Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Peak to zdecydowanie nowsza konstrukcja. Z jakością ram Accent nie ma jakichś szczególnych problemów. Używam ich produktów (w tym ram) od wielu lat i nigdy nic się nie działo.

Napisano (edytowane)

Rama Peak przechodziła wiele zmian (peak, peak ta, peak boost i peak boost v2, nie licząc wersji damskich), obecnie najnowsza V2 zbliżyła się do tego co oferuje rozpoznawalna konkurencja w tym obszarze zastosowań (więcej rozmiarów, rama stosunkowo długa, b. krótki tył, kąt główki 68,5 stopnia).

Edytowane przez Dokumosa
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Można i nie można... Z tego co pamiętam Velo zawsze miało problem z dostępnością Accenta, szczególnie gotowych rowerów. Z ramami bywało różnie. Natomiast praktycznie od zawsze była to dobra i tania baza pod samodzielną budowę roweru.

Edytowane przez TheJW
Napisano

A tam to nigdy nic nie było, może jakieś pojedyncze sztuki. :D Jeśli chodzi o rowery, to zazwyczaj trzeba było dzwonić po sprzedawcach i pytać. Na rynku dostępne było to, co poszło z zamówień rocznych i trzeba było szukać po sklepach.

Napisano

Co do kolorystyki, to przy fullu Super Hero chwalą się procesem jego powstawania. https://accent-bikes.com/aktualnosci/super-hero-3-zobacz-proces-powstawania-kompletnego-roweru-accent
No i w pewnym momencie jest grafika z projektami malowania ram. Spojrzałem i od razu pomyślałem, że wybrali do produkcji jedne z najgorszych. ;)
image.thumb.jpeg.37377a37594752049f364173943ee9db.jpeg
image.thumb.jpeg.13b8c79e65d6999b969ec0444ba8854d.jpeg

4 minuty temu, michalr75 napisał:

Ciężkawe te ramy 1800g+, nawet jak na alu to do wzorcowego Chisela bardzo daleko ;) Ale dobrze że w ogóle są.

W cenie Chisela, to oni od chińczyka cały kontener tych ram ściągają, więc nie ma co oczekiwać cudów. :D

Napisano

A Chisela to niby gdzie klepią? ;) W Ameryce? ;) Poza tym tylko u nas Chisel osiąga jakieś kosmiczne ceny, na normalnych rynkach jak widać da się go kupić poniżej 5-6k ;) Pytanie tylko jaka jest "pękalność" tych ram, skoro to takie lekkie rurki?

Napisano (edytowane)

Wiem, wiem, śmieszkuję tylko.
Co do aluminiowych ram Speca, to mogę (z dumą?) powiedzieć, że poprzednika Chisela - Epica HT - udało mi się połamać w okolicach mufy suportu.
Ale wiem też, że dokładnie ta sama rama, kupiona w podobnym okresie co moja, jeszcze w zeszłym roku śmigała na mazowieckich maratonach i to pod dość solidnym chłopem.

Edytowane przez TheJW
  • Haha 1
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, michalr75 napisał:

Ciężkawe te ramy 1800g+, nawet jak na alu to do wzorcowego Chisela bardzo daleko ;) Ale dobrze że w 

Rama chissel na wyprzedażach kosztuje ~5k. Peaka można wyrwać za 1,1-1,2. Na wszystkim tu oszczędzono: podły stop 6061, brak lakieru, nieestetyczne spawanie. Ponadto starsze peaki (non boost) były 200g lżejsze, ale często pękały (rurka łańcuchowa). No gw tylko 24m-ce i jeśli kupiona sama rama to zapewne mocno kręcą nosem.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano (edytowane)

@Dokumosa A Chisel z jakiego stopu jest? Bardzo dużo ram jest z 6061, aż sprawdziłem swoją Meridę BG 500 Lite, tam jest stop 6066. Ale już np Kona którą jeździłem jeszcze rok temu to stop 7046, waga około 1600g.

Edytowane przez michalr75