Dokumosa Napisano 12 godzin temu Napisano 12 godzin temu Stopy z grupy 6 to bieda-stopy. Stopy 7 są "szlechetne" ale trudnospawalne. Spec ma rzekomo swój stop M5 (ale śmiem twierdzić, że to w rzeczywistości jakaś powszechna wariancja grupy 7 np. 7075 albo 7050). 7 są cięższe niż 6 ale wytrzymałość ~2x większa więc mniej "mięsa" można dać. 1 Cytuj
XYZPV Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu W dniu 8.01.2025 o 15:04, KSikorski napisał: https://accent-bikes.com/produkty/czesci/ramy/ramy-mtb-xc-maraton/peak-boost-29-v2 https://accent-bikes.com/produkty/czesci/ramy/ramy-mtb-xc-maraton/peak-boost-29 Krószy tył, dłuższy przód, rozmiarówka została dociągnięta do normalnych wartości. Generalnie to nie widzę tego wydłużenia przodu - wręcz przeciwnie, reach został skrócony o 2mm. Podniesiony został Stack i skrócona podsiodłówka - szczególnie podsiodłówka to korzystna sprawa bo umożliwi uzycie sztycy o większym skoku. Z absurdalnie wysokich podsiodłówek zmieniły się na po prostu wysokie. Krótki tył to nieszczególny powód do zachwytów, wbrew utartym schematom, nie poprawia zwrotności, nie poprawia prowadzenia, wręcz odwrotnie. Cytuj
Dokumosa Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu V2 są wydłużone i to bardzo , gdyż V1 są wręcz karykaturalnie krótkie. Zwróć uwagę żeby porównywać ten sam rozmiar ramy określany przez ST c-t. Cytuj
KSikorski Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Peak V1 przy rurze podsiodłowej 445mm ma reach 407mm. (i jest Ską dedykowaną dla 165-175cm wzrostu) Peak V2 przy rurze podsiodłowej 445mm ma reach 435mm (i jest Mką dedykowaną dla dla 167-176cm wzrostu). Cytuj
XYZPV Napisano 4 godziny temu Napisano 4 godziny temu Te dedykacje to wiecie... ja porównuję M do M, dla mnie skróciła się jedynie podsiodłówka. Czasy kiedy rozmiar ramy dobierało się długością ST minęły 10 lat temu. Kupując taką ramę trzeba brać poprawkę na to, że zaprojektowane to jest na kolanie i rozmiar trzeba wybrać samemu a nie sugerować się tabelką producenta. 445mm ST dla wzrostu 165-175 to i tak za dużo. 400-420 było by okej. Co do samej ramy żeby nie robić offtopu - nie bardzo ma konkurecję bo nikt już prawie samych ram nie sprzedaje. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 1 godzinę temu Mod Team Napisano 1 godzinę temu @michalr75 Twoja Kona była pod 27.5" chyba... Czyli moja 25 letnia Merida Matts Viper na 7005 trzymała poziom , choć przez lata stopy/technolgie pewnie ulepszano. Przy 180 cm mam ramy z ST 44 i 43 cm - ta druga ma reach 435 mm (albo nawet 448), i mimo że pod ściganie, a ja się nie ścigam, to większych ram póki co nie potrzebuję. Cytuj
michalr75 Napisano 1 godzinę temu Napisano 1 godzinę temu @KrissDeValnor Tak, Kona to 27,5, model Cinder Cone, rocznicowy, stąd taki niestandardowy stop. Cytuj
Dokumosa Napisano 42 minuty temu Napisano 42 minuty temu 3 godziny temu, XYZPV napisał: Te dedykacje to wiecie... ja porównuję M do M, dla mnie skróciła się jedynie podsiodłówka. Czasy kiedy rozmiar ramy dobierało się długością ST minęły 10 lat temu. Kupując taką ramę trzeba brać poprawkę na to, że zaprojektowane to jest na kolanie i rozmiar trzeba wybrać samemu a nie sugerować się tabelką producenta. 445mm ST dla wzrostu 165-175 to i tak za dużo. 400-420 było by okej. Co do samej ramy żeby nie robić offtopu - nie bardzo ma konkurecję bo nikt już prawie samych ram nie sprzedaje. Moja żona jeździ na 17" peaku co ma ST 445 i przy 172cm wzrostu jest OK tyle że mogłaby być dłuższą. Będzie przesiadka na V2. Porównywanie M do M w tym przypadku bezcelowe ponieważ w peakach V2 przesunięto rozmiarówkę o 2" dostosowując ją do niepisanego standardu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi