Gallax Napisano wczoraj o 12:52 Napisano wczoraj o 12:52 (edytowane) Cześć, Użytkuję od roku rower Sensa Romagna disc sle 105 2x11. Obecne koła ważą 2kg i są Takie. Hamulce tarczowe, sztywne osie 12mm, pod oponę z dętka. Jest jakiś konkretny model, kompatybilny z moim sprzetem, który możecie polecić w budżecie do 2000zł? Będzie zauważalna różnica w jeździe po takiej inwestycji? Pozdrawiam, Edytowane wczoraj o 12:56 przez Gallax Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 14:34 Napisano wczoraj o 14:34 Jak użytkujesz swój rower? Co chcesz tą wymianą osiągnąć? Coś jest z obecnymi kołami nie tak, że chcesz je wymienić? Żeby zauważyć znaczącą różnice, musiałbyś kupić koła ze zdecydowanie wyższym stożkiem, najlepiej karbonowe, ale nie chińskie no-name. Cytuj
Gallax Napisano 3 godziny temu Autor Napisano 3 godziny temu Spotkałem się z obiegową opinią, że te koła so ciężkie, wadliwej jakości i że warto je wymienić na lżejsze. Podobno jedzie się wtedy dużo lżej. Sam niestety nie mam porównania. Rowerem jeżdżę zawsze po asfalcie - trasy 100-200km po górkach w południowej Polsce. Czasami załaduje torby na przód i tył z namiotem i nocuje biwakując. Opony mam 32c zwijane GP5000. Cytuj
HSM Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @Gallax Kolega przede mną dobrze napisał - czego oczekujesz...? Niższej wagi? Zysku aero z wysokiego stożka? Bo w zakładanym budżecie to raczej nie osiągniesz tego drugiego, a i to pierwsze będzie obarczone pewnymi kompromisami. Tu https://lemonbike.eu/road-wheels-disc-alloy/ masz przykładowego polskiego składacza kół (składa też karbony pod marką Evanlite), ale to w sumie nieistotne, bo reguła będzie wszędzie ta sama... Zobacz, pobaw się konfiguracją, śledź, jak to wpływa na wagę zestawu i dojdziesz do mniej więcej następujących wniosków: Za 2000 zł możesz mieć wyłącznie koła lżejsze - jak dobierzesz bardziej wylajtowaną obręcz i takież piasty/szprychy. Jak pójdziesz w takie DT421, to waga zestawu może spaść w okolice 1,5 kg. Tylko to oznacza minimalną obręcz 21-23 mm i mniejszą niż u Ciebie ilość szprych (24/24 dla piast DT SP, 24/28 dla oemowych piast SP składającego). Takie koła będą mimo wszystko mniej wytrzymałe niże Twoje. Czy pasują pod Twój sposób jeżdżenia? Może w jakimś zestawieniu u tego konkretnego składacza da się dobrać piasty pod 28/28 szprych, ale niekoniecznie pod centerlocka, którego byś raczej oczekiwał. Przy czym raczej oczekuj wówczas wzrostu wagi (np. w okolicach 1,6 kg). Może przyjść Ci do głowy pomysł obręczy o wyższym stożku, ale to jest zupełnie bez sensu w tym budżecie. Zobacz, że u składacza wszystko, co zaczyna przekraczać te 30 mm bardzo łatwo dobija z wagą w okolice 1,8-1,9 kg - czyli blisko Twoich kół. A przecież ten stożek 32-35 mm to w sumie żaden stożek, więc i zysków aero, by nie było... Zresztą do zysków aero to trzeba się spodziewać dopiero przy średnich prędkościach powyżej 30 km/godz., a i "jazda w górach" nie jest najlepszym polem do wyciągania tych aero zysków. Więc klops! Owszem możesz mieć jak najbardziej stożki 45-50 mm o wadze w okolicach tych 1,5 kg, ale już tylko w karbonie i nie za te pieniądze. Używaj tego, co masz. Zastanów się, czego naprawdę potrzebujesz. Dozbieraj pieniądze i kup coś w karbonie, który da Ci większe możliwości bez nadmiernej kary jeśli chodzi o wagę - bez względu na to, czy wybierzesz jakieś super wylajtowany niski stożek pod minimalną masę, albo niski stożek z większą ilością szprych pod większą wytrzymałość, albo też większy stożek pod te zyski aero)... Ty wiesz, czego oczekiwać, tym bardziej, że mowa chyba nie o osiągach, ale o jakimś połączeniu szosy z turystyką (szersza opona i tobołki z bagażem). Cytuj
Przecietny Napisano 35 minut temu Napisano 35 minut temu @HSMciekawa i konkretna opinia.👍 Ja mogę tylko powiedzieć,ze zmianę ok 500 gramów czuć, moje doswiadczenie opiera się na mtb nie szosie. Rower bardziej zrywny,dynamiczny, chętny szybko lecieć😁 Lepiej się podjeżdża no i skoro stosunek mocy do masy się zmieni to później się zmęczysz. Jednak w turystyce to nieistotne tam czas i prędkość się nie liczą, sam do takich zastosowań używam słabszych sprzętów nie patrząc na wagę. zatem tak jak kolega wyżej pisał musisz to przemysleć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi