Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Pogoda jaka jest, każdy widzi. W moim MTB zauważyłem, że kiedy temperatura spadnie poniżej zera to przerzutka tylna nie wychyla się maksymalnie w prawo i nie zrzuca na najmniejsze koronki. 

Dzisiaj przez 1,5 godziny wszystko działało bez zarzutu, później jak spadło poniżej zera, to wózek nie zrzucał od połowy kasety w dół.

Linka bez problemu reaguje, to wózek sztywno porusza się w takiej temperaturze. Kiedy rower był już w ciepłym, to po 5 minutach znów wszystko działało idealnie. 

Domyślam się, że to problem z konserwacją przerzutki. Jakieś pomysły czym czyścić i smarować?

Napisano

Ostatnio była czyszczona bardzo dokładnie, ale przy obecnych warunkach chyba muszę to robić po każdej jeździe, zwłaszcza że jest to las.

Czym smarować jeśli w ogóle?

Napisano

Temperatura tutaj robi duża różnicę. W ciepłym po 5 minutach wszystko wróciło do normy.

Oczywiście błoto i woda swoje zrobiły bo jeżdżę w terenie głównie, ale jak temperatury są dodatnie to wszystko działa idealnie.

Napisano (edytowane)

No bo wtedy Ci to nie zamarza w przerzutce. Na minusie śnieg się nie topi, zapycha i blokuje sprężynę. Zatrzymaj się następnym razem i sprawdź. 

Za zrzucenie w dół, na cięższe przełożenia, odpowiada sprężyna. Współcześnie sprężyny w przerzutkach MTB są naprawdę silne, musiałbyś mieć totalnie zawaloną syfem lub uszkodzoną linkę, żeby sprężyna nie była w stanie jej wyciągnąć. 

Co to za przerzutka?

Piszę to oczywiście na podstawie osobistych doświadczeń, u Ciebie może faktycznie być inny problem, ale najpierw trzeba wyeliminować te najbardziej oczywiste i prawdopodobne.

Edytowane przez TheJW
Napisano

Myślę, że to wilgotne błoto, które przy ujemnej temperaturze ją usztywnia. Ostatnio czyściłem ją tydzień temu ale  po ponad w sumie 12 godzinach znów jest zbyt oblepiona. 

Czy wystarczy sprężynę odpuścić i wyczyścić czy dobrze jest czymś nasmarować? 

Napisano

Fabrycznie jest smarowana zielonym smarem Premium Grease, możesz maznąć czymkolwiek, i tak się zaraz wypłucze w takich warunkach. ;) Ten smar nie ma wpływu na jej pracę, to raczej zabezpieczenie przed korozją. 

Napisano (edytowane)

Jeśli Ci się chce... Ja obmiatam rower z przylepionego śniegu i wstawiam do suchego pomieszczenia z temperaturą powyżej zera. Jak na rowerze jest więcej syfu w postaci miksu soli z piachem, śniegiem i błotem, to opłukuję wcześniej rower konewką letniej wody. Ta zewnętrzna sprężyna przerzutki tak łatwo nie rdzewieje. W przeciwieństwie do tej napinającej wózek...

Edytowane przez TheJW
Napisano

Po dzisiejszej jeździe (przy temp. ujemnych), mam wrażenie, że w Twoim przypadku problemem nie jest tylna przerzutka tylko łańcuch zabrudzony lub smarowany nieodpowiednim smarem, jest taka możliwość? Zrzuć łańcuch na mrozie  i zobacz czy przerzutka porusza się w całym zakresie.

Napisano
17 godzin temu, Deter napisał:

Czyli po każdej mokrej jeździe pędzelek, benzyna/rozpuszczalnik i sprężynę wyczyścić?

Ja po każdej jeździe w bardziej "błotnych" warunkach opłukuję rower wodą ze szlaucha a w garażu mam wymiennik ciepła więc jest ciepło i ładnie wszystko wysycha. Ale zdaję sobie sprawę, że nie każdy ma takie warunki

• +1 pomógł 1
Napisano
10 godzin temu, afly napisał:

Po dzisiejszej jeździe (przy temp. ujemnych), mam wrażenie, że w Twoim przypadku problemem nie jest tylna przerzutka tylko łańcuch zabrudzony lub smarowany nieodpowiednim smarem, jest taka możliwość? Zrzuć łańcuch na mrozie  i zobacz czy przerzutka porusza się w całym zakresie.

To przerzutka, nie łańcuch 🙂 a smarów to chyba się nie nakłada na łańcuch 😁

Przed jazdą wziąłem starą szczoteczkę do zębów i wyczyściłem sprężynę i wszystkie ruchome elementy przerzutki rozpuszczalnikiem. Działa idealnie, mimo że dzisiaj był lekki mróz.

Napisano (edytowane)

Możesz jeszcze po czyszczeniu kapnąć tam oliwki do łańcucha - do smaru chyba lepiej się błoto lepi.... Nie sądzę, żeby była jakaś wielka poprawa ale ja tak odruchowo jak coś czyszczę w napędzie benzyną to po wyschnięciu natłuszczam i wycieram nadmiar.

Uważaj też na błoto - ja wjechałem raz w taką glinę (wszystko zmarznięte, tylko na zakręcie słoneczko odpuściło po wierzchu), że mi momentalnie koła, wszystkie prześwity w ramie i napęd zalepiło, błoto na kasecie zepchnęło mi łańcuch poza największą koronkę a ten zakleszczył się o szprychy, a ja głupi deptałem dalej, myśląc, że walczę z błotem i że przejadę siłowo.

Efekt: - krzywy hak, wygięta przerzutka, wkręcona w szprychy (1 szprycha pogięta), przerysowana rama... Fakt, że to gravel z szosowym napędem, więc delikatnym ale pewnie każdy hak da się skrzywić ;) 

Edytowane przez spidelli
Napisano

A może ja coś skromnie i nieśmiało🫣 podpowiem z mojego, ale już nie skromnego ale bogatego doświadczenia, coś czym smaruję łańcuch co 300...500km (zależy kiedy piszczy😉) i przerzutkę przy okazji:

IMG_20240503_142304.thumb.jpg.a6e724b734d8717ef2810331a892438f.jpg

..coś, co:

usuwa zabrudzenia,

penetruje,

wypiera wodę,

przywraca kontakt elektryczny,

tworzy warstwę hydrofobową,

smaruje, likwiduje piski (to jest mój indykator serwisowy😄)

chroni przed korozją,

konserwuje,

i wysycha na drugi dzień👍 🤭😄😂

Napisano

M5100/M5120 maja mały problem szczególnie jak się jeździe w obecnie panujących warunkach, a jest to uszczelnienie miejsca gdzie siedzi sprężyna, moim sposobem jest rozebranie przerzutki, wyczyszczenie wszystkiego i ponowne, konkretne nasmarowanie sprężyny, po tym zabiegu przerzutka chodzi gładko przez bardzo długi czas

Napisano

Dzięki za ostrzeżenie😲, będę ostrożny🫣 

Godzinę temu, Greg1 napisał:

@Turysta05 nie wypowiadaj nazwy tego specyfiku głośno na tym forum bo Cię będą gonić z krucyfiksem i wodą święconą 🤣

Ale poufnie dopowiem, że w specyfiku, to działa głównie, ta część święcona💪, kto chce to niechaj wierzy, kto nie chce, niech nie wierzy, mi na tym nie zależy, więc popsikam jeszcze👍 😄😂

• Haha 1
Napisano (edytowane)

WD40 jest dobre, ale do smarowania łańcucha sie nie nadaje. Łatwo tym po prostu "zarżnąć" łańcuch. Zresztą to nawet nie ma w opisie, że "smaruje" 😉 To już od biedy lepiej popsikać łańcuch plakiem lub silikonem w spraju. Z resztą się z tobą zgodzę. 

Edytowane przez smw44199