Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, no więc tak… wjechałam w dziurę 😪 w aluminiowej obręczy powstała wgniotka.  Czy jest ona do uratowania czy tylko śmietnik? Ewentualnie próbować wciąż na niej jeździć, czy jednak uszkodzenie jest zbyt duże? 

Zdjęcia:

https://1drv.ms/i/c/c9953b814bb6ed3f/ESO4jlCoLU5CuuUwDQkh3YAB8qy8iUXStSgx9jSl5HKdPw

https://1drv.ms/i/c/c9953b814bb6ed3f/EX_slIA7SStCgGCGoD91MJcBG5wjjGhLuTwb1l03Jl3quQ

Napisano

Przyłóż drewniany klocek od zewnętrznej strony, a od wewnątrz daj jakąś twardą gumę, albo drugi drewniany klocek i spróbuj to ściskiem stolarskim skręcać. Kombinerkami możesz uzyskać nierówną powierzchnię i naprawić naprawisz, ale będzie brzydko z zewnątrz wyglądać.

Napisano

@canaberra: IMO jeśli używasz dętek to wystarczy lekko wyprostować wgniotę i będzie ok, jeśli masz tublesa to warto się przyłożyć do tej roboty.  Miałem nieco mniejszą pamiątkę po strzale w schodek i musiałem się nieźle namotać, żeby mleko nie kipiało rantem...

@KSikorski: ciekawy narząd, mam ichni klucz do tarcz ale jest jakiś klamotny, nacięcia nie do końca mi leżą i wolę używać "super sprzętu" z ali.  Do obręczy jednak taki klamot chyba byłby całkiem dobry...jak pogniotę jakąś rawkę to się do Ciebie uśmiechnę ;) 

Napisano
Godzinę temu, kazafaza napisał:

@canaberra: IMO jeśli używasz dętek to wystarczy lekko wyprostować wgniotę i będzie ok, jeśli masz tublesa to warto się przyłożyć do tej roboty.  Miałem nieco mniejszą pamiątkę po strzale w schodek i musiałem się nieźle namotać, żeby mleko nie kipiało rantem...

@KSikorski

Na tym zestawie jeżdżę na dętkach, więc trochę mnie uspokoiłes 😀 pójdę do serwisu i mam nadzieję, ze będą chętni, żeby naprostować, a nie od razu wymieniać obręcz 

Napisano
1 godzinę temu, kazafaza napisał:

@KSikorski: ciekawy narząd, mam ichni klucz do tarcz ale jest jakiś klamotny, nacięcia nie do końca mi leżą i wolę używać "super sprzętu" z ali.  Do obręczy jednak taki klamot chyba byłby całkiem dobry...jak pogniotę jakąś rawkę to się do Ciebie uśmiechnę ;) 

Nie ma problemu.

Klamot do tarcz z bitula też bywa przydatny do pracy z obręczą, zwłaszcza cienką.

• +1 pomógł 1
Napisano

Słuchajcie alu ludziki, takiej wgniotki  czasem lepiej nie ruszać, bo aluminium nie lubi zaginania, co prawda w szosowych ( potem ciśnienie ) kilka razy coś tam naprawiałem, przeszło mi gdy dostrzegłem pęknięcie  po lini odprostowania ,  także dopóki na oko opona siedzi pewnie, i nie kartofluje przy obrocie można jeździć obserwować.  
dodatkowo w tym napędowym kole jest mało szprych, czasami po takim strzale robi się  "ukryte naprężenie- zmęczenie" , i na jakimś np duszeniu twardo na podjeździe strzela z hukiem szprycha, a koło od razu deformuje się. Dlatego wizja serwisu i sprawdzenia co się dzieje z naprężeniem szprych w tym kole to dobry pomysł.

• +1 pomógł 2