Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Czy te konkretne opony do rady zrobić na tubeless na tych konkretnych obręczach?

Gdzieś czytałem, że nawet jak opona nie ma stosownego oznaczenia, to można ją z sukcesem zrobić na tubeless.

Prawda to?

Czy szkoda się wygłupiać?

20241229_183554.jpg

20241229_184355.jpg

Napisano

Standardowe opony MTB możesz próbować "zamleczyć", albo się uda, albo nie. Większy problem jest z obręczą, bo jeśli nie jest TLR, to ścianki mogą nie wytrzymać i będziesz miał efekt jak Jaś Fasola malujący mieszkanie. :P A połączenie jednego i drugiego bez przeznaczenia pod bezdętkę to już całkowita loteria. 

Napisano

Na 99% ta obręcz jest Tubless Redy, ale jest spora szansa, że nie ma oryginalnie wklejonej taśmy, w rowerze żony był taki przypadek, kupiłem taśmę  i wszystko działa.
Co do opon, jeżleli to świeża rewizja to też powinny być TR, ale możesz to sprawdzić bez zalewania mlekiem. Jak się uszczelnią na sucho to i na mokro powinno się udać.

Napisano

Sun Ringle  na sucho mogą nie trzymać bo to jest "tandeta", i puszczają na zgrzewie obręczy bąble, przejrzałem z latarką trzy komplety kół duroc 30 w Decathlonie. Czerwone naklejki były gorsze, ale szare też miały prześwity.   Dodatkowo trzeba potem patrzeć w okolicach szprych czy nyple nie otaczają się pęknięciami.  Kupiłem koło z konkretnie wyrwanym nyplem  w .... fabryce albo magazynie sklepu ( i na rok zostawiłem w piwnicy nie wiedząc o tym) 
Ale pozaklejałem taśmą koło śmiga... nie zamleczałem opon drutowych,  ale zwjane - bardzo stare - bez napisu TR dały się zamleczyć.

Napisano

Przesiadłem się na kompa więc mi wygodniej i łatwiej - obręcz wg. specyfikacji jest Tubeless Compatible. Jeśli koła były kupione gotowe, a nie składane, prawdopodobnie zostały w fabryce oklejone taśmą tubeless, ale musisz to sprawdzić. Jeśli jest opaska, nawet z napisem "tubeless", to musisz okleić obręcz.

Napisano (edytowane)
20 minut temu, Semtex napisał:

Na 99% ta obręcz jest Tubless Redy, ale jest spora szansa, że nie ma oryginalnie wklejonej taśmy, w rowerze żony był taki przypadek, kupiłem taśmę  i wszystko działa.
Co do opon, jeżleli to świeża rewizja to też powinny być TR, ale możesz to sprawdzić bez zalewania mlekiem. Jak się uszczelnią na sucho to i na mokro powinno się udać.

Zgodnie ze specyfikacją:

Tak, obręcz jest tubeless ready.

Taśmy brak.

Opony nie TLR

https://www.bike-discount.de/en/radon-skeen-trail-al-7.0-2

Ale już kupilem na Ali, taśme 35mm oraz wentyle ztto.

Jak nie kupię innych opon (poprosiłem na forum o pomoc), to spróbuje te zamleczyć.

Czy od strony bezpieczeństwa użytkowania roweru jest ok konwersja opon nie TLR?

Edytowane przez Mastodont
Napisano

Od lat jeżdżę na oponach CST i tylko jeden z używanych modeli, Camber, jest oficjalnie przeznaczony pod tubeless. JRII Pro EPS, B-Trail oficjalnie nie są bezdętkowe, jednak nie ma żadnych problemów z ich uszczelnieniem i używaniem w ten sposób.

• +1 pomógł 1
Napisano

Czy mógłbyś zobaczyć do tego wątku i doradzić coś z CST?

Ps. Czytałem internecie oraz widziałem filmiki, gdzie ludzie piszą/mówią, że opona nie musi być TLR, a może pracować jako TLR

Napisano (edytowane)

Wszystkie trzy opony, które mi wybuchły w domu - miały  po wybuchu zerwany kord, dwie z nich były Tubuless Ready. Prawdopodobnie po zsunięciu się z obręczy podmuch rozrywa kord w stopce opony.  Opona jest do śmieci, a pokój  cały w mleku. Sufit.
Cst Rock cośtam 29" - używałem na mleku ale podciekały na obwodzie obręczy.  Nie było idealnie.

Schwalbe stare z przed czasów TR, Racing Ralph , oraz nowsze Maratony Almotion zwijane, ale nie TR,  trzymały się ma mleku idealnie.

Jeżeli  opona ze zdjęcia jest drutowa, - naprawdę przejechałbym zimę z dętką, a do mleka kupił coś katalogowo bezpiecznego.

Edytowane przez itr