Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Do tej pory jeździłem na:

Przód/tył 

Nobby nic / nobby nic

Nobby nic / racing Ralph 

Nobby nic / racing king

Nobby nic / rekon race

Teren jak w tytule + dojazd do lasu to 1/4 - 1/5 drogi. Jak jest mokro to nie jeżdżę.

Z powyższych wszystkie oprócz rekon race z oplotem 120, po jednym sezonie szły na śmietnik z powodu pociętych ścianek, a w drugiej kolejności ze względu na zużycie bieżnika.

I tak, ten rekon, to najdroższa wersja (3x coś tam) i póki co jak dla mnie najlepsza na tył, na jakiej jeździłem. Minusem jest waga.

Nachodzi mnie spróbować opon Vittoria:

Barzo / mezcal

Co o tym myślicie?

Doradźcie coś proszę.

A i co z maxxis na przód, w miejsce nobby nic?

Napisano

Czym Ty jeździsz i ile km robisz rocznie, że aż tak Ci opony idą? Elektryk?

Mam Vittorię Mezcal G+ (już jej nie robią, jest G2.0) kupioną w 2017r. Jest bardzo zmęczona życiem i realnie nadaje się już na śmietnik ale zrobiłem na niej ok 10 tys km więc ma prawo.

Najlepsze czym jeździłem to był Rocket Ron wtedy w najwyższej wersji, jakiś Evo coś tam. Ale to się kończyło po 1,5 kkm z tyłu, na tym samym rowerze i ogólnie tym samym terenie.

Ale jak po suchym to Mezcal jak najbardziej.

Napisano
1 godzinę temu, Mastodont napisał:

A opony lecą bo jeżdżę po ostrych skałkach/kamieniach.

To, że opony lecą i po jakim czasie to indywidualna kwestia. Są tacy co po miesiącu i tył na śmietnik. Problem masz raczej taki, że zamiast na takie warunki kupić odpowiednie opony do których daje się odpowiednie mieszanki, wzmocnienia typu u Maxxisa DD czy DH casing to chcesz kupić jakieś kolejne paści typu Barzo/Mezcal. Nie jest dziś skomplikowane dojście na czym kto jeżdzi jak ma bardzo trudną nawierzchnie. 

Napisano

Stary noby nic  2,25 z snake skinem, na mleku był na przednim kole bardzo dobrą trwałą oponą, lepszą w terenie od Barzo.... z tyłu był kotwicą.  Barzo nie jest oponą złą, Jest tylko bardziej subtelna.

Maxxis Minion dhf dhr( bardziej polecany do ciasnych zakrętów)   na przód z , 3C w mieszance. 

Maxiss Agresor DD na tył lubię

sporo filmów na You Tubie omawia w różne strony opony maxxis przód tył  Minion Dhf Dhr Agressor, Forekaster nowy stary,  

Mleko  i szeroka obręcz :) 

Napisano
56 minut temu, sznib napisał:

Nawet w podanym linku masz jak byk "trail", a Ty dalej "trial". Słowa bardzo podobne, ale dyscypliny zupełnie różne.

Zgadza się, moja pomyłka.

A wracając do opon, to co polecasz do traila?

Napisano (edytowane)

Maxxisy z wkładką co najmniej Exo+, chociaż jak Ci wytrzymał Rekon ze zwykłym Exo to możesz ryzykować. Niestety to wiele wspólnego z niską wagą nie będzie miało. A jakie dokładnie to już zależy od roweru i  szlaków. Ja w w trailowce w góry mam zestaw Dissector 2.4 tył i Assegai 2.5 przód i jest ok.

Jak chce pojeździć w lżejszym terenie to daje na tył nowego Forekastera 2.4 a na przód Dissectora.

Na szutrowki i mazowsze z braku innych uzywam Forekastera tył przód,  i to jest za dużo.

Wszelkie papierowe Schwalby czy inne Vittorie bym sobie darował.

Edytowane przez NerfMe