Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Czy pod korbę Shimano SLX 7100-1 jest oryginał od Shimano o ilości zębów 28?

Czy ta Zębatka Shimano Deore XT SM-CRM85 28T podejdzie pod 7100? W opisie niby pasuje tylko do XT

Czy pozostają tylko Garbaruk lub Alugear?

Napisano (edytowane)

Zębatkę XTR możesz zamontować do korby Deore i na odwrót. Podobnie z XT i SLX. Są identyczne pod względem montażu, różnią się materiałem wykonania i wykończeniem. Mowa oczywiście o korbach 1x do napędów 12-rzędowych, chociaż z 2x jest podobnie.

Edytowane przez TheJW
  • +1 pomógł 1
Napisano

Tak z czystej ciekawości, dlaczego 28T? Myślisz, że nie podołasz na 32T, moim zdaniem to najbardziej optymalny blat na każdy teren, poza całkowicie płaskim. Jeżeli czegoś nie podjedziesz na 32T to i na 28T nie dasz rady bo będzie trzeba wypchnąć :D

Napisano

Sprawa jest prosta, trasa najkrótsza jaką jeżdżę to 15km i 500 przewyższeń, gdzie podnosi przednie koło.

Dodatkowe pytania:

Skracać łańcuch po przejściu z 32T na 28T?

Kaseta 11-51

Skoro w większości jeżdżę na wyższym zakresie kasety, to czy nie powinienem kupić zębatki z dużym offsetem?

Np. tej:

https://www.garbaruk.com/pl_PL/shimano-xtr-m9100-round-custom-offset.html?category=1&attrib=&attrib=

Napisano

Każdy wybiera sobie  to co lubi, u mnie w sztywnym 3 calowcu 29 wylądowała korba z 34 ( bo taka była w "promocji"  z ramieniem 175 mm), szybko dokupiłem 32 i ..... do dziś nie założyłem.  ( czeka w papierku, od kogoś od nas, z forum odkupiłem :)  ) Kaseta kończy się na 50 albo 51 ( ten niski sram)   Mam coraz bardziej słabe nogi, bo w górach jestem dwa razy w roku,  a nie co 2- 3 tyg jak kiedyś.

W zasadzie ultra młynek - bardziej miękki  wybrałbym w beskidzkie podjazdy po płytach albo jazdę z rowerem zabagażowanym po same pachy, albo po kontuzji, przerwie czy innej przyczynie wysiłkowej :)

Napisano (edytowane)

@Semtex Ja jeżdżę na 36T w hardtailu i mógłbym powiedzieć - dlaczego nie 36T? Przecież skoro ja jeżdżę, to każdy może! ;)
Nie wszyscy są koniami. Nie wszyscy mają potrzebę siłowania się na podjazdach. Niektórzy używają rowerów do dojazdów i chcą je pokonywać komfortowo, a nie treningowo.
W fullu za to mam 32T, bo on widzi więcej gór i chociaż na 36T pewnie dałbym radę, to na mniejszej jest po prostu przyjemniej.

@Mastodont
Co do większego offsetu - na pewno zwiększy to żywotność napędu, ale o ile...? Jeśli jednak korzystasz głównie z lekkich przełożeń, to warto rozważyć takie zębatki.  Zaraz zacznie się pewnie kolejna burzliwa dyskusja na ten temat. 😛 

W kwestii łańcucha, to dla przyzwoitości skróć go jak Shimano przykazało. Oczywiście jeśli nie planujesz rotowania zębatkami.

Tylko czy naprawdę chcesz wydawać 300 zł na zębatkę z modnym logo?
Załadowałem do korby XT zębatkę ZRace za 50 zł z Aliexpress i działa tak samo, jak "markowe" czy oryginalne.

Edytowane przez TheJW
Napisano

U mnie jest  ordynarny  slx blat shimano i mimo przekosu pracuje dość dobrze choć serce lekko boli. tył 148 mm.

Łańcuch trzeba ocenić już po zmianie, pytanie jak długi jest teraz, i jak nastrojono przerzutkę na jej haku oraz co się dzieje gdy zawieszenie buja

Napisano
3 minuty temu, TheJW napisał:

@Semtex Ja jeżdżę na 36T w hardtailu i mógłbym powiedzieć - dlaczego nie 36T? Przecież skoro ja jeżdżę, to każdy może! ;)
Nie wszyscy są koniami. Nie wszyscy mają potrzebę siłowania się na podjazdach. Niektórzy używają rowerów do dojazdów i chcą je pokonywać komfortowo, a nie treningowo.
W fullu za to mam 32T, bo on widzi więcej gór i chociaż na 36T pewnie dałbym radę, to na mniejszej jest po prostu przyjemniej.

@Mastodont
Co do większego offsetu - na pewno zwiększy to żywotność napędu, ale o ile...? Jeśli jednak korzystasz głównie z lekkich przełożeń, to warto rozważyć takie zębatki.  Zaraz zacznie się pewnie kolejna burzliwa dyskusja na ten temat. 😛 

Załadowałem do korby XT zębatkę ZRace za 50 zł z Aliexpress i działa tak samo, jak "markowe" czy oryginalne.

Tutaj nie chodzi mi o żywotność, a raczej o kulturę pracy napędu.

Zrzucanie o kilka w dół i w górę na raz - tego wymaga ode mnie ta moja trasa.

Ps. Podrzuć proszę linka do tej zrace. A może ztto próbować?

Napisano

Ja pytam z czystej ciekawości. Bo miałem przez chwilę 30T w Fullu i po tygodniu wymieniłem na 32T. Jeździłem też na 34T i tu było mi za twardo na podjazdach powyżej 15%.
Oczywiście to nadal tylko osobiste odczucia, każdy jeździ na tym na czym mu wygodnie. Jednak czasem można kogoś ewentualnie ochronić przed popełnieniem błędu bo nagle się okazuje, że na bardziej płaskich odcinkach ten młynek może zacząć przeszkadzać.

Napisano (edytowane)

Dobra, teraz już wiem czemu chce blat od XT lub Garbaruk, Tylko oni mają 28T

26 minut temu, TheJW napisał:

@Mastodont

Tutaj nie chodzi mi o żywotność, a raczej o kulturę pracy napędu.

Zrzucanie o kilka w dół i w górę na raz - tego wymaga ode mnie ta moja trasa.

Ps. Podrzuć proszę linka do tej zrace. A może ztto próbować?

Edytowane przez Mastodont
Napisano

Z 12 zębowym napędem  nie wypowiem się  w sprawie trwałości ,ale wcześniej NW ze stali było jednak lepszym wyborem w najcięższe, mokre, błotne góry  od alu z Aliex... mam Dekasy,  w ostrym gravelu 46:15 siedziało . Wykonanie -  są bardzo ok dość trwałe, , ale to aluminium,  pytanie co jest bardziej eko logiczne :) a w Shimano to nie mam aby kompozytu stal plus tworzywo?

Napisano
4 godziny temu, TheJW napisał:

Żebyś się nie zdziwił 😉. 36T to koszmar w górach, a "dziury" w stopniowaniu kasety robią się deprymujące 🙄.

Napisano

Dyskusyjna kwestia. W napędzie 1x10 miałem Raceface i chińczyka. Obie hałasowały jak potępione :) Do GRX 1x12 kupiłem Wolftooth. Kształt zębów ma zoptymalizowany pod Shimano 12s. Jest absolutna cisza. Gdybym wiedział że tak będzie to przy okazji wymieniłbym tą w 1x10. Gdyby też było cicho to warto dopłacić.

Napisano

7 godzin temu, Semtex napisał:

Tak z czystej ciekawości, dlaczego 28T? Myślisz, że nie podołasz na 32T, moim zdaniem to najbardziej optymalny blat na każdy teren, poza całkowicie płaskim. Jeżeli czegoś nie podjedziesz na 32T to i na 28T nie dasz rady bo będzie trzeba wypchnąć :D

4 zęby na blacie to już idzie poczuć. Im ktoś jest słabszym tym takie kombinacje łatwiej wychwyci i mu zaplusują. Oczywiście stykło by 30 zębów ale trzeba to zostawić. Swoją drogą pińcet metra w górę na 15 km to taki standard a nawet poniżej. To poza górami idzie na spokojnie zrobić. Miękko potrzeba na podobne wartości w górę ale tylko na kilku km;) Tylko by takie coś robić trzeba mieć kopyto a jak się je ma to się ma wywalone czy jest +/- 4 zęby na blacie. 

Napisano

Popieram zmianę na 28T. Moja trasa ma 22km i przewyższenie na poziomie 600m - rower typu hardtail - zmieniłem 32T na 30T ponieważ było za twardo. Ostatnio jeździłem na tej trasie z kolegą co ma Trek'a Slash'a i zębatkę 28T (Garbaruk) ze względu na te podjazdy.

U mnie po zmianie z 32T na 30T na ostatnim przełożeniu łańcuch jest luźny, więc w Twoim przypadku na pewno będzie konieczne skrócenie (przy wyborze 28T) - ja tego nie robiłem, ponieważ praktycznie z ostatnich dwóch przełożeń w ogóle nie korzystam.

Kupiłem zębatkę od chińczyka tj.: DECKAS
https://pl.aliexpress.com/item/1005006370743112.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.25.292a1c24jy8xx3&gatewayAdapt=glo2pol

obecnie przejechane ok. 1,5 tyś km i łańcucha nie zgubiła ani razu :).

Napisano
5 godzin temu, Mastodont napisał:

Ci to już w ogóle z cenami pojechali.

Sprawdź ofertę rodzimego Alugear, ja mam te blaty w 3 rowerach w domu, dwa jajka i jeden klasyk, jestem zadowolony bardzo, siedzą na 3 różnych korbach: Shimano Deore, SARM GX i Praxis, te dwie ostatnie mają ten sam system montażowy.

Napisano
1 godzinę temu, Semtex napisał:

Sprawdź ofertę rodzimego Alugear, ja mam te blaty w 3 rowerach w domu, dwa jajka i jeden klasyk

Tak z ciekawości - jak z głośnością tych zębatek ? I czy masz je w napędach 1x12 ?