Ciemek Napisano Piątek o 14:21 Napisano Piątek o 14:21 (edytowane) Części jak powyżej poszukuje w budżecie około 1700zł dropper oraz amorka do roweru Grand Canyon 6. Młodzik waży 36 kilo nabiera na wadze 😀lubi troche skikać małe raczej chopy, trochę singli . Jesli chodzi o sztyce chodzi mi po głowie Merida Sztyca regulowana DROPPER COMP TR Zaś amorek SR SUNTOUR EPIXON-9 RLR lub ROCK SHOX Recon Silver RL Solo Air . Co o tym sadzicie oczywiscie na wszelkie porady mile widziane . Edytowane Piątek o 14:23 przez Ciemek Cytuj
Mod Team sznib Napisano Sobota o 05:53 Mod Team Napisano Sobota o 05:53 Po 1; Grand Canyon to nie rower na hopy. Po 2; był już temat o dropperze dla lekkiego juniora. To nie będzie dobrze działać bo masa rowerzysty za mała żeby efektywnie "schować" sztycę. Amory też typowe XC. Ogólnie jak młody będzie chciał iść w stronę singli i skakania do wymiany cały rower. Cytuj
KSikorski Napisano Sobota o 07:06 Napisano Sobota o 07:06 Producent dla tego roweru dopuszcza uskoki o maksymalnej wysokości 60cm, co w połączeniu z niską wagą użytkownika pozwala zacząć zabawę z skakaniem - takie jest moje zdanie. Jeśli chodzi o sztycę to trzeba dobrać taką, która pod jarzmem ma schowany wentyl i pozwala pompką do zawieszeń wyregulować ciśnienie. Jeśli chodzi o widelce to epixon nie, tam jest nierozbieralny tłumik. Musi być rozbieralny tłumik żeby zmienić lepkość oleju z uwagi na niską masę użytkownika. Recon Silver to ciężki grzmot. Poszukałbym czegoś poniżej 1800g. Cytuj
NerfMe Napisano Sobota o 07:52 Napisano Sobota o 07:52 To jest rama bez taperowanej główki ramy, więc bez specjalnych sterów będzie problem by znaleźć dobry amortyzator. Nie ma też wyjścia na linkę droppera, więc musisz szukać takiej z zewnętrznym prowadzeniem. Niestety seria Grand Canyon zaczyna się moim zdaniem od modelu 7 w górę. Cytuj
KSikorski Napisano Sobota o 08:11 Napisano Sobota o 08:11 Pod sterówkę 1 1/8" można kupić w niewielkich pieniądzach manitou markhor i to jest dobry wybór dla lekkiego człowieka. Pod hopy można go dodatkowo stuningować tłumikiem ABS+ za około 130zł. Przy wyborze konkretnego amortyzatora trzeba tylko zwrócić uwagę jaka piasta jest z przodu. Z zdjęć na stronie producenta wynika że jest tam sztywna oś, ale nie piszą wprost czy to 15x100 czy 15x110, ponadto nie znamy rocznika roweru. Zewnętrzne prowadzenie kabla sztycy i regulacja ciśnienia pompką to na pewno kind shock Lev. Być może też pro koryak, trzeba by było sprawdzić. 1 Cytuj
Mod Team sznib Napisano Sobota o 09:38 Mod Team Napisano Sobota o 09:38 Sztyce z regulowanym tłumikiem nie służą do dostosowania ciśnienia do wagi rowerzysty, tylko do regulacji szybkości wysuwania sztycy. Przykładowo OneUp V2 ma zalecane ciśnienie 250-300PSI. Czy można nabić mniej? Można. Czy sztyca będzie poprawnie pracować? Tego nie wiemy. 2 godziny temu, KSikorski napisał: Producent dla tego roweru dopuszcza uskoki o maksymalnej wysokości 60cm Uskok (drop) to nie to samo co hopa. 1 Cytuj
zekker Napisano Sobota o 09:55 Napisano Sobota o 09:55 @sznib Czy jesteś w stanie wcisnąć siodło ręką? Jeżeli tak, to jaki to procent twojej wagi? Sztyca konstrukcją w zasadzie nie różni się od amortyzatorów. Jak się mniej nabije, to będzie łatwiej wcisnąć. Oczywiście będzie to z konsekwencją wolniejszego podnoszenia, ale działać powinna. Cytuj
player123 Napisano Sobota o 10:23 Napisano Sobota o 10:23 42 minuty temu, sznib napisał: Sztyce z regulowanym tłumikiem nie służą do dostosowania ciśnienia do wagi rowerzysty, tylko do regulacji szybkości wysuwania sztycy. Przykładowo OneUp V2 ma zalecane ciśnienie 250-300PSI. Czy można nabić mniej? Można. Czy sztyca będzie poprawnie pracować? Tego nie wiemy. Uskok (drop) to nie to samo co hopa. Masz rację. Jest spora szansa, że sztyca na niższych cisnieniach będzie się przycinać podczas wysuwania. Mam OneUp ktoregoś z ostatnich i jest bardzo czuły na nawet minimalnie przekroczone Nm na obejmie sztycy... Cytuj
KSikorski Napisano Sobota o 11:09 Napisano Sobota o 11:09 Fizyka mówi że im mniej ciśnienia w sprężynie powietrznej tym mniej siły wygeneruje. Będzie wolniej wybijać, ale czy jest to zasadniczy problem z perspektywy użytkownika? Rama ma kategorię 3 wg astm, ale użytkownik waży 1/2 masy normalnego użytkownika, więc ja bym się nie obawiał. Nie ma co iść w rower enduro w przypadku w którym zajawka może potrwać miesiąc i się skończyć. Cytuj
Mod Team sznib Napisano Sobota o 11:22 Mod Team Napisano Sobota o 11:22 A może być tak, że dzieciak złapie zajawkę na skakanie i z małych hopek przeniesie się na większe. Cytuj
KSikorski Napisano Sobota o 13:50 Napisano Sobota o 13:50 Oczywiście. Nie wiem ile dzieci wychowywałeś. Ja się na swoich nauczyłem że jedne zajawki trwają 3 dni a inne zostają na stałe, a od geometrii rowerku o wiele ważniejszy jest kolor. Może być że Rodzice zafundują rower enduro (5500-6000zł), ale wrzucenie sztycy i widelca (1500zl) do aktualnie posiadanego, wcale nie najgorszego, roweru na początek ma swoje uzasadnienie gdy jest to zapoznawanie się z tematem. Cytuj
Ciemek Napisano Sobota o 18:11 Autor Napisano Sobota o 18:11 (edytowane) Dziękuje za tak liczne komentarze oraz chęć pomocy . Generalnie młody zobaczymy, ale chyba złapał bakcyla od maja przepedałował 1400 km po różnym terenie okoliczne lasy .Podkowa Leśna trochę Kampinosu ,Single na Mazowszu Zalesie oraz Rząsnik . Oraz oprócz czarnej trasy całe Brzozowie koło Kudowy. W tym roku planujemy Kurzą górę oraz Świeradów-Zdrój.Chopy póki co sa nie za wysokie zrobiliśmy takie około 40 cm drop koło 60 cm. Na chwile obezna wykluczam zakup nowego roweru, jak bakcyl będzie trwał pomyślimy o czymś na półtora roku na komunie.Bardziej zależy mi na modernizacji przede wszystkim amorka sztyca by się przydała wiem z własnego doswiadczenia.Pytaliście o rocznik roweru jest to model 2024 obecny cały czas na stronie producenta Edytowane Sobota o 18:13 przez Ciemek Cytuj
chudzinki Napisano Sobota o 20:18 Napisano Sobota o 20:18 12 godzin temu, KSikorski napisał: regulacja ciśnienia pompką to na pewno kind shock Lev. Na pewno SI. Taki model polecili mi w KS i działa super. Im mniej się nabije tym łatwiej wsunąć, ale jednocześnie wolniej się wysuwa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi