sepko08 Napisano Poniedziałek o 18:33 Napisano Poniedziałek o 18:33 Witam, poszukiwałem na necie ram i się spotkałem z ramą Accent Peak oraz Accent Point. Różnica w geometrii oraz osi, lecz jak w wytrzymałości/spawach? Cytuj
Mod Team bogus Napisano Poniedziałek o 18:56 Mod Team Napisano Poniedziałek o 18:56 Peak to zdecydowanie nowsza konstrukcja. Z jakością ram Accent nie ma jakichś szczególnych problemów. Używam ich produktów (w tym ram) od wielu lat i nigdy nic się nie działo. Cytuj
TheJW Napisano Poniedziałek o 19:13 Napisano Poniedziałek o 19:13 Nowsza pod jakim względem? Bo w ofercie Accenta Point jest stosunkowo niedługo, od 2020 roku, za to Peak od wielu, wielu lat. Cytuj
Dokumosa Napisano Poniedziałek o 19:22 Napisano Poniedziałek o 19:22 Geometeycznie i pod względem standardów nowsza. Point to prymitywna rama pod rower turystyczny. Na nowym peak boost v2 można myśleć o zrobieniu HT pod XC z prawdziwego zdarzenia. Cytuj
TheJW Napisano Poniedziałek o 19:26 Napisano Poniedziałek o 19:26 Domyślam się, że o to chodziło, ale wolałem doprecyzować. Nie każdy zaglądający na forum będzie to wiedział. Cytuj
Mod Team bogus Napisano Wtorek o 21:37 Mod Team Napisano Wtorek o 21:37 @TheJW dokładnie tak jak napisał @Dokumosa. Poza tym Peak w obecnej postaci jest dostępny chyba od 2023 roku, nazwa oczywiście znana zł lat wcześniejszych, a Point parę lat wcześniej. Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 11:13 Napisano wczoraj o 11:13 (edytowane) Rama Peak przechodziła wiele zmian (peak, peak ta, peak boost i peak boost v2, nie licząc wersji damskich), obecnie najnowsza V2 zbliżyła się do tego co oferuje rozpoznawalna konkurencja w tym obszarze zastosowań (więcej rozmiarów, rama stosunkowo długa, b. krótki tył, kąt główki 68,5 stopnia). Edytowane wczoraj o 11:14 przez Dokumosa 1 Cytuj
michalr75 Napisano wczoraj o 12:48 Napisano wczoraj o 12:48 Fajnie że można kupić samą ramę od Accenta w niezłych pieniądzach, coraz mniej jest takich opcji na rynku. Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 13:29 Napisano wczoraj o 13:29 (edytowane) Można i nie można... Z tego co pamiętam Velo zawsze miało problem z dostępnością Accenta, szczególnie gotowych rowerów. Z ramami bywało różnie. Natomiast praktycznie od zawsze była to dobra i tania baza pod samodzielną budowę roweru. Edytowane wczoraj o 13:30 przez TheJW Cytuj
michalr75 Napisano wczoraj o 13:35 Napisano wczoraj o 13:35 @TheJWFaktycznie, na stronie tylko wersje i cena, natomiast dostępności brak. Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 13:40 Napisano wczoraj o 13:40 A tam to nigdy nic nie było, może jakieś pojedyncze sztuki. Jeśli chodzi o rowery, to zazwyczaj trzeba było dzwonić po sprzedawcach i pytać. Na rynku dostępne było to, co poszło z zamówień rocznych i trzeba było szukać po sklepach. Cytuj
michalr75 Napisano wczoraj o 13:49 Napisano wczoraj o 13:49 Na allegro są te ramy, tylko nie wiadomo do końca czy to V1 czy V2. Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 13:55 Napisano wczoraj o 13:55 V2 jeszcze są niedostępne, to nowość. Po kolorach je poznacie - są inne dla V1 i V2. V1 są m.in. dostępne w CR. Cytuj
michalr75 Napisano wczoraj o 14:02 Napisano wczoraj o 14:02 @Dokumosa A jakie są różnice w tych ramach? Cytuj
KSikorski Napisano wczoraj o 14:04 Napisano wczoraj o 14:04 https://accent-bikes.com/produkty/czesci/ramy/ramy-mtb-xc-maraton/peak-boost-29-v2 https://accent-bikes.com/produkty/czesci/ramy/ramy-mtb-xc-maraton/peak-boost-29 Krószy tył, dłuższy przód, rozmiarówka została dociągnięta do normalnych wartości. Cytuj
Dokumosa Napisano wczoraj o 14:24 Napisano wczoraj o 14:24 no i kąt główki 0,5 stopnia bardziej płaski, z minusów brzydsza kolorystyka niż V1 Cytuj
michalr75 Napisano wczoraj o 14:26 Napisano wczoraj o 14:26 Ciężkawe te ramy 1800g+, nawet jak na alu to do wzorcowego Chisela bardzo daleko Ale dobrze że w ogóle są. Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 14:30 Napisano wczoraj o 14:30 Co do kolorystyki, to przy fullu Super Hero chwalą się procesem jego powstawania. https://accent-bikes.com/aktualnosci/super-hero-3-zobacz-proces-powstawania-kompletnego-roweru-accent No i w pewnym momencie jest grafika z projektami malowania ram. Spojrzałem i od razu pomyślałem, że wybrali do produkcji jedne z najgorszych. 4 minuty temu, michalr75 napisał: Ciężkawe te ramy 1800g+, nawet jak na alu to do wzorcowego Chisela bardzo daleko Ale dobrze że w ogóle są. W cenie Chisela, to oni od chińczyka cały kontener tych ram ściągają, więc nie ma co oczekiwać cudów. Cytuj
michalr75 Napisano wczoraj o 14:37 Napisano wczoraj o 14:37 A Chisela to niby gdzie klepią? W Ameryce? Poza tym tylko u nas Chisel osiąga jakieś kosmiczne ceny, na normalnych rynkach jak widać da się go kupić poniżej 5-6k Pytanie tylko jaka jest "pękalność" tych ram, skoro to takie lekkie rurki? Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 14:39 Napisano wczoraj o 14:39 (edytowane) Wiem, wiem, śmieszkuję tylko. Co do aluminiowych ram Speca, to mogę (z dumą?) powiedzieć, że poprzednika Chisela - Epica HT - udało mi się połamać w okolicach mufy suportu. Ale wiem też, że dokładnie ta sama rama, kupiona w podobnym okresie co moja, jeszcze w zeszłym roku śmigała na mazowieckich maratonach i to pod dość solidnym chłopem. Edytowane wczoraj o 14:42 przez TheJW 1 Cytuj
michalr75 Napisano wczoraj o 14:45 Napisano wczoraj o 14:45 (edytowane) No to nienajlepsza reklama Speca Ale ramy Accenta też były swego czasu awaryjne. Edytowane wczoraj o 14:45 przez michalr75 Cytuj
Dokumosa Napisano 19 godzin temu Napisano 19 godzin temu (edytowane) 5 godzin temu, michalr75 napisał: Ciężkawe te ramy 1800g+, nawet jak na alu to do wzorcowego Chisela bardzo daleko Ale dobrze że w Rama chissel na wyprzedażach kosztuje ~5k. Peaka można wyrwać za 1,1-1,2. Na wszystkim tu oszczędzono: podły stop 6061, brak lakieru, nieestetyczne spawanie. Ponadto starsze peaki (non boost) były 200g lżejsze, ale często pękały (rurka łańcuchowa). No gw tylko 24m-ce i jeśli kupiona sama rama to zapewne mocno kręcą nosem. Edytowane 19 godzin temu przez Dokumosa Cytuj
chudzinki Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu Całego podstawowego Chisela można wyrwać za 4000 zł, więc kupowanie samej ramy mija się z celem. Cytuj
Dokumosa Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Na dzisiaj już chyba tylko S/XS w odjechanym kolorze. I ten sam tradeinn/bikeinn sprzedaje samą ramę za 5k. Cytuj
michalr75 Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu (edytowane) @Dokumosa A Chisel z jakiego stopu jest? Bardzo dużo ram jest z 6061, aż sprawdziłem swoją Meridę BG 500 Lite, tam jest stop 6066. Ale już np Kona którą jeździłem jeszcze rok temu to stop 7046, waga około 1600g. Edytowane 5 godzin temu przez michalr75 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi