Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stopy z grupy 6 to bieda-stopy. Stopy 7 są "szlechetne" ale trudnospawalne. Spec ma rzekomo swój stop M5 (ale śmiem twierdzić, że to w rzeczywistości jakaś powszechna wariancja grupy 7 np. 7075 albo 7050). 7 są cięższe niż 6 ale wytrzymałość ~2x większa więc mniej "mięsa" można dać.

• +1 pomógł 1
Napisano
W dniu 8.01.2025 o 15:04, KSikorski napisał:

Generalnie to nie widzę tego wydłużenia przodu - wręcz przeciwnie, reach został skrócony o 2mm. Podniesiony został Stack i skrócona podsiodłówka - szczególnie podsiodłówka to korzystna sprawa bo umożliwi uzycie sztycy o większym skoku. Z absurdalnie wysokich podsiodłówek zmieniły się na po prostu wysokie.

Krótki tył to nieszczególny powód do zachwytów, wbrew utartym schematom, nie poprawia zwrotności, nie poprawia prowadzenia, wręcz odwrotnie. 

Napisano

Te dedykacje to wiecie... ja porównuję M do M, dla mnie skróciła się jedynie podsiodłówka. Czasy kiedy rozmiar ramy dobierało się długością ST minęły 10 lat temu. 

Kupując taką ramę trzeba brać poprawkę na to, że zaprojektowane to jest na kolanie i rozmiar trzeba wybrać samemu a nie sugerować się tabelką producenta. 445mm ST dla wzrostu 165-175 to i tak za dużo. 400-420 było by okej. 

Co do samej ramy żeby nie robić offtopu - nie bardzo ma konkurecję bo nikt już prawie samych ram nie sprzedaje. 

• Mod Team
Napisano

@michalr75 Twoja Kona była pod 27.5" chyba...

Czyli moja 25 letnia Merida Matts Viper na 7005 trzymała poziom ;), choć przez lata stopy/technolgie pewnie ulepszano. 

Przy 180 cm mam ramy z ST 44 i 43 cm - ta druga ma reach 435 mm (albo nawet 448), i mimo że pod ściganie, a ja się nie ścigam, to większych ram póki co nie potrzebuję.

Napisano
3 godziny temu, XYZPV napisał:

Te dedykacje to wiecie... ja porównuję M do M, dla mnie skróciła się jedynie podsiodłówka. Czasy kiedy rozmiar ramy dobierało się długością ST minęły 10 lat temu. 

Kupując taką ramę trzeba brać poprawkę na to, że zaprojektowane to jest na kolanie i rozmiar trzeba wybrać samemu a nie sugerować się tabelką producenta. 445mm ST dla wzrostu 165-175 to i tak za dużo. 400-420 było by okej. 

Co do samej ramy żeby nie robić offtopu - nie bardzo ma konkurecję bo nikt już prawie samych ram nie sprzedaje. 

Moja żona jeździ na 17" peaku co ma ST 445 i przy 172cm wzrostu jest OK tyle że mogłaby być dłuższą. Będzie przesiadka na V2.

Porównywanie M do M w tym przypadku bezcelowe ponieważ w peakach V2 przesunięto rozmiarówkę o 2" dostosowując ją do niepisanego standardu.