Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 

pora wziąć się za przymiarki pod tegoroczne sakwy. Wpadła propozycja trasy do lub z Puli (Pula) w Chorwacji. Będziemy jechać z/wracać do Austrii, i o ile o część austriacką jestem spokojny, o tyle Słowenia i Chorwacja to dla mnie zagadka. Pierwszy gpx wiedzie niestety po drogach wyglądających jak nasze drogi wojewódzkie albo starsze krajówki - jeśli wierzyć Google Maps - wąsko i auta.

Może ktoś mógłby podzielić się trasą, najlepiej od granicy austriackiej, ewentualnie Maribor - Pula. Najchętniej gpx ale ostatecznie wystarczą wskazówki.

Napisano

Co prawda na kole nie jechałem, ale w zeszłym roku część zaliczyłem autem. Słowenia jest mocno rowerowa i ma bardzo fajną infrastrukturę. Z tego co widziałem to warto tak planować by wskoczyć na Parenzane a przynajmniej zaliczyć Grožnjan. O takich oczywistościach jak Bled nie wspominam. Mnie też bardzo podobał się Triglavski Narodni Park.

PS
Wybacz, że nie pomogłem 😈

• Haha 1
Napisano

@Eathan Ale też nie zaszkodziłeś 🤣

Okolice Mariboru czy Lubljany wyglądają na uścieżkowione ale spacerowałem wczoraj ludkiem Google Maps i sporo było niestety takich odcinków:

image.jpeg.109c163ae850db26ebd65dcb571bf549.jpeg

Albo co gorsza:

image.jpeg.10b7f567ae11be790f91590f9d11154d.jpeg

Oczywiście to pierwsza przymiarka, popstrykam profilami w Komoocie, może coś ciekawszego się pojawi. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Jeśli chodzi o wschodnią cześć Słowenii, to też nie pomogę, natomiast jak planujesz nieco zboczyć i jechać wzdłuż wybrzeża przez Triest, Koper, Izole, Portoroz, to tam masz prawie tylko drogi rowerowe, swoją drogą bardzo malownicze okolice. Polecam, pytanie tylko czy chcesz zjeżdżać tak nisko.

Z Portoroz też jest droga rowerowa do Chorwacji, ale ja akurat jechałem w drugą stronę, więc nie powiem jak wygląda.

Edytowane przez NerfMe
  • +1 pomógł 1
Napisano

@NerfMe Triest jest na trasie. Generalnie interesuje nas dojazd spod Wiednia do Puli (albo odwrotnie, jeszcze do ustalenia), to co pomiędzy tymi punktami to kwestia wyboru. Kryterium najważniejszym jest bezpieczeństwo

Tak to wygląda na surowo:

image.thumb.png.be835c56fb705e58a575350c6b39ff27.png

Napisano (edytowane)

To sporo możliwości :

Wrzucam gpx, z mojego transalpa, z Triestu, z powrotem do Austrii, może coś sobie wybierzesz, jakby co to pytaj. Generalnie to były trasy MTB, natomiast większość drogi z Triestu do Vrniki była szosowa. Najgorzej będziesz miał by się przebić przez góry, oddzielające Austrię od Słowenii. Szczególnie nie na MTB.

https://www.komoot.com/tour/1190348323?ref=avs&share_token=a0GzMFuQN5E6Asbi2Oc13fAwDBYDlCwRXZV79aG4MhFVNFnKLH

https://www.komoot.com/tour/1190256591?ref=avs&share_token=aogfOMr9R2b1ZN6h694vjD3dfmd3CZP0AC8weiHoLILmFWStSf

https://www.komoot.com/tour/1191133705?ref=avs&share_token=apcWrFb0cIhjyh9kmh7zB7L662oRJYVWVv1eohOUg43ctstEAm

Do Triestu z kolei jechaliśmy raczej terenowo, zresztą potem w góre nieco też, ale rozumiem, że z Triestu będziesz cisnąl już wybrzeżem w kierunku Chorwacji. To by miało największy sens, bo z Triestu masz w zasadzie wspinaczkę z 0 mnpm do 800-900. 

Edytowane przez NerfMe
  • +1 pomógł 1