Przecietny Napisano Środa o 10:31 Napisano Środa o 10:31 Cześć mam pytanko odnośnie kierownicy barankowej gravelowej. Jak się dobiera szerokość? Jak dobierałem pierwszy raz to stwierdziłem,że skoro w mtb mam 720 to jak wezmę 460 to i tak będzie git. Później ogladając różne rowery w necie czy na żywo stwierdziłem,że mało kto ma tak szeroką, raczej 420-440mm. Doczytałem,że szerokość braków plus 2 cm to mi wychodzi,że musiałbym mieć 500mm a takich chyba mało albo nawet nie ma nie sprawdzałem. Teraz chce spróbować 440 ale kłóci się to z teorią barki+2. Ogólnie nie jeździ się źle, nie odczuwam dyskomfortu tylko się zastanawiam jak to byłoby z węższymi. Węższa pewnie nieco podniesie pozycje ale skoro to będzie 20mm to można założyć,że podniesie ją o 10mm? Cytuj
KSikorski Napisano Środa o 11:48 Napisano Środa o 11:48 Szerokość barków = tam gdzie kość ramienia łączy się z obojczykiem. Jak byś miał 500mm szerokości barków + grubość ramion to byś miał problem z wejściem przez niektóre drzwi 😄 Cytuj
Przecietny Napisano Środa o 12:49 Autor Napisano Środa o 12:49 😁 to może faktycznie coś źle zmierzyłem tj zmierzono mi. Czyli trzeba doprecyzować pomiary . U Ciebie sprawdza się ta zasada czy na wyczucie dobierałeś? Cytuj
leejoonidas Napisano Środa o 14:00 Napisano Środa o 14:00 W jednym mam barana 46cm z flarą 12 stopni, a w drugim mam 42cm z flarą też 12 stopni. Bary mam wąskie bo budowa moja jest szczupła. Na obu jeździ mi się dobrze ze wskazaniem na szerszą która pozwala lepiej kontrolować rower w trudnym terenie, szczególnie jak się trafi droga wysypana kamieniami wielkości pięści i jest dużo dziur. Cytuj
Przecietny Napisano Środa o 14:18 Autor Napisano Środa o 14:18 @leejoonidasDzięki za opinie, czyli mozna powiedzieć,że masz gravela bardziej terenowego i drugiego bardziej szosowego. Szacun za jazde w tak trudnym terenie . Taki wniosek mi się nasunął po Twojej wypowiedzi,że jednak nie aż tak ważna ta szerokość, bo różnice są jednak niewielkie między 400-460mm zwłaszcza jak wybiera się równiejsze drogi. A flara 12 stopni to celowo czy nie było to dla Ciebie bardzo istotne? Cytuj
leejoonidas Napisano Środa o 15:12 Napisano Środa o 15:12 (edytowane) Flara? Bo taka moda teraz jest, jeździłem bez flary na baranie 42cm i specjalnej różnicy po przejściu na barana z flarą nie odczułem, jedyne co to estetyka kierownicy z flarą jest chyba fajniejsza ale to są indywidualnie upodobania. Dla mnie ważniejsze jest to aby baran miał lekkie gięcie do tyłu (backsweep) i żeby w górnej części był spłaszczony Edytowane Środa o 15:13 przez leejoonidas Cytuj
Przecietny Napisano Środa o 16:35 Autor Napisano Środa o 16:35 Chodziło mi o to czy ważne było dla Ciebie czy flara ma 8,12 czy 20 stopni czy wybrałeś nie zwracając na to uwagi? Tak samo jak z szerokoscią interesuje mnie czy i jaka różnica w jeździe by była miedzy załóżmy 8 a 25 stopni. Szkoda,że nie ma wypożyczalni kierownic😁. Troche nie chciałbym jak w przeszłości z mtb testować po kolei różnych kierownic,mostków itd, bo potem zostaje mnóstwo niepotrzebnego szpeju, dobrze, że siodła już opracowane😁 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi