Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, zwracam się z pytaniem czy można wielokrotnie zakładać i ściągać oponę tubeless na obręcz?

W sezonie jeżdżę na oponie 28C na dętkach, a na okres zimowy chcę wrzucić coś typu tufo thundero 40C i zalać mlekiem. Czy ta opona po zdjęciu na wiosnę nada się do ponownego użycia w kolejnym sezonie zimowym? 

Obręcz i tak mam oklejoną taśmą tubeless więc tylko wyrzucę wentyl tubeless i założę znowu dętkę i oponkę szosową. Ewentualnie kupię sobie jakieś opony szosowe 28C TLR i tylko będę nimi rotował. 

Czy taka opona po zdjęciu i oczyszczeniu z zaschniętego mleka będzie się nadawać do kolejnego użycia?

Obręcz DT RR521

Czy to ma sens? Dzięki za odpowiedź. 

Napisano (edytowane)

Warto tylko zbadać opinie o konkretnym mleku  , bo jeśli zima da do pieca czyli będzie zimno, to czy mleko zadziała? 

Raz zdradziłem  mleko Stana , w oponie było z pół roku coś z Francji ze sklepu Dec.  i rozpuścił się w śniegosoli stary  czop  w większej dziurce, i pojawiło sporo przesiąków jak po igiełkach. Mleko puściło koło zera w breji i solance. Nie wiem czy ktoś ma podobne wspomnienia. Druga sprawa - w zimnie każda zmiana uwalonej błotem (+ew. mlekiem)  opony obdziera z godności, warto rozważyć swoje rowerowe zwyczaje oraz plany.  

Edytowane przez itr
Napisano

W pełnej zimie to ja nie jeżdżę, bardziej jesień-wiosna kiedy szosa nie daje komfortu przez wilgoć, sól i piasek.

Bardziej mi chodziło o to czy jak ściągnę oponę po kilku miesiącach użytkowania na mleku to czy ona za pół roku dalej będzie się nadawała do ponownego użycia.

Napisano
W dniu 29.12.2024 o 20:34, itr napisał:

Nie wiem czy ktoś ma podobne wspomnienia.

Joooo. Niby szczelne i suche opony jak się pojeździło na mrozie i w błocie pośniegowym to tak jak piszesz, zaczęło uciekać powietrze i opony po wysuszeniu szczały w stu miejscach. Od tamtej pory zawsze wrzucałem dętki na zimę.

Napisano

Jak jest mi zimno i wilgotno to też szczam co chwilę, a Wy się dziwicie oponom że zimą ciekną z każdej dziurki. Jakbyście nie rwali każdorazowo po zdjęciu opony zaschniętego mleczka to nie byłoby takich problemów ze szczaniem, jak wyciągacie dętki z opony to pewnie łatki też zrywacie, 

Ściągam oponę, myję wodą z resztek płynnego mleczka, wieszam na kołku, po miesiącu pozostaje cienka powłoka zaschniętego lateksu który pięknie wulkanizuje wszystkie nieszczelności w oponie. Po założeniu takiej opony na obręcz bardzo dobrze trzyma ciśnienie bez mleka, zimą nawet przy -10 nic nie cieknie.

• +1 pomógł 1
Napisano

To nie tak, delikatne  szmaciane opony z czasem puszczają, nawet latem, w wielu miejscach się pocą , na bokach,  w moich WTB  2 były szczelne zawsze nawet z zaschniętym mlekiem, dwie nie... czasem pocenie opon to efekt prawd starzenia się gumy,  oraz takich dziurek które się zaczynają pojawiać  otwierać gdy stara guma jest mniej elastyczna, To w opisanym  Noby Nicu  Schwalbe widziałem, Ralfie w  spec Renegade

Pocą się  niestety również opony  z gęstym kożuchem starego mleka... używam mleka Stana.   W  moich Cst czy Maxxisach jest guma jak kalosz, nic na oko nie może popłynąć. W WTB, Schwalbe, Spec, różnie bywało.  
Pocenie się - trochę brudzi czasem zakleja się pyłem, generalnie opona nie traci ciśnienia, 

sam zaniepokojony byłem tylko zimowym puszczeniem starej zaklejonej dziury większej takiej za małej na knota ale większej niż igła, razem z szybką utratą  powietrza i wracaniem z "buta"

Moje wapomnienia to opony MTB - szerokie i niskie  ciśnienia od 1 do 2 bar , w gravelowych  serdelkach może być jeszcze mniej przyjemnie.

Napisano

I chwała im za to, napisałem tylko że nie znam tego mlecznego segmentu :) 

Moja  Pika 38   TR  waga +- 550g

moje startowe Renegade  1,9  waga poniżej 500g , Rocket Ron 2,25 550g  kiedyś  opony do ścigania były papierowe, teraz w Grawelach  ścianki boczne chyba bardziej chronią. I bardzo dobrze :)