Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć mam pytanko odnośnie kierownicy barankowej gravelowej. Jak się dobiera szerokość? Jak dobierałem pierwszy raz to stwierdziłem,że skoro w mtb mam 720 to jak wezmę 460 to i tak będzie git.  Później ogladając różne rowery w necie czy na żywo stwierdziłem,że mało kto ma tak szeroką, raczej 420-440mm. Doczytałem,że szerokość braków plus 2 cm to mi wychodzi,że musiałbym mieć 500mm a takich chyba mało albo nawet nie ma nie sprawdzałem. Teraz chce spróbować 440 ale kłóci się to z teorią barki+2. Ogólnie nie jeździ się źle, nie odczuwam dyskomfortu tylko się zastanawiam jak to byłoby z węższymi. Węższa pewnie nieco podniesie pozycje ale skoro to będzie 20mm to można założyć,że podniesie ją o 10mm?

Napisano

😁 to może faktycznie coś źle zmierzyłem tj zmierzono mi. Czyli trzeba doprecyzować pomiary . U Ciebie sprawdza się ta zasada czy na wyczucie dobierałeś?

Napisano

W jednym mam barana 46cm z flarą 12 stopni, a w drugim mam 42cm z flarą też 12 stopni. Bary mam wąskie bo budowa moja jest szczupła. Na obu jeździ mi się dobrze ze wskazaniem na szerszą która pozwala lepiej kontrolować rower w trudnym terenie, szczególnie jak się trafi droga wysypana kamieniami wielkości pięści i jest dużo dziur.

Napisano

@leejoonidasDzięki za opinie, czyli mozna powiedzieć,że masz gravela bardziej terenowego i drugiego bardziej szosowego. Szacun za jazde w tak trudnym terenie . Taki wniosek mi się nasunął po Twojej wypowiedzi,że  jednak nie aż tak ważna ta szerokość, bo różnice są jednak niewielkie między 400-460mm zwłaszcza jak wybiera się równiejsze drogi. A flara 12 stopni to celowo czy nie było to dla Ciebie bardzo istotne?

Napisano (edytowane)

Flara? Bo taka moda teraz jest, jeździłem bez flary na baranie 42cm i specjalnej różnicy po przejściu na barana z flarą nie odczułem, jedyne co to estetyka kierownicy z flarą jest chyba fajniejsza ale to są indywidualnie upodobania. Dla mnie ważniejsze jest to aby baran miał lekkie gięcie do tyłu (backsweep) i żeby w górnej części był spłaszczony

Edytowane przez leejoonidas
Napisano

Chodziło mi o to czy ważne było dla Ciebie czy flara ma 8,12 czy 20 stopni czy wybrałeś nie zwracając na to uwagi? Tak samo jak z szerokoscią interesuje mnie czy  i jaka różnica w jeździe by była miedzy załóżmy 8 a 25 stopni.  Szkoda,że nie ma wypożyczalni kierownic😁.  Troche nie chciałbym jak w przeszłości z mtb testować po kolei różnych kierownic,mostków itd, bo potem zostaje mnóstwo niepotrzebnego szpeju, dobrze, że siodła już  opracowane😁