Rafal_00 Napisano Środa o 22:40 Napisano Środa o 22:40 Witam mam pytanie o progresja w damperze fox float x performence elite czy jak zmienie low speed compresion czy to coś zmieni z progresja tego dampera .Latam traski typu bardziej a-line i takie bike parkowe typowo i chcialbym miec wieksza progresje dampera ponieważ go często dobijam przy sagu 25%wiem że są tokeny i bede je monotwał na poczatek sezonu ale nie wiem co daje wsumie tak dokładnie to low speed compresion w damperach. Cytuj
Wojcio Napisano Czwartek o 06:36 Napisano Czwartek o 06:36 Low speed jest od bujania przy pedałowaniu. Od dobijania jest high speed, ale niewiele daje. Tylko tokeny. Montaż jest praktycznie gołymi rękami. Cytuj
XYZPV Napisano Czwartek o 06:47 Napisano Czwartek o 06:47 LSC wpływa głównie na wsparcie przy dociskaniu roweru w bandach, muldach, przy pompowaniu trasy ogółnie rzecz ujmując. HSC jest typowo tłumieniem od "pierd...niecia" ale Float X go nie posiada. Tokeny w tym damperze to też są dla mnie dyskusyjne, wsadzenie dużej ilości powoduje, że zaczyna on działać 0-1, albo początek skoku albo twardy koniec. Łatwość dobijania w twoim wypadku zakładam, że jest spowodowana albo liniową ramą albo uzytkowaniem w stylu dirtowym. Cytuj
Galvatron Napisano Czwartek o 11:55 Napisano Czwartek o 11:55 Tylny amortyzator musi mieć zawarowanie (ang. tune) pod konkretną ramę, żeby zawieszenie działało optymalnie. Tłumienie szybkiej kompresji działa na całej długości skoku, więc nie może być zbyt mocne, żeby amortyzator dobrze wybierał większe nierówności. Cytuj
XYZPV Napisano Czwartek o 12:17 Napisano Czwartek o 12:17 Nie musi mieć, bo niby dla kogo są dampery sprzedawane w wersjach BOX? Choć owszem są też w sprzedaży nowe sztuki z konkretnym tune. Co nie zmienia faktu, że ten konkretny może być tym samym co "zwyczjany" czyli np linear low w przypadku RS. Rzecz tkwi w świadomym zakupie w zależności od potrzeb i świadomym użytkowaniu, z wiedzą które pokrętło co daje i jak zmienia nam pracę zawiasu. Bez wiedzy jaka to rama nie umiem powiedzieć nic więcej. Tzn umiem, powiedzieć tyle, że te dampery są mało udane, miałem je w kilku ramach i w każdej narzekałem, jak nie na pracę to na ich hałas. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi