5Feo Napisano Sobota o 15:46 Napisano Sobota o 15:46 Cześć wszystkim! Chciałbym odświeżyć mojego Northteca Caledon DB AC i przy okazji spróbować nieco zredukować jego wagę. Poza wymianą na cieńsze opony rozważam zamianę amortyzatora na sztywny widelec. Amortyzator mam praktycznie cały czas zablokowany, a podczas jazdy w trudnym terenie nie odczuwam większego dyskomfortu, co sprawia, że właściwie jest dla mnie zbędny. Zastanawiam się jednak nad kilkoma kwestiami: Jakie parametry muszę sprawdzić, aby dobrać odpowiedni sztywny widelec do mojego roweru? Czy wymiana amortyzatora na widelec wpłynie znacząco na geometrię roweru? Jakie koszty mogą być związane z taką wymianą? Czy rzeczywiście sztywny widelec jest tańszą opcją niż amortyzator, czy to zależy od specyfikacji? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i opinie! 😊 Cytuj
raven82 Napisano Sobota o 16:46 Napisano Sobota o 16:46 1. usiądź na rower i niech ktoś zmierzy odległość osi piasty do korony widelca i takiego szukaj. rozmiar koła oczywiście 28, rura sterowa prosta nie taperowana 2. nie, jeśli zachowasz zmierzoną w odległość. Jak będzie dużo mniejsza, to będziesz orał pedałami o ziemię na zakrętach. 3. zależy od materiału sztywnego widelca, choć w przypadku Twojego "amora" to nawet stalowe mogą być droższe 1 Cytuj
Turysta05 Napisano Sobota o 17:19 Napisano Sobota o 17:19 Czy to w ogóle możliwe? Ja nie widziałem sztywnego widelca tak wysokiego (długiego) aby nad kołem była przestrzeń 50-100mm, odpowiednik skoku amortyzatora. @5Feo weź miarę, idź do sklepu i przemierz kilka rowerów, a jeszcze może spotkasz obsługę co Ci doradzi😉. Cytuj
leejoonidas Napisano Sobota o 17:22 Napisano Sobota o 17:22 Widelec Alu Force 475 MTB nada się do tego celu, ale z dostępnością może być problem, na OLX-ie jest taki jeden używany. 1 Cytuj
raven82 Napisano Sobota o 17:23 Napisano Sobota o 17:23 (edytowane) 19 minut temu, Turysta05 napisał: Czy to w ogóle możliwe? Ja nie widziałem sztywnego widelca tak wysokiego (długiego) aby nad kołem była przestrzeń 50-100mm No ugięty ma być przy pomiarze, najlepiej do końca... Niedawno kupowałem znajomej XLC BF-A02, ale on jest na piwoty a nie tarcze Edytowane Sobota o 17:39 przez raven82 Cytuj
5Feo Napisano Sobota o 17:50 Autor Napisano Sobota o 17:50 Teraz, leejoonidas napisał: Widelec Alu Force 475 MTB nada się do tego celu, ale z dostępnością może być problem, na OLX-ie jest taki jeden używany. Dzięki za podpowiedź! Znalazłem ten widelec, wygląda całkiem dobrze, więc chyba się zaryzykuję i go kupię. Dzięki za pomoc! 😊 Cytuj
szczupak56 Napisano Sobota o 18:11 Napisano Sobota o 18:11 (edytowane) Jest jeszcze Mosso M5L, który ma długość 470mm. Edytowane Sobota o 18:11 przez szczupak56 Cytuj
marvelo Napisano Sobota o 18:20 Napisano Sobota o 18:20 Tylko gdzie go kupić? Podasz namiary? Obecnie ze sztywnymi widelcami 29" w Polsce jest straszna bida. Cytuj
Turysta05 Napisano Sobota o 19:52 Napisano Sobota o 19:52 Trzeba mierzyć i sprawdzić. Na widelcu amortyzowanym nie jeździ się normalnie w pozycji ugięty, stąd ta dobra rada: 3 godziny temu, raven82 napisał: 1. usiądź na rower i niech ktoś zmierzy odległość osi piasty do korony widelca i takiego szukaj. rozmiar koła oczywiście 28, rura sterowa prosta nie taperowana Taka dygresja: ja po wymianie widelca na dłuższy, mam odczucie że się skrócił, praktyka wykazała (oba amortyzowane) Bywa i tak😉 https://www.forumrowerowe.org/topic/272451-amortyzator-rock-shox-paragon-gold-rl-28-65mm/?do=findComment&comment=2515016 Cytuj
RafalxM Napisano Sobota o 21:58 Napisano Sobota o 21:58 Surly ECR , czyli AC 468mm , pivoty+tarcze IS https://www.olx.pl/d/oferta/widelec-sztywny-surly-29-ecr-krampus-ogre-karate-monkey-CID767-ID11tAj1.html Cytuj
Robi68 Napisano wczoraj o 15:37 Napisano wczoraj o 15:37 22 godziny temu, Turysta05 napisał: Czy to w ogóle możliwe? Ja nie widziałem sztywnego widelca tak wysokiego (długiego) aby nad kołem była przestrzeń 50-100mm, odpowiednik skoku amortyzatora. @5Feo weź miarę, idź do sklepu i przemierz kilka rowerów, a jeszcze może spotkasz obsługę co Ci doradzi😉. Bo patrzyłeś nie tam gdzie jest ich zatrzęsienie i to karbonowych. Na aliex... 19 godzin temu, Turysta05 napisał: Taka dygresja: ja po wymianie widelca na dłuższy, mam odczucie że się skrócił, praktyka wykazała (oba amortyzowane) Dobrze wyczułeś. Jak przód idzie do góry to kierownica się przybliża. Cytuj
Robi68 Napisano wczoraj o 15:57 Napisano wczoraj o 15:57 21 godzin temu, marvelo napisał: Tylko gdzie go kupić? Podasz namiary? Obecnie ze sztywnymi widelcami 29" w Polsce jest straszna bida. A gdzie wszystkiego jest najwięcej. w największym sklepie świata, choć bida tam też bywa. Cytuj
Turysta05 Napisano wczoraj o 19:23 Napisano wczoraj o 19:23 @5Feo a ile waży ten twój amortyzowany, a jaka obniżka wagi by Cię interesowała? A tak w ogóle, jakiego typu masz widelec? @Robi68 nie w tym rzecz, Ty myślisz o geometrii statycznej, a ja opisuję zachowania dynamiczne: jak wjadę w dziurę to Suntour XCM ugnie się 40mm i dalej opiera się o gumę (serio, to koniec, bo wkładają wewnętrzną gumę), a powietrzny Nanlio składa się 80mm albo więcej, to który jest krótszy? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 4 godziny temu Mod Team Napisano 4 godziny temu To się nie liczy, bo na maksymalnie ugiętym przecież nie jeździsz, chyba że się zapadnie, i tak zostawisz Poza tym, to pompując więcej, możesz ograniczyć stopień ugięcia. @Robi68 Nie wyczułeś Turysty kompletnie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi