Pazuzu Napisano 29 Grudnia 2024 Napisano 29 Grudnia 2024 Planuje zmienić mój obecny Scott Scale 950 (rama aluminiowa) na lekkiego karbonowego fulla. Przeznaczenie: - dłuższe ~50-70 km spokojniejsze wycieczki. Taka szybsza turystyka lekkim i wydajnym rowerem - krótsze mocno intensywne trasy ~20 km. Charakter mocno treningowy. - przypuszczalnie za jakiś czas start w lokalnych zawodach (bez oczekiwań na pudło ) Wszystko w terenie górskim (Masyw Śnieżnika i okolice), trasy to raczej drogi pożarowe, single i inne raczej łatwe technicznie szlaki. Na pewno nie będę się zbliżał do tras choćby podobnych do enduro. Mocno zależy mi na wadze roweru. Stąd wniosek że szukam fulla o skoku 100/100 na karbonowej ramie. Wszystko co ma więcej skoku nie zostanie wykorzystane a niepotrzebnie zwiększy wagę. Planuję wydać około 18 tys. (gdyby mocno się opłacało to zwiększę do 20 tys). Jednak zaczynam rozważać też rowery downcountry - podobna geometria do xc a wyższy skok przy zachowaniu niższej wagi. Wymagania: - Karbonowa rama - Waga maksymalnie do 11,5-12 kg - Osprzęt Shimano Co będzie dodatkowym plusem: - Lakier połysk - Suport BSA - Prowadzenie linek nie przez główkę ramy - Możliwość zamocowania 2 bidonów dla małej ramy (rozmiar 171 cm) Moje typy 1. KTM Scarp master - koszt około 17,2 tys. + Cena - Gwarancja tylko 3 lata 2. Orbea OIZ M10 lub M-PRO- koszt około 20 tys. + Dożywotnia gwarancja - Cena 3. Canyon Lux World Cup CF 8 - 16,4 tys. + Cena +/- Gwarancja 6 lat - Najgorszy osprzęt (grupa SLX) - Sprzedaż wysyłkowa 4. Canyon Lux Trail CF 8 - obniżka na 16,8 tys. (normalnie 22 tys.) + Cena +/- Gwarancja 6 lat + Przydatny schowek w ramie - Sprzedaż wysyłkowa 5. Cube AMS ZERO99 C:68X RACE 29 - Cena około 18,5 tys. Może macie jakieś swoje propozycje? Czy rezygnować z KTM (który chyba jest mi najbliżej) z racji najkrótszej gwarancji? Warto iść w 120/120 skoro trasy będą łatwe technicznie i spokojnie 100/100 da radę? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 29 Grudnia 2024 Mod Team Napisano 29 Grudnia 2024 Cube ma 110 mm, czyli kompromis Dorzucam Synonym'a : https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-ns-bikes-synonym-tr-1-pd31269/ - niby TR jak trail, ale... Cytuj
emski Napisano 29 Grudnia 2024 Napisano 29 Grudnia 2024 warto w 120, polecam: 4. Canyon Lux Trail CF 8 - super rower !! Cytuj
emski Napisano 29 Grudnia 2024 Napisano 29 Grudnia 2024 CF8 dodatkowy plus: koła DT karbon, jeden minus to przewody przez stery, reszta top. Sprzedaż wysyłkowa to nie jakiś duży minus, możesz odesłać 30dni. Tyle, że pudło wypada trochę przetrzymać - a do małych nie należy Cytuj
Pazuzu Napisano 30 Grudnia 2024 Autor Napisano 30 Grudnia 2024 14 godzin temu, przemeg napisał: A ktm to nie ogłosił bankructwa? To są dwie niezależne firmy. KTM BI (czyli ta od rowerów) wydała oświadczenie, bo faktycznie dużo osób łączy te dwie firmy. Cytuj
Serbi Napisano 30 Grudnia 2024 Napisano 30 Grudnia 2024 Jak miałbym mieć jeden rower do wszystkiego, to brałbym Lux Trail'a Na YT jest fajny film o nim na kanale Bushcrafowy albo MikroPrzygody - to ta sama osoba, ma 2 kanały, nie pamietam na ktorym jest ten materiał o Lux'ie (wiem, to jutuber, kt ten rower dostał, ale jezdził na nim dosyc długo i gada z sensem, bez koloryzowania - mozna obejrzec, nie trzeba od razu kupować;) 1 Cytuj
TheJW Napisano 30 Grudnia 2024 Napisano 30 Grudnia 2024 Nauczony doświadczeniem, obecnie kupując fulla nie przywiązywałbym największej uwagi do relacji cena/osprzęt, a do ogólnej konstrukcji roweru, zastosowanych rozwiązań i dostępności oraz ceny elementów eksploatacyjnych. Wymieniona Orbea OIZ, chociaż prowadzi się genialnie, jest pod tym względem fatalna. Prowadzenie przewodów, łożyska w nietypowych wymiarach, do tego sposób ich montażu, to serwisowy koszmar... 1 Cytuj
michalr75 Napisano 30 Grudnia 2024 Napisano 30 Grudnia 2024 Godzinę temu, Serbi napisał: Jak miałbym mieć jeden rower do wszystkiego, to brałbym Lux Trail'a Na YT jest fajny film o nim na kanale Bushcrafowy albo MikroPrzygody - to ta sama osoba, ma 2 kanały, nie pamietam na ktorym jest ten materiał o Lux'ie (wiem, to jutuber, kt ten rower dostał, ale jezdził na nim dosyc długo i gada z sensem, bez koloryzowania - mozna obejrzec, nie trzeba od razu kupować;) Dostał na jakiś czas, w ramach promocji marki. Przy okazji pokazał jak ten rower dostosować do warunków wyprawowych, bo jak się okazuje nawet takie rowery da się wziąć na wyprawę. Materiały były na kanale Mikroprzygody. Cytuj
emski Napisano 30 Grudnia 2024 Napisano 30 Grudnia 2024 MikropPzygody jeździł na starszym lux trail '22, nowsze są bardziej dopracowane . W nowych nie ma pressfit, a damper to 115mm i trochę geo zmienione. Ja z lux trail'a '24 jestem mega zadowolony, kierownicę zmieniłem na giętą, wznios 35. jak dla mnie rower kompletny. Cytuj
Mod Team bogus Napisano 31 Grudnia 2024 Mod Team Napisano 31 Grudnia 2024 @Pazuzu zerknij jeszcze na ofertę Mondrakera. Są jeszcze modele z 2023 roku F-Podium DC (skok 120/115) lub bieżące F-Podium (skok 120/110). DC mam osobiście i jeździ się na nim bardzo przyjemnie. Jedyne czego może Tobie brakować w wersji DC to brak drugiego mocowania na koszyk na bidon. Cytuj
emski Napisano 31 Grudnia 2024 Napisano 31 Grudnia 2024 12 godzin temu, sky87 napisał: A zgubiłeś już zaślepkę w ramie? Nie, nie zgubiłem. Po zamontowaniu/dociążeniu CO2, wydaje się, że klapka/zaślepka jest stabilnie zatrzaśnięta 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi