tob Napisano Piątek o 19:43 Napisano Piątek o 19:43 Cześć, właśnie zamontowałem nową korbę Shimano M5100 wraz z nowym suportem MT501 i zauważyłem, że jest chyba źle wyważona, po zakręceniu (bez pedałów i łańcucha) prawie ramię zawsze opada (. Nie mam zbytnio doświadczenia z korbami, ale poprzednie korby jakie miałem (na kwadrat z niższej półki) były idealnie wyważone. Czy to jest wada fabryczna, czy tylko (aż?) "nowa, lepsza jakość"? Nie wiem czy powinienem wymienić na inny egzemplarz, czy lepszy model... Cytuj
TheJW Napisano Piątek o 22:12 Napisano Piątek o 22:12 (edytowane) Skręć wszystko w całość i idź na rower. Nie szukaj problemów tam, gdzie ich nie ma. Serio. A jeśli oczekujesz "naukowej" ekspertyzy i odpowiedzi, to jest ona prosta - prawe ramię ma większą masę z wiadomego powodu, a to skutkuje szybszym jego opadaniem. Przyczyna może być też dużo bardziej prozaiczna - w prawej misce suportu może być odrobinę więcej smaru, przez co łożysko obraca się z większym oporem. Chcesz mieć pewność, to załóż korbę odwrotnie - prawe ramię z lewej strony i na odwrót, i spróbuj ponownie. Edytowane Piątek o 22:16 przez TheJW 1 Cytuj
ChuChu Napisano Sobota o 07:25 Napisano Sobota o 07:25 @TheJW co ma ilość smaru w danej misce, do tego jak ustawiają się ramiona? Przecież korby są połączone. Jeżeli zawsze zatrzymuje Ci się w tym samym miejscu, to ja bym się zastanowił czy nie masz totalnie skopanej ramy. Pakiety na kwadrat siedzą w środku ramy, więc nie ma to tak dużego znaczenia. Suporty HT2 opierają się na zewnętrznej ściance mufy. Jeżeli nie jest ona wykonana dokładnie, to w którymś miejscu obrotu wyczuwalny będzie większy opór, bo łożyska są przekoszone. Oprzyj palec o korbę i delikatnie obracaj. Jeżeli poczujesz że w miejscu w którym się zatrzymuje, jest lekko większy opór, to to powyżej może, ale nie musi być źródłem problemu. Cytuj
Dokumosa Napisano Sobota o 08:25 Napisano Sobota o 08:25 W przypadku mtb i tej grupy osprzętu żadnego znaczenia nie ma. Po przejechaniu miliona km jedna nogą będzie delikatnie "mocniejsza" niż druga ;). 1 1 Cytuj
itr Napisano Sobota o 09:09 Napisano Sobota o 09:09 Korba to taki układ wagi szalkowej, jeśli łożyska nie stawiają nadmiernego oporu układ ustawi się najcięższą stroną w dół czyli prawy pedał na dole. Cytuj
TheJW Napisano Sobota o 09:15 Napisano Sobota o 09:15 @ChuChu późno było i źle zrozumiałem... Przyjąłem dziwne założenie o którym nawet nie będę pisał, bo sam się teraz z niego śmieję. 🙃 Cytuj
tob Napisano Sobota o 11:10 Autor Napisano Sobota o 11:10 2 godziny temu, Dokumosa napisał: W przypadku mtb i tej grupy osprzętu żadnego znaczenia nie ma. Po przejechaniu miliona km jedna nogą będzie delikatnie "mocniejsza" niż druga ;). to by było super, bo prawą mam słabszą Rower, w którym ma być ta korba, to crossowy. W której grupie osprzętu ma to znaczenie? Poprzednia korba Alivio (ma z 10 lat) jest wyważona idealnie. Można ją kręcić na dmuch! 12 godzin temu, TheJW napisał: Skręć wszystko w całość i idź na rower. Nie szukaj problemów tam, gdzie ich nie ma. Serio. Chciałbym tak, ale to trochę denerwujące - ustawiam sobie pedał/korbę w poziomie, dosiadam rower, a pedał już całkiem gdzie indziej Albo przy noszeniu roweru - wygodniej gdy korba jest w poziomie, przed lub za nogą, a nie bodzie mnie w kostkę. Jeśli wszystkie korby nowe korby HTII tak mają, to postaram się z tym żyć, albo dokupię 25g ołowiu. Jeśli to rzeczywiście wada, poszukam inny egzemplarz model. Stąd moje pytanie do bardziej zaznajomionych z tematem 3 godziny temu, ChuChu napisał: Jeżeli zawsze zatrzymuje Ci się w tym samym miejscu, to ja bym się zastanowił czy nie masz totalnie skopanej ramy. Odpada, rama jest OK Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Sobota o 11:16 Mod Team Napisano Sobota o 11:16 Założyłeś łańcuch ? Jeśli nie, to nie ma o czym mówić, a nie wierzę, że z łańcuchem też opada... Cytuj
itr Napisano Sobota o 11:57 Napisano Sobota o 11:57 (edytowane) No ja też pisałem pustej korbie bez łańcucha , w dodatku miski shimano to raczej nie kręcą się na dmuchnięcie jak stare dobre pakiety na kwadrat czy ( najlepsze w obrocie) naprawdę stare suporty na wolnych kulkach. Czy aby to uciekanie pedałów nie jest związane z cofaniem roweru w czasie gdy wsiadamy albo podniesione koło się obróci ciągnąc korbę łańcuchem? Czy zębatka jest jajowata? Edytowane Sobota o 11:57 przez itr Cytuj
marvelo Napisano Sobota o 18:15 Napisano Sobota o 18:15 19 godzin temu, TheJW napisał: A jeśli oczekujesz "naukowej" ekspertyzy i odpowiedzi, to jest ona prosta - prawe ramię ma większą masę z wiadomego powodu, a to skutkuje szybszym jego opadaniem. Patrząc na zdjęcia faktycznie prawe ramię wydaje się bardziej masywne i ta dodatkowa masa nie jest równomiernie rozmieszczona. W korbach na kwadrat nigdy nie spotkałem zauważalnego niewyważenia. Tutaj też moim zdaniem projektant powinien się postarać i zrobić tak, by było równo. Pewnie chodzi o to, że teraz części robi się tylko tak mocne jak to niezbędne, więc aby była równowaga to lewe ramię musiałoby mieć dodatkową porcję materiału (obciążenia), bo prawego się już nie dało odchudzić. 7 godzin temu, tob napisał: Jeśli wszystkie korby nowe korby HTII tak mają, to postaram się z tym żyć, albo dokupię 25g ołowiu. Jeśli to rzeczywiście wada, poszukam inny egzemplarz model. Nie liczyłbym na to, że inny egzemplarz będzie lepszy tylko właśnie doważył metodą doświadczalną (np. plasteliną), zważył potrzebny balast a potem zrobił już docelowy obciążnik np. z taśmy ołowianej. Cytuj
pecio Napisano Sobota o 18:40 Napisano Sobota o 18:40 (edytowane) Odpowiedź jest banalna. Edytowane Sobota o 18:50 przez pecio 2 Cytuj
TheJW Napisano Sobota o 19:03 Napisano Sobota o 19:03 No mi dokładnie o to chodziło, @pecio. Sądziłem, że to oczywiste... 😅 2 Cytuj
Turysta05 Napisano Sobota o 19:17 Napisano Sobota o 19:17 @pecio, @TheJW, no cóż Panowie, na jeden taki komentarz się uśmiałem🤣, ale na dwa wypada zareagować, proszę jeszcze raz to przemyśleć, fizyka a właściwie mechanika techniczna się kłania, coś tam o wyważaniu statycznym i dynamicznym, albo...🤭, lepiej dajcie z tym spokój😉. 2 Cytuj
JWO Napisano Sobota o 19:32 Napisano Sobota o 19:32 (edytowane) @pecio, a nie myslales o Noblu z fizyki?? A skad pewnosc ze rama OK? Jak ktoś powyżej radził, załóż odwrotnie i sprawdź. @marvelo czy to zdjęcie M5100? Popatrzyłem i ramiona wyglądają tak samo. Edytowane Sobota o 19:35 przez JWO Cytuj
pecio Napisano Sobota o 20:11 Napisano Sobota o 20:11 No dobra to czemu przy wyważaniu wału korbowego wiercę dziury aby zejść z masy ? 1 Cytuj
marvelo Napisano Sobota o 20:13 Napisano Sobota o 20:13 Tak, to M5100. Ramiona są takie same, ale tylko gdzieś do 3/4 długości (idąc od osi pedału). Potem już się różnią, bo prawe ramię ma mocowanie dla zębatek (pająk), które jest bardziej rozbudowane od strony pedału właśnie. Śruba z mocowaniem lewej korby na osi widocznie tego nadmiaru materiału nie równoważy. Cytuj
Dokumosa Napisano Sobota o 20:18 Napisano Sobota o 20:18 (edytowane) Godzinę temu, TheJW napisał: No mi dokładnie o to chodziło, @pecio. Sądziłem, że to oczywiste... 😅 Przecież ta masa jest równoważona tą samą masą po przeciwnej stronie osi. Wypadkowa siły ciążenia od masy uzębienia czy pająka w punkcie przez który przechodzi oś symetrii osi przelotowej wynosi 0. Edytowane Sobota o 20:21 przez Dokumosa Cytuj
pecio Napisano Sobota o 20:25 Napisano Sobota o 20:25 @Dokumosa źle to ująłem. Wiercę aby zrównoważyć układ. Cytuj
ChuChu Napisano Sobota o 21:53 Napisano Sobota o 21:53 10 godzin temu, tob napisał: Odpada, rama jest OK Skad to niby wiesz, skoro mowa o ułamkach milimetra? Korbę dokręciłeś tylko żeby skasować luz, czy dowaliłeś nakrętkę do oporu? Korby HT2 ogólnie kręcą się kiepsko na sucho. Nie ma to znaczenia podczas jazdy. Cytuj
JWO Napisano Sobota o 21:58 Napisano Sobota o 21:58 (edytowane) Cytat Korby HT2 ogólnie kręcą się kiepsko na sucho A to zalezy od suportu. Mam w jednym rowerze suport ceramiczny. Korba kręci się bez końca Fakt, dla jazdy nie ma to znaczenia. Edytowane Sobota o 21:58 przez JWO Cytuj
Sobek82 Napisano Sobota o 22:26 Napisano Sobota o 22:26 Proponuję przykleić do lewego ramienia korby, kota 😉🫠 1 2 Cytuj
TheJW Napisano Sobota o 23:07 Napisano Sobota o 23:07 (edytowane) No dobra, zdradzę sekret inżynierów Shimano. Prawa korba kręci się minimalnie lżej, bo zwykle lewe jądro bardziej zwisa przenosząc środek ciężkości na lewą korbę, przez co trzeba wkładać nieco mniej siły w jej naciśnięcie. Dla zrównoważenia prawa stawia nieco mniejszy opór. SRAM tego nie ma, bo jest amerykański, a Amerykanie jak wiadomo mają wielkie jaja, obydwa tak samo duże, największe, jak wszystko co amerykańskie! Edytowane Sobota o 23:09 przez TheJW 1 1 Cytuj
Dokumosa Napisano Niedziela o 09:03 Napisano Niedziela o 09:03 12 godzin temu, pecio napisał: @Dokumosa źle to ująłem. Wiercę aby zrównoważyć układ. Bo masz odkówkę obrobioną tylko w czopach wiec tam skrajne nierównomierności rozkładu mas nominalnie by występowały. Druga rzecz przy obrotach do których się rozpędza to z silnika zostałoby wiadro gwoździ po mocniejszym przegazowaniu. Ramiona w korbch tak są robione, że lewa i prawa są niej więcej symetryczne pod względem rozkładu masy tyle, że tu znaczenie ma to czwartorzędne. Do tego deore "zaczęło się i skończyło" na M6000 kiedy to ramiona były drążone. Teraz to grupa celowana do jazdy wokół komina w niedzielne popołudnia. Cytuj
pecio Napisano Niedziela o 11:09 Napisano Niedziela o 11:09 @Dokumosa tak z ciekawości podrążę ten temat. Przy "idealnych " korbach według teorii wszystko jest w idealnej równowadze. Teraz wracamy na ziemię i mamy..... lewa korba różni się konstrukcyjne od prawej a co za tym idzie różnią się masami. Do tego układu dorzucamy zębatkę / zespół zębatek. One też ze względów konstrukcyjnych / montażowych nie są idealne bo zawsze w miejscu gdzie się "stykają " z ramieniem korby są cięższe. Tłumacząc to " koło" zębatki w jednym miejscu na obwodzie jest cięższe czyli już w tym momencie nie jest wyważone. I teraz zapytanie jak taki układ ma być wyważony. Na tysiąc korb w tysiącu prawa strona zawsze pójdzie w dół. Zrobiłem eksperyment . Na cztery korby we wszystkich prawe ramie leciało w dół. W jednych wyważyłem układ przez przylepienie ciężarka na lewym ramieniu. Potem zaburzyłem ten układ przez demontaż zębatki. Lewe ramię idzie w dół. Cytuj
itr Napisano Niedziela o 11:27 Napisano Niedziela o 11:27 Bo to nie fizyka na papierze, i nie ma równowagi, oś suportu nie jest w układzie idealnym wypoziomowanym, a rower się chwieje drga i bezwładność oraz ruch wirowy ziemi robią swoje, jeśli pedały ustawisz równolegle do ziemi będą chciały ustawić się w pionie bo nie są idealnie wyważone, wtedy bezwładność układu będzie wolała mieć prawy pedał na dole im cięższe "pedały" zastosujesz tym większe prawdopodobieństwo, że lewy w końcu zostanie na dole bo różnica bezwładności będzie maleć ... to dalej moje uproszczenia interpretacja literacka pęd popęd i waga szalkowa Ale nasz pytacz ma na korbie napięty łańcuch i mu pedał leci ciągle w dół, więc te nasze zastanawianie jest o kant.... Jest jeszcze jedna sprawa - wystarczy założyć tanie miski HT i korba sama przestanie się swobodnie kręcić, ewentualnie pojechać na długi deszcz i odstawić rower na dwa tygodnie, łożyska wyparują zacementowane tlenkiem żelaza i ich rolę przejmą plastykowe ślizgi... korby będą czekać na stopy aby zmienić położenie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi