Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rouvy najszybciej na weekend ale ponieważ ma być pogoda to raczej idzie w odstawkę 

1.png

Napisano

W weekend  przykładny dziadziuś  będzie się bujał w Księstwie Cieszyńskim  😁 u młodych . Tak , że z mojej strony odpada huśtanie kołowrotka.  Do piątku nadrobię w realu to potem mogę łapać spokojnie oddech.

• Haha 1
Napisano

@szajbna Córka moja mieszka w pipidówce na R  nieopodal stawów,   rzut beretem do Skoczowa.  Często się kręcę w zależności od potrzeby.😉

Napisano

No jak pięknie, będziesz w okolicy to się odezwij zrobimy mini zlot 😁

Stawów ci tu pełno na R również, kręcę też tamtędy na północ czasem jak chce bardziej na płasko.

Skoczów 13km 

Napisano

Uwielbiam jeździć po górach a mam na to bardzo mało czasu i jeszcze mniej okazji. Gdybym mieszkał w górach to bym jeździła zawsze z językiem na wierzchu jak pies z okna w aucie. 

Wykształciło mi się to jak mnie zabrali w góry na rower koledzy, gdzie jeździłem na rowerze od roku. Nie miałem pojęcia jak jeździć w górach. Pierwsza jazda była na zakręt śmierci od Szklarskiej 360m, średnie nachylenie 4.5, 8km. Umarłem na tym podjeździe kilka razy. Przeklinałem siebie i kolegów na zmianę, nogi mi eksplodowały...dramat. Tak 50/50 szedłem i jechałem. Do tego w pewnym monecie wyprzedziła mnie starsza góralka na rowerze miejskim z zakupami w koszyku. Doczłapałem się na górę ale nie byłem fanem gór :P 

Następnego dnia z zakwasami wsiadłem na rower i pojechałem, jechałem wolno, kontrolując tętno i nawet raz nie zatrzymałem się nigdzie na podjazdach. Strzał z dopaminy na końcu był kosmiczny. I tak mi zostało. W okolicach Jeleniej, Szklarskiej, Karpacza i po Czeskiej stronie zostało mi tylko odrodzenie do zrobienia. 

Myśleliśmy o Tatrach z kolegami, tak w 2 połowie maja ale nie wiem czy nam się uda wszystko i wszystkich zgrać. 

Napisano

@ernorator jak Tatry to wnioskuję ,że z buta.  Owszem jest kilka legalnych tras  na szosę , gravela , MTB ale większość po Słowackiej stronie. U nas straszna bida.  Za to w okolicach to już się można zajechać w trupa.

Napisano

Przerąbane !  Z rańca trzeba startować  w goretexach i wełnie  a teraz najlepiej  byłoby pojechać w krótkich gaciach oaz letniej koszulce.  Za wielka amplituda i ma powrocie trzeba pyrkać na lajcie żeby nie popłynąć.   Dziś jest totalny ukrop  jak na tą porę roku   , na oko ze dwie dychy będzie.

• +1 pomógł 1
Napisano

Właśnie się zastanawiam jak to taktycznie rozwiązać w weekend. Najchętniej to bym ruszył rano ale pewnie będzie 0-1c a potem w południe 17c. Z drugiej strony jak wyjdę o 11 a wrócę o 16 to mnie żona zabije. 

Napisano (edytowane)

@ernorator bardzo dobre pytanie. Odpowiedź......na cebulkę. Czyli jak ja to zrobię - krótkie gacie ale z rana dokładka w postaci nogawek. Koszulka krótki rękaw ale z rana na to bluza  która potem leci do nerki. Mycka z pod kasku też do nerki. I jakoś damy radę.😉 Tak od jutra robię do piątku. Bo dzisiaj ładnie " zaparowałem" i miałem to samo  fundamentalne pytanie co Ty.😁

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano

@ernorator

Cebulka, zrzucisz nadmiar, jak się cieplej zrobi, najgorzej to się zapocić i zmarznąć. Generalnie ja się ubieram tak, żeby mi było ciepło w ruchu. Ale w cieniu czy na zjeździe, zwłaszcza jesienią albo teraz warto mieć opcję z wrzuceniem czegoś na grzbiet.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)
W dniu 4.03.2025 o 08:17, ernorator napisał:

Jak ja wam zazdroszczę. Ja po płaski będę jeździł....jak się uda to może do  400m na 100km dobiję 😩

U nas ciężko żeby tak płasko zrobić.

W ulubionych :

równica.png

Dziś dzień jazdy na zewnątrz 😎

Edytowane przez szajbna
Napisano (edytowane)

@pecio mam podobną niedzielną ale zdecydowanie krótszą 

ps. ciekawe że nasze wykresy różnią się "smukłością" Twój taki mocno poszarpany a mój taki gładki a chyba oba z 1040 ?

niedziela.png

Edytowane przez szajbna
zmiana obrazka
Napisano

Tak z 1040.    U mnie w tym dymaniu   nawet jak jest ściana  kilka kilometrów  to po drodze są  mini dymanka i  paro metrowe zjaździki / wypłaszczonka i to cały czas ostro pod górę.  Taka specyfika .  A w dodatku  czujnik barometryczny  w moim Edku jest naprawdę rewelacja. Bardzo czuły  i precyzyjny. Przy starcie automatyczna kalibracja a potem na trasie  mam swoje geodezyjne repery i czasami sprawdzam odczyty.  Przy stabilnym  ciśnieniu  atmosferycznym   na trasie  około 100 km mam odchyłkę w wysokości  +/-  1 do 2 m max.

A jak widzę ,że nagle    wysokość  leci w górę " bez uprzedzenia"   to robię błyskawiczne przegrupowanie  na  bezpieczną rubież obronną 😁 W górach tych wyższych  to normalna praktyka. 😉

Napisano

Widoki z nowego trenażera Elite wersja "open world" limitowana 😉

Jak na obrazkach na razie w góry szosą nie ma co jechać (przynajmniej nie wszędzie) bo dużo wody, i brudu szczególnie w miejscach gdzie leśnicy pracują.

Jeszcze ten weekend pogoda i kilka dni po, a następny  chyba powrót do jaskini chomika.

20250307_120809.jpg

20250307_120815.jpg

Napisano

U mnie to samo . Na północnych stokach  i gdzie droga leci przez las   na poboczach kupa zbitego  śniegu. A na południowych   suchutko jak pieprz. Miejscami  asfaltem płynie potok   bo wszystko z lasów i gór  musi gdzieś spłynąć. Ale generalnie teraz walę trasy po "tatrzance"  do Trsteny pod Żabę . Po słonku , sucho i cicho ( żywego ducha  teraz nie ma na trasie).

Napisano

Uciekłem z pracy :P 

Ruszyłem o 10 (11c), wróciłem o 14 (17c) i w sumie, krótkie spodenki, koszulka i bluza był ok na cały dystans.

To w sumie nie miałem takich złych tras w Izerach, z 2024 pętla Szklarska, Mirsk, Nove Mestko, Harrachov, Szklraska, na knedle i kofole. 

dawX9ta.jpg

• +1 pomógł 3