ciu rowerach i 20- tu zestawach kół . Zmieniają jak spadnie śnieg Zmieniają jak pojawi się lód Cytuj
spidelli Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @kaido2 Wiesz, że tam gdzie dałem miałem dać * z adnotacją "nie dotyczy @kaido2" ? Byłem niemal na 99% pewny, że zareagujesz Ale przez 1% niepewności dałem Jak OP ma miejsce na 2 rowery to chyba nie ma co walczyć z przeznaczeniem Mnie się zdarza co prawda opony przekładać - w MTB gładsze na lato i klocki na zimę, teraz w Cortinie zamieniłem szersze ale grzeczniejsze na węższe z tarką, no i wreszcie w trzecim rowerze slicka na slicka do trenażera Koła już miałem wyhaczone na OLX, ktoś w takim samym rowerze wymieniał na lepsze i śliniłem się na drugi komplet ale ostatecznie się nie zdecydowałem. Cytuj
uzurpator Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu 1 godzinę temu, marvelo napisał: Będą około 900 gramów lżejsze. Na szprychach czy na kołach? Bo 900g na szprychach to chyba szprychy antygrawitacyjne jakieś. 2 godziny temu, kaido2 napisał: Jemu na kanale możesz zadać Zadałem. Dwa lata temu. Uciekł z podkulonym ogonem. Tak jak i Ty. Cytuj
kaido2 Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu @spidellii tak bym zareagował ot tak dla jaj Opony też zmieniam z szybkoscią wodospadu jak podstarzały hetero, bo lubię się bawić? Bo szybciej , no inne wrażenia z jazdy na danej konfiguracji. Ach jak te kolarstwo działa na 40-to ,50-cio latków , że lecą po te karbą tytą najlepsze Cytuj
spidelli Napisano 2 godziny temu Napisano 2 godziny temu (edytowane) Przepraszam, że bocznikuję wątek ale skoro mowa o zmianie opon to sobie taki narzędź specjalny do zakładania zamówię, bo te X-One nie są na moje palce Pieściłem, marszczyłem, ugniatałem, pudrowałem a i tak kończyłem łyżką Edytowane 2 godziny temu przez spidelli Cytuj
kaido2 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 30 minut temu, uzurpator napisał: Na szprychach czy na kołach? Bo 900g na szprychach to chyba szprychy antygrawitacyjne jakieś. Zadałem. Dwa lata temu. Uciekł z podkulonym ogonem. Tak jak i Ty. Bo doszedł zapewne do tego samego wniosku , że nie warto. Wybacz ale jest to zderzenie większości użytkowników na świecie, którzy przekonali się o pewnych namacalnych faktach na wlasnej skórze kontra 1%, który z jakiś powodów twierdzi inaczej. Koleś pokazał fakty z praktyki i realne cyferki, więc zapewne stwierdził nad czym tu dywagować. Materiał mówi sam za siebie.Narobiłes w sieci szoku i to Ci się udało Nawet nie chce wiedzieć ilu się przy tym uśmiecha Nie neguję Ciebie, bo swoją wiedzę masz, po prostu mając swoje doświadczenia pokrywające się z większością nie chcę wchodzić w kopaninę bo po co. Niech każdy wyznaje swoje religie jakie sam uważa @spidelli, Schwalbe serii one TL ciężko ogólnie wchodzą. Zakładając mam rzeźbę na dwie łyżki parktoola. Continental zdecydowanie lżej Edytowane 1 godzinę temu przez kaido2 1 Cytuj
leejoonidas Napisano 45 minut temu Napisano 45 minut temu Test kompletnie niemiarodajny, zrobiony w nierównych warunkach, do tego dwa komplety kół gdzie każdy ma inne parametry aerodynamiczne, nic nie wiadomo o sztywności obu zestawów, każdy zestaw zrobiony na innych komponentach, nawet tych samych opon i dętek gościowi nie chciało się użyć do testu, tylko twierdzi że to są te same opony czyli ten sam model opony o podobnym przebiegu. Test zrobiony dla gawiedzi żeby cieszyła się i utwierdzała w przekonaniu że lżejsze znaczy szybsze, tylko że przed tym lżejszym jest jeszcze coś takiego jak aerodynamika, opory toczenia, sztywność konstrukcji i dopiero to lżejsze czyli waga. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi