Maciek_Z Napisano Sobota o 15:36 Napisano Sobota o 15:36 Cześć. Przymierzam się do zakupu roweru Cube Nulane Pro. Aktualnie użytkuję Cube Attention SL z 2021 roku rozmiar XL. Po bikefittingu jest OK. Kupiłem niedawno Krossa Eskera 6.0 model 2024 rozmiar L, ale okazał się za mały + kierownica baranek jednak nie jest dla mnie. Wracając do Cube Nulane Pro - rozważam, który rozmiar ramy wziąć: 56 czy 59. Mam 187 cm wzrostu i przekrok 86 cm. Geometria dostępna jest pod linkiem: https://www.cube.eu/pl-pl/cube-nulane-pro-fireorange-n-black/856200 Będę wdzięczny za poradę, który rozmiar ramy jest dla mnie optymalny. Osobiście skłaniam się ku 59. Pozdrowienia! Cytuj
Thunder1983 Napisano Sobota o 19:16 Napisano Sobota o 19:16 62 bo to są krótkie rowery, ja mam 186cm i taki mi pasował w salonie. Cytuj
Greg1 Napisano Sobota o 19:58 Napisano Sobota o 19:58 56 będzie zdecydowanie za mały - ja mam 183 cm wzrostu i 87 cm przekrok i mam Cube SL Road, czyli poprzednika Nulane w rozmiarze 56 i jest dość maławy, więc na Ciebie będzie na pewno za mały Cytuj
dfq Napisano Poniedziałek o 16:54 Napisano Poniedziałek o 16:54 (edytowane) @Greg1 A na 182-3, 83 cm przekrok - 56 czy 59 ? (też nulane). Edytowane Poniedziałek o 16:55 przez dfq Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 11:00 Napisano Wtorek o 11:00 Jeden i drugi się nada, jeden i drugi się mieści w "widełkach". Tak jak pisałem powyżej, ja mam Cube SL Road w rozmiarze 56 i przy wzroście 183 cm i przekroku 87 cm jest troszkę maławy ale ciągle o.k. Większy rozmiar, czyli 59 będzie miał trochę wyżej kierownicę, czyli pozycja będzie trochę bardziej "rekreacyjna", wyprostowana ale kierownic będzie też trochę dalej - to można zniwelować dając krótszy mostek jeśli pozycja będzie jednak zbyt wyciągnięta. Z drugiej strony masz trochę mały przekrok i rozmiar 59 może mieć trochę za wysoko ramę i możesz mieć klejnoty zbyt blisko ramy a może nawet zbyt wysoko i nie mieć miejsca w ogóle. Jeśli masz możliwość to się przymierz, jeśli nawet nie nowy rower w sklepie to może ktoś sprzedaje używkę na olx w Twojej okolicy - zadzwoń, umów się na oględziny, przymierz się a potem powiesz, że musisz jeszce przemyśleć i już Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi