sepko08 Napisano 6 Stycznia Napisano 6 Stycznia Witam, poszukiwałem na necie ram i się spotkałem z ramą Accent Peak oraz Accent Point. Różnica w geometrii oraz osi, lecz jak w wytrzymałości/spawach? Cytuj
Mod Team bogus Napisano 6 Stycznia Mod Team Napisano 6 Stycznia Peak to zdecydowanie nowsza konstrukcja. Z jakością ram Accent nie ma jakichś szczególnych problemów. Używam ich produktów (w tym ram) od wielu lat i nigdy nic się nie działo. Cytuj
TheJW Napisano 6 Stycznia Napisano 6 Stycznia Nowsza pod jakim względem? Bo w ofercie Accenta Point jest stosunkowo niedługo, od 2020 roku, za to Peak od wielu, wielu lat. Cytuj
Dokumosa Napisano 6 Stycznia Napisano 6 Stycznia Geometeycznie i pod względem standardów nowsza. Point to prymitywna rama pod rower turystyczny. Na nowym peak boost v2 można myśleć o zrobieniu HT pod XC z prawdziwego zdarzenia. Cytuj
TheJW Napisano 6 Stycznia Napisano 6 Stycznia Domyślam się, że o to chodziło, ale wolałem doprecyzować. Nie każdy zaglądający na forum będzie to wiedział. Cytuj
Mod Team bogus Napisano 7 Stycznia Mod Team Napisano 7 Stycznia @TheJW dokładnie tak jak napisał @Dokumosa. Poza tym Peak w obecnej postaci jest dostępny chyba od 2023 roku, nazwa oczywiście znana zł lat wcześniejszych, a Point parę lat wcześniej. Cytuj
Dokumosa Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia (edytowane) Rama Peak przechodziła wiele zmian (peak, peak ta, peak boost i peak boost v2, nie licząc wersji damskich), obecnie najnowsza V2 zbliżyła się do tego co oferuje rozpoznawalna konkurencja w tym obszarze zastosowań (więcej rozmiarów, rama stosunkowo długa, b. krótki tył, kąt główki 68,5 stopnia). Edytowane 8 Stycznia przez Dokumosa 1 Cytuj
michalr75 Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia Fajnie że można kupić samą ramę od Accenta w niezłych pieniądzach, coraz mniej jest takich opcji na rynku. Cytuj
TheJW Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia (edytowane) Można i nie można... Z tego co pamiętam Velo zawsze miało problem z dostępnością Accenta, szczególnie gotowych rowerów. Z ramami bywało różnie. Natomiast praktycznie od zawsze była to dobra i tania baza pod samodzielną budowę roweru. Edytowane 8 Stycznia przez TheJW Cytuj
michalr75 Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia @TheJWFaktycznie, na stronie tylko wersje i cena, natomiast dostępności brak. Cytuj
TheJW Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia A tam to nigdy nic nie było, może jakieś pojedyncze sztuki. Jeśli chodzi o rowery, to zazwyczaj trzeba było dzwonić po sprzedawcach i pytać. Na rynku dostępne było to, co poszło z zamówień rocznych i trzeba było szukać po sklepach. Cytuj
michalr75 Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia Na allegro są te ramy, tylko nie wiadomo do końca czy to V1 czy V2. Cytuj
Dokumosa Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia V2 jeszcze są niedostępne, to nowość. Po kolorach je poznacie - są inne dla V1 i V2. V1 są m.in. dostępne w CR. Cytuj
KSikorski Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia https://accent-bikes.com/produkty/czesci/ramy/ramy-mtb-xc-maraton/peak-boost-29-v2 https://accent-bikes.com/produkty/czesci/ramy/ramy-mtb-xc-maraton/peak-boost-29 Krószy tył, dłuższy przód, rozmiarówka została dociągnięta do normalnych wartości. Cytuj
Dokumosa Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia no i kąt główki 0,5 stopnia bardziej płaski, z minusów brzydsza kolorystyka niż V1 Cytuj
michalr75 Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia Ciężkawe te ramy 1800g+, nawet jak na alu to do wzorcowego Chisela bardzo daleko Ale dobrze że w ogóle są. Cytuj
TheJW Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia Co do kolorystyki, to przy fullu Super Hero chwalą się procesem jego powstawania. https://accent-bikes.com/aktualnosci/super-hero-3-zobacz-proces-powstawania-kompletnego-roweru-accent No i w pewnym momencie jest grafika z projektami malowania ram. Spojrzałem i od razu pomyślałem, że wybrali do produkcji jedne z najgorszych. 4 minuty temu, michalr75 napisał: Ciężkawe te ramy 1800g+, nawet jak na alu to do wzorcowego Chisela bardzo daleko Ale dobrze że w ogóle są. W cenie Chisela, to oni od chińczyka cały kontener tych ram ściągają, więc nie ma co oczekiwać cudów. Cytuj
michalr75 Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia A Chisela to niby gdzie klepią? W Ameryce? Poza tym tylko u nas Chisel osiąga jakieś kosmiczne ceny, na normalnych rynkach jak widać da się go kupić poniżej 5-6k Pytanie tylko jaka jest "pękalność" tych ram, skoro to takie lekkie rurki? Cytuj
TheJW Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia (edytowane) Wiem, wiem, śmieszkuję tylko. Co do aluminiowych ram Speca, to mogę (z dumą?) powiedzieć, że poprzednika Chisela - Epica HT - udało mi się połamać w okolicach mufy suportu. Ale wiem też, że dokładnie ta sama rama, kupiona w podobnym okresie co moja, jeszcze w zeszłym roku śmigała na mazowieckich maratonach i to pod dość solidnym chłopem. Edytowane 8 Stycznia przez TheJW 1 Cytuj
michalr75 Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia (edytowane) No to nienajlepsza reklama Speca Ale ramy Accenta też były swego czasu awaryjne. Edytowane 8 Stycznia przez michalr75 Cytuj
Dokumosa Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia (edytowane) 5 godzin temu, michalr75 napisał: Ciężkawe te ramy 1800g+, nawet jak na alu to do wzorcowego Chisela bardzo daleko Ale dobrze że w Rama chissel na wyprzedażach kosztuje ~5k. Peaka można wyrwać za 1,1-1,2. Na wszystkim tu oszczędzono: podły stop 6061, brak lakieru, nieestetyczne spawanie. Ponadto starsze peaki (non boost) były 200g lżejsze, ale często pękały (rurka łańcuchowa). No gw tylko 24m-ce i jeśli kupiona sama rama to zapewne mocno kręcą nosem. Edytowane 8 Stycznia przez Dokumosa Cytuj
chudzinki Napisano 8 Stycznia Napisano 8 Stycznia Całego podstawowego Chisela można wyrwać za 4000 zł, więc kupowanie samej ramy mija się z celem. Cytuj
Dokumosa Napisano 9 Stycznia Napisano 9 Stycznia Na dzisiaj już chyba tylko S/XS w odjechanym kolorze. I ten sam tradeinn/bikeinn sprzedaje samą ramę za 5k. Cytuj
michalr75 Napisano 9 Stycznia Napisano 9 Stycznia (edytowane) @Dokumosa A Chisel z jakiego stopu jest? Bardzo dużo ram jest z 6061, aż sprawdziłem swoją Meridę BG 500 Lite, tam jest stop 6066. Ale już np Kona którą jeździłem jeszcze rok temu to stop 7046, waga około 1600g. Edytowane 9 Stycznia przez michalr75 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi