Joker86 Napisano 2 Stycznia Napisano 2 Stycznia Witam. Jak zmienić ustawienia na nawigacji, aby prowadziło asfaltem i ścieżkami rowerowymi bezpośrednio do punktu końcowego , zejdę z kursu i nie przelicza trasy , a jak już przeliczy od Święta 😀, to wywala mnie jakoś taka okrężną drogą. Dzięki za pomoc . Pozdrawiam. Cytuj
pecio Napisano 2 Stycznia Napisano 2 Stycznia Ustawiasz w navi tryb na kolarstwo szosowe , potem dodatkowo masz opcje - unikaj i tam fajkujesz co Tobie pasuje. Co do przeliczania to musisz ustawić aby po zejściu z kursu przeliczało i tam też masz kilka różnych możliwości. A tak na przyszłość polecam lekturę pt."Instrukcja" tam masz wszystko opisane. Jak nie dasz rady po moich lakonicznych wskazówkach to łopatologicznie rozwinę temat i wtedy w szczegółowy sposób poprowadzę za rączkę. 1 Cytuj
Joker86 Napisano Czwartek o 21:45 Autor Napisano Czwartek o 21:45 @pecio a można skorzystać z opcji łopatologicznie??😀 Bardzo proszę 😉. Cytuj
TheJW Napisano Piątek o 07:45 Napisano Piątek o 07:45 (edytowane) 14 godzin temu, pecio napisał: A tak na przyszłość polecam lekturę pt."Instrukcja" tam masz wszystko opisane. Akurat w przypadku Garmina instrukcja jest tak napisana, a sekcje dotyczące nawigacji to już w ogóle, że gówno z niej wynika i w większości i tak trzeba eksperymentować albo pytać po ludziach, co jest do czego. Ja używając już drugiego Garmina Edge nadal nie wiem, do czego są właściwie niektóre funkcje, bo nie zauważam żadnych różnic po ich włączeniu/wyłączeniu. Na przykład ostatnio, z racji częstszego korzystania z kursów i nawigacji, zauważyłem bardzo ciekawą przypadłość - gdy zboczę ze śladu, umyślnie bądź nie, Garmin usilnie prowadzi mnie do punktu, w którym się to stało, nawet gdybym miał wracać 5km tą samą trasą (!) lub jechać naokoło. Oczywiście jeśli nie wywali komunikatu "Błąd obliczania trasy", co dzieje się w ok. 50% przypadków. 🤡 I za nic nie wiem, która opcja w ustawieniach jest za to odpowiedzialna... edit: Ale te instrukcje to jednak przydatne są...nawet nie wiedziałem, że mój Edge ma opcję "Tworzenie i używanie kursu trasy powrotnej". Edytowane Piątek o 08:23 przez TheJW Cytuj
pecio Napisano Piątek o 08:58 Napisano Piątek o 08:58 (edytowane) @Joker86 no to jedziemy z koksem..... na włączonym 😁 urządzeniu smyrasz palcem w dół i wyskakuje ekran "ustawczy" . Nas nim klikasz w trybik prawy górny róg ekranu podpisany "ustawienia". Rozwinie się podmenu i w nim klikasz na "profile aktywności". Wyskoczy ekran gdzie masz przypisane swoje rowery. Tam klikasz na ten profil który chcesz edytować lub jedyny jaki masz tam wprowadzony. Wyskoczy kolejne menu a tam pod drugą pozycją masz tryb jazdy. Klikasz to i wyskoczy lista z trybami jazdy. Fajkujesz pierwszą czyli "szosowe". Potem wrócisz do poprzedniego menu i wybierasz "nawigacja". Rozwinie sie menu gdzie masz ustawienia - mapa,trasowanie i komunikaty nawigacyjne. Klikasz "trasowanie" i rozwija się kolejna lista. Tam masz "tryb wyznaczania trasy" klikasz i wybierasz z listy kolarstwo szosowe , potem po kliknięciu jak wróci do menu wybierasz " ustawienia unikania" i tak rozwinie się lista gdzie odfajkowywujesz - polecam tak włączyć...... główne autostrady, drogi płatne oraz drogi gruntowe. Po ustawieniu tego wracasz strzałką u góry do poprzedniego menu i ustawiasz kolejną pozycję "ponowne przeliczenie kursu" i tam kliknij co uważasz za stosowne. Jeżeli chcesz żeby automatycznie Garmin przeliczał trasę to klikasz na automatyczne. Ale ostrzegam ta opcja jest bardzo upierdliwa i podczas nawigacji może wnieść sporo komplikacji do kursu. Najlepiej ustawić na monit automatycznego przeliczania trasy. wtedy jak zjedziesz z kursu to wyskoczy komunikat czy chcesz aby Garmin przeliczył trasę. Jeżeli np. tylko chwilowo zjechałeś i wiesz ,że wrócisz sam to odrzucasz przeliczanie podczas jazdy. Jeżeli już czujesz ,że się gubisz to wtedy w takiej sytuacji zezwalasz jednym kliknięciem na przeliczanie. To chyba tyle jak coś to pytaj dalej. Aha .... jeszcze jedno podstawowe zagadnienie. Jeżeli pragniesz aby Edge w miarę poprawnie prowadziło po trasie musisz zadbać aby w urządzeniu były dobre podkłady mapowe. To od map zależy w 90% sukces nawigowania. Edytowane Piątek o 09:02 przez pecio 2 Cytuj
spidelli Napisano Piątek o 09:15 Napisano Piątek o 09:15 (edytowane) @pecio Mam nadzieję, że Garmin Ci coś odpala, bo bez Ciebie mieliby inny poziom zwrotów Edytowane Piątek o 09:15 przez spidelli 3 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 09:44 Napisano Piątek o 09:44 @spidelli ja jestem wyzyskiwanym przez wielkie korpo wolontariuszem idiotą 😁 który w dodatku kupuje ich paści. 1 Cytuj
spidelli Napisano Piątek o 09:51 Napisano Piątek o 09:51 To się nazywa "społeczność" A co do idioty - ja najpierw obsmarowałem na forum g6wniany zegarek Polar Grit X opisując i dokumentując wszystkie wtopy, następnie boksowałem się z dystrybutorem (bo centrala spuściła problem na dystrybutora, jakby to on pisał oprogramowanie albo instalował wadliwe barometry) a na koniec.... kupiłem kolejny ich zegarek, potem licznik i pas To jest chyba syndrom sztokholmski czy jakoś tak Ale robotę robisz z tymi Garniakami, bez dwóch zdań 🍺 3 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 10:03 Napisano Piątek o 10:03 @spidelli z tym sztokholmesem 😉 to chyba wszyscy mamy. Ja to już swojego "oprawcę" wielbię tak pod sufit bo co wypuści to łykam. 2 Cytuj
Joker86 Napisano Piątek o 11:41 Autor Napisano Piątek o 11:41 Wielkie dzięki @pecio , pewnie jeszcze znajdę parę pytań , daj chwilę 😀, niech sprawdzę nowe ustawienia.😉 Cytuj
pecio Napisano Piątek o 11:59 Napisano Piątek o 11:59 @Joker86 bierz też poprawkę na kolejne aktualizacje..... zawsze coś się może wysypać ( jak to u Garmina bywa)😉 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi