Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć wszystkim!

Chciałbym odświeżyć mojego Northteca Caledon DB AC i przy okazji spróbować nieco zredukować jego wagę. Poza wymianą na cieńsze opony rozważam zamianę amortyzatora na sztywny widelec.

Amortyzator mam praktycznie cały czas zablokowany, a podczas jazdy w trudnym terenie nie odczuwam większego dyskomfortu, co sprawia, że właściwie jest dla mnie zbędny. Zastanawiam się jednak nad kilkoma kwestiami:

1. Jakie parametry muszę sprawdzić, aby dobrać odpowiedni sztywny widelec do mojego roweru?
  2. Czy wymiana amortyzatora na widelec wpłynie znacząco na geometrię roweru?
  3. Jakie koszty mogą być związane z taką wymianą? Czy rzeczywiście sztywny widelec jest tańszą opcją niż amortyzator, czy to zależy od specyfikacji?

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i opinie! 😊

Napisano

1. usiądź na rower i niech ktoś zmierzy odległość osi piasty do korony widelca i takiego szukaj. rozmiar koła oczywiście 28, rura sterowa prosta nie taperowana

2. nie, jeśli zachowasz zmierzoną w odległość. Jak będzie dużo mniejsza, to będziesz orał pedałami o ziemię na zakrętach.

3. zależy od materiału sztywnego widelca, choć w przypadku Twojego "amora" to nawet stalowe mogą być droższe :P

• +1 pomógł 1
Napisano

Czy to w ogóle możliwe?  Ja nie widziałem sztywnego widelca tak wysokiego (długiego) aby nad kołem była przestrzeń 50-100mm, odpowiednik skoku amortyzatora.  @5Feo weź miarę, idź do sklepu i przemierz kilka rowerów, a jeszcze może spotkasz obsługę co Ci doradzi😉.

Napisano (edytowane)
19 minut temu, Turysta05 napisał:

Czy to w ogóle możliwe?  Ja nie widziałem sztywnego widelca tak wysokiego (długiego) aby nad kołem była przestrzeń 50-100mm

No ugięty ma być przy pomiarze, najlepiej do końca...

Niedawno kupowałem znajomej XLC BF-A02, ale on jest na piwoty a nie tarcze

Edytowane przez raven82
Napisano
Teraz, leejoonidas napisał:

Widelec Alu Force 475 MTB nada się do tego celu, ale z dostępnością może być problem, na OLX-ie jest taki jeden używany.

Dzięki za podpowiedź! Znalazłem ten widelec, wygląda całkiem dobrze, więc chyba się zaryzykuję i go kupię. Dzięki za pomoc! 😊

Napisano

Trzeba mierzyć i sprawdzić. Na widelcu amortyzowanym nie jeździ się normalnie w pozycji ugięty, stąd ta dobra rada:

3 godziny temu, raven82 napisał:

1. usiądź na rower i niech ktoś zmierzy odległość osi piasty do korony widelca i takiego szukaj. rozmiar koła oczywiście 28, rura sterowa prosta nie taperowana

Taka dygresja:  ja po wymianie widelca na dłuższy, mam odczucie że się skrócił, praktyka wykazała (oba amortyzowane)

IMG_20241219_141918.jpg

Bywa i tak😉

https://www.forumrowerowe.org/topic/272451-amortyzator-rock-shox-paragon-gold-rl-28-65mm/?do=findComment&comment=2515016

Napisano
22 godziny temu, Turysta05 napisał:

Czy to w ogóle możliwe?  Ja nie widziałem sztywnego widelca tak wysokiego (długiego) aby nad kołem była przestrzeń 50-100mm, odpowiednik skoku amortyzatora.  @5Feo weź miarę, idź do sklepu i przemierz kilka rowerów, a jeszcze może spotkasz obsługę co Ci doradzi😉.

Bo patrzyłeś nie tam gdzie jest ich zatrzęsienie i to karbonowych. Na aliex...  :)

19 godzin temu, Turysta05 napisał:

Taka dygresja:  ja po wymianie widelca na dłuższy, mam odczucie że się skrócił, praktyka wykazała (oba amortyzowane)

Dobrze wyczułeś. Jak przód idzie do góry to kierownica się przybliża. 

Napisano
21 godzin temu, marvelo napisał:

Tylko gdzie go kupić? Podasz namiary? Obecnie ze sztywnymi widelcami 29" w Polsce jest straszna bida. 

A gdzie wszystkiego jest najwięcej. w największym sklepie świata, choć bida tam też bywa. :)

Napisano

@5Feo a ile waży ten twój amortyzowany, a jaka obniżka wagi by Cię interesowała?  A tak w ogóle, jakiego typu masz widelec?

@Robi68 nie w tym rzecz, Ty myślisz o geometrii statycznej, a ja opisuję zachowania dynamiczne: jak wjadę w dziurę to Suntour XCM ugnie się 40mm i dalej opiera się o gumę (serio, to koniec, bo wkładają wewnętrzną gumę), a powietrzny Nanlio składa się 80mm albo więcej, to który jest krótszy? 

• Mod Team
Napisano

To się nie liczy, bo na maksymalnie ugiętym przecież nie jeździsz, chyba że się zapadnie, i tak zostawisz ;)  Poza tym, to pompując więcej, możesz ograniczyć stopień ugięcia. 

@Robi68 Nie wyczułeś Turysty kompletnie :no: