Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Naprawdę mam ciekawsze rzeczy do roboty jak udawadnianie niedowiarkom na forum rowerowym , że nie jestem koniem. To nie jest  mój problem. Proszę bardzo i tylko tyle bo nie mam zamiaru szukać w piątkowy wieczór, by coś komuś gdzieś udowadniać.

Screenshot_20250110-193530.png

Napisano
Cytat

rzymając się naszych 70kg ludzia - to zrzucając 10kg z tego hipotetycznego roweru na plecach będzie nam pi*drzwi 11% łatwiej.

Mistrzuniu ale znów potwierdzasz,że jest lżej, no waśnie o te procenty chodzi. A ja znów napiszę a jakbym wchodził 15 razy?🤣

Znów tu stosunek mocy do masy ma znaczenie jak wszędzie. Po co by powstawały te ultralekkie koła poniżej kilograma  te szprychy "sznurki" i te lekkie super osprzęty?

Napisano

Pewne jest, że 1kg  na rowerze/kołach odczujesz przy montażu na bagażniku dachowym ;) - w szczególności jeżeli to 3 lub 4 rower do upchnięcia :P

Napisano
21 minut temu, Przecietny napisał:

A ja znów napiszę a jakbym wchodził 15 razy?

Wtedy wejście 15 razy będzie 11% trudniejsze/łatwiejsze.

21 minut temu, Przecietny napisał:

Po co by powstawały te ultralekkie koła poniżej kilograma  te szprychy "sznurki" i te lekkie super osprzęty?

Do sprzedawania starzejącym się hetero samcom.

Napisano

A może też dla zawodowców? Oni też mają lekkie sprzęty a mogliby mieć cięższe i tańsze i producent by zaoszczędził. 🤣

Nie wiadomo czy homo też nie kupują🤣🤣.

Jesteś już na skraju wyczerpania i widzisz, że meta gdzies w oddali tli się jasnym swiatłem ale Ty do niej nie dotrzesz bo nie starczy mocy  to jakby ktoś dodał 11%  do tego co pozostało to byś dotarł.

Napisano
Cytat

Zawodowcy istnieją po to aby sprzedać starzejącym się heterykom urojenia, że będą tak samo fajni jak kupią wypasy karbą & tytą.

ale nie myślisz tak na serio prawda?

Napisano

Co tu do myślenia? Sport zawodowy utrzymuje się z dotacji państwowych i reklamy. Ta druga zaś słuzy no, do sprzedawania produków. Zaś kolarstwo, nazwijmy to 'entuzjastyczne' w dużej mierze utrzymuje się z zakupów facetów którzy mają nadmiar gotówki - czyli 40+, a na szosie pewno i 50+. Retoryki specjalnie szlachetnej nie stosuję, ale intencja jest dość jasna.

Skoro marketing kręci się wokół 'bycia szybszym' to widocznie grupie docelowej głównie na tym zależy.

Napisano
22 godziny temu, uzurpator napisał:

Ja za to mam mnóstwo, ale jak widać, nie jesteś chętny do odpowiadania.

Jemu na kanale możesz zadać :) Podejrzewam, że będzie bardzo chętny i w mig położy wszystkie teorie :)

Mnie szkoda energii i czasu na tłumaczenie oczywistych spraw.

Napisano
21 godzin temu, uzurpator napisał:

Do sprzedawania starzejącym się hetero samcom.

Jako starzejący się hetero samiec właśnie czekam na lekkie szprychy (wprawdzie "tylko" z cieniowanego drutu) do kół, które zamierzam zmontować i założyć zamiast fabrycznych do roweru za 1500 zł. Będą około 900 gramów lżejsze. Portfel też będzie lżejszy, więc życie chyba stanie się lżejsze? Dobrze rozumuję? 

• Haha 1
Napisano
W dniu 9.01.2025 o 14:36, HSM napisał:

mowa chyba nie o osiągach, ale o jakimś połączeniu szosy z turystyką (szersza opona i tobołki z bagażem)

Myślę że OP dojrzewa do drugiego roweru :) Jeden do pośmigania na asfalcie - i tam te lżejsze koła mają sens - drugi do turystyki, który można nieco obciążyć, zjechać na gorszy asfalt/szuter :) Można się bawić w dwa zestawy kół ale to się chyba u większości kończy na snuciu planów ;) 

Jeden mój gravel dostał takie same opony (GP 5000) i przy szosowym napędzie, który miał, został rowerem "szosowym", drugi - szutrowo-sakwowym. Ten "szosowy" chyba za sezon - dwa wymienię na szosę, może karbon, nie wiem czy race, raczej endurance. 

Napisano

@marvelo, ciekawa koncepcja :)

Przy karbą tytą życie stało by się tylko z górki i dołączył byś do elity starzejących się hetero :)

Mimo wszystko idziesz w bardzo dobrym kierunku :)

@spidelli, dobrze, że wspomnialeś większość, bo są tacy co jednak nie mają wyjścia przy 10-ciu rowerach i 20- tu zestawach kół . :) Zmieniają jak spadnie śnieg :) Zmieniają jak pojawi się  lód :D

Napisano

@kaido2 Wiesz, że tam gdzie dałem ;) miałem dać * z adnotacją "nie dotyczy @kaido2" ? Byłem niemal na 99% pewny, że zareagujesz :D Ale przez 1% niepewności dałem ;) 

Jak OP ma miejsce na 2 rowery to chyba nie ma co walczyć z przeznaczeniem :D 

Mnie się zdarza co prawda opony przekładać - w MTB gładsze na lato i klocki na zimę, teraz w Cortinie zamieniłem szersze ale grzeczniejsze na węższe z tarką, no i wreszcie w trzecim rowerze slicka na slicka do trenażera :) 

Koła już miałem wyhaczone na OLX, ktoś w takim samym rowerze wymieniał na lepsze i śliniłem się na drugi komplet ale ostatecznie się nie zdecydowałem.

Napisano
1 godzinę temu, marvelo napisał:

Będą około 900 gramów lżejsze.

Na szprychach czy na kołach? Bo 900g na szprychach to chyba szprychy antygrawitacyjne jakieś.

2 godziny temu, kaido2 napisał:

Jemu na kanale możesz zadać

Zadałem. Dwa lata temu. Uciekł z podkulonym ogonem. Tak jak i Ty.

Napisano

@spidellii tak bym zareagował ;) ot tak dla jaj :) Opony też zmieniam z szybkoscią wodospadu jak podstarzały hetero, bo lubię się bawić? Bo szybciej , no inne wrażenia z jazdy na danej konfiguracji. Ach jak te kolarstwo działa na 40-to ,50-cio latków , że lecą po te karbą tytą najlepsze :D

Napisano (edytowane)

Przepraszam, że bocznikuję wątek ale skoro mowa o zmianie opon to sobie taki narzędź specjalny do zakładania zamówię, bo te X-One nie są na moje palce :D Pieściłem, marszczyłem, ugniatałem, pudrowałem a i tak kończyłem łyżką ;) 

Edytowane przez spidelli
Napisano (edytowane)
30 minut temu, uzurpator napisał:

Na szprychach czy na kołach? Bo 900g na szprychach to chyba szprychy antygrawitacyjne jakieś.

Zadałem. Dwa lata temu. Uciekł z podkulonym ogonem. Tak jak i Ty.

Bo doszedł zapewne do tego samego wniosku , że nie warto. Wybacz ale jest to zderzenie większości użytkowników na świecie, którzy przekonali się o pewnych namacalnych faktach na wlasnej skórze kontra 1%, który z jakiś powodów twierdzi inaczej. Koleś pokazał fakty z praktyki i realne cyferki, więc zapewne stwierdził nad czym tu dywagować. Materiał mówi sam za siebie.Narobiłes w sieci szoku i to Ci się udało :) Nawet nie chce wiedzieć ilu się przy tym uśmiecha :D

Nie neguję Ciebie, bo swoją wiedzę masz, po prostu mając swoje doświadczenia pokrywające się z większością nie chcę wchodzić w kopaninę bo po co. Niech każdy wyznaje swoje religie jakie sam uważa :)

@spidelli, Schwalbe serii one TL ciężko ogólnie wchodzą. Zakładając mam rzeźbę na dwie łyżki parktoola. Continental zdecydowanie lżej :)

Edytowane przez kaido2
  • +1 pomógł 1
Napisano

Test kompletnie niemiarodajny, zrobiony w nierównych warunkach, do tego dwa komplety kół gdzie każdy ma inne parametry aerodynamiczne, nic nie wiadomo o sztywności obu zestawów, każdy zestaw zrobiony na innych komponentach, nawet tych samych opon i dętek gościowi nie chciało się użyć do testu, tylko twierdzi że to są te same opony czyli ten sam model opony o podobnym przebiegu. 

Test zrobiony dla gawiedzi żeby cieszyła się i utwierdzała w przekonaniu że lżejsze znaczy szybsze, tylko że przed tym lżejszym jest jeszcze coś takiego jak aerodynamika, opory toczenia, sztywność konstrukcji i dopiero to lżejsze czyli waga.