Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema ogólnie to kupiłem damper i okazało się że puszcza powietrze , gdy postoi w rowerze to po jakichś 40 minutach od napompowania jest już miękki chciałem sprawdzić czy jest coś w komorze ifp i z niej wyleciało powietrze pod wielkim ciśnieniem wraz z olejem tu są tylko uszczelki do wymiany czy cos jeszcze ?

Napisano

Teraz już musisz go oddać na generalny serwis. 

Normalnie wymieniliby Ci uszczelki w komorze powietrznej w ramach gwarancji, ale przez spuszczenie powietrza z komory IFP mogłeś ją stracić. 

Napisano (edytowane)

Źle się stało, ale tragedii nie ma, być może się mylę🤔 bo dopiero zacząłem się interesować amortyzatorami. Komorę IFP można napompować nawet powietrzem zamiast azotu + dedykowany olej, tam nic nie mogło się uszkodzić (a może się mylę?)

p1010873.jpg.59c360917281947fa33c982a40469985.jpg

p4pb8122546.thumb.jpg.3469ac2fa2eb707aba1ac9ba3f66ccb0.jpg

A teraz pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów:  czy próbowaliście sprawdzić szczelność komór powietrza przez zanurzenie w wodzie, tak jak dętkę?  Mi wydaje się to oczywiste. 

Edytowane przez Turysta05
Napisano (edytowane)

Damper i tak idzie do serwisu. Kupiłem go używanego , więc lepiej żeby sprawdzili co tam się w nim dzieje żeby uniknąć większych uszkodzeń , ale dzięki.

Edytowane przez hubabuba544