Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałbym kupić do swojego roweru szosowego trochę lżejsze, lepsze koła. Obecnie zamontowane są fabryczne koła Giant PR-2 25 mm. stożek  które ważą, no właśnie ile, różne są wartości podawane na necie, 1915, 1950 gram. Nie chce mi się na razie demontować wszystkiego, po zmianie na pewno wrzucę je na wagę z czystej ciekawości.

Początkowo myślałem o karbonowych kołach ale ceny są zaporowe( znalazłem na jednej ze stron ZIPP 303s w cenie 3500k PLN ale hooklesow nie chce, moja waga jest na styku max ciśnienia wbijając w kalkulatory)więc postanowiłem poszukać czego z aluminium. Myślałem również o polskich kolodziejach np PRO-WAY, dobra cena w pre orderze ale jakoś mnie nie przekonują te polskie chińczyki.Zamówione już dętki TPU oraz nowe opony, zwykłe, haczykowe. Chciałbym coś na stożku 30mm znalazłem coś takiego:

https://cyklomania.pl/kola-szosowe-cx-gravel/dt-swiss-kola-ar-1600-spline-30-cl-oem.html?fv[37][528]=528&price_from=699&price_to=9910&price_min=699&price_max=9910

Wagowo nie porywają ale ścigał się nie będę. Wiem że na stożku 25mm waga schodzi do około 1590g ale będę jeździł w "płaskopolsce" a wyższy stożek pozwoli na łatwiejsze utrzymanie prędkości, przynajmniej tak mówią i piszą :). 

Jeszcze opcja aby komuś zlecić złożenie kół na takich obręczach ale czy da się z tego urwać jeszcze trochę wagi?

Ktoś coś doradzi, podpowie?

Napisano
Cytat

wyższy stożek pozwoli na łatwiejsze utrzymanie prędkości, przynajmniej tak mówią i piszą :). 

Ale 30mm to nie jest żaden wyższy stożek tylko standardowa obręcz, bez wahania brałbym 25 jeśli rzeczywiście są ponad 100g lżejsze. A jak ci na "aluminiowym stożku" zależy to sobie zamów fulcrum 4, ważą tyle samo co te podlinkowane dt a kupisz je taniej i mają 40mm

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

CSC circa 1280gr kpl, profil 38x25, centerlock, na ratchecie, karbon, TR, max upload 125 kg czyli więcej jak te DT;) 1,7 kPLN

Edytowane przez kaido2
  • +1 pomógł 1
Napisano

Na fulcrum patrzyłem, są niewiele tańsze, niewiele lżejsze, mają stożek 34mm, odrzuciłem je wolę dołożyć te 200 zł i kupić dt Swiss.

Panowie, dzięki za podlinkowanie kół ale typowych Chińczyków jak wspominałem nie chce. Jeśli miałbym iść w chinole to wolałbym kupić same obręcze z ali, kupić osobno piasty, szprychy, nyple i dać komuś do złożenia. 

Wiem że to tylko koła ale jakoś nie mam zaufania do produktów chińskich które cholera wie czy przechodzą jakiekolwiek testy wytrzymałości i bezpieczeństwa, śmiem wątpić.

Napisano
7 godzin temu, AdrianoPL83 napisał:

Na fulcrum patrzyłem, są niewiele tańsze, niewiele lżejsze, mają stożek 34mm, odrzuciłem je wolę dołożyć te 200 zł i kupić dt Swiss.

Panowie, dzięki za podlinkowanie kół ale typowych Chińczyków jak wspominałem nie chce. Jeśli miałbym iść w chinole to wolałbym kupić same obręcze z ali, kupić osobno piasty, szprychy, nyple i dać komuś do złożenia. 

Wiem że to tylko koła ale jakoś nie mam zaufania do produktów chińskich które cholera wie czy przechodzą jakiekolwiek testy wytrzymałości i bezpieczeństwa, śmiem wątpić.

Tia, bo Chiny to trzeci świat, ba jakiś kosmos, który nie ma własnego wschodniego rynku tym bardziej własnych marek i nie muszą trzymać dosłownie nic by tam istnieć. :D

Żeby tak reagować na CSC( bo te akurat podlinkowalem), które posiada homologację UCI i ma swoje file w Europie i jest na rynku już kupę lat podobnie jak Flyxii? :D

Ach Chińczycy i reakcja jak na Covid19 w latach jego świetności.

P.S. Koła zawsze możesz dać do sprawdzenia ;)

Samych obręczy średnio opłaca się brać :)

P.S.2 Tak na marginesie, jeżdżę  na chińszczyźnie od lat i polecam tylko sprawdzone produkty :)

Godzinę temu, Pietrash napisał:

Mam te koła brandowane na tamtejszy rynek jedną z marek Jklapin bezpośrednio od chińskiego producenta :) . Jak za 400 PLN( bo tyle mnie kosztowały) to świetne treningowe koła :)

Napisano

PIETRASH

Dzięki za linka, tych kół nie widziałem, bardzo fajna opcja, będę brał pod uwagę.

KAIDO2

Moja reakcja jest jakaś nie na miejscu? Po prostu napisałem o swoich odczuciach co do chińskich producentów kół ( i nie tylko kół)) mają różne opinie na necie, lepsze ,gorsze. Jeśli jest bardzo dużo negatywnych opinii to jednak zapala się u mnie lampka i włącza tryb głębszego przemyślenia tematu. Są marki które złych opinii mają naprawdę znikoma ilość na tle pozytywnych, wówczas masz większą pewność że kupisz coś co spełni Twoje oczekiwania i nie będziesz miał z tym problemów.

Jeśli twierdzisz że produkt CSC jest zadowalający bo jesteś bądź byłeś użytkownikiem to ja Ci wierzę, przemyśle jeszcze ten temat. Odnosząc się tylko do wagi kół które wspominales to nigdzie takich nie znalazłem na Ali, najlżejsze znalazłem chyba 1450 gram.

Napisano

Dzięki za foto. Przemyśle jeszcze ten Twój temat, jest kilka opcji. 

Wszedłem na kilka linków z ALI, wszystko płynie od skośnookich, nie ma w magazynach europejskich więc czas dostawy ponad dwa miechy. Ceny też wyższe pokazuje ale może ja nie potrafię tam szukać. W każdym razie dziękować za poświęcenie cennego czasu.

Napisano (edytowane)

Nie namawiam, jest to propozycja co ja bym zrobił w takiej sytuacji nawet gdyby aluminiowe nyple zaczęły mi się sypać( jeżdżę dość agresywnie, koła idą do gravela który większość będzie dymał po górach po sekcjach MTB) to przeplatał bym je pod mosiądz, bo cena jest moim zdaniem nawet w takim przypadku dość atrakcyjna zwłaszcza, że producent znany i o wtopach nie słyszałem, a nie oszukujmy się, multum osób na nich śmiga. Kupiłem te koła od przedstawiciela z Francji i ten mnie poinformował, że im się akurat skończyły i wyślą mi je DPD-kiem z CN i powinienem.je mieć w ciągu do 25 dni( zresztą  wszystkie koła z wysylką z Chin miałem do ok 3 tygodni w domu) bez żadnych dodatkowych kosztów ( cło). Zbyt mają dość spory skoro najwyraźniej w magazynach w EU im się pokonczyly. Reasumując dla mnie może być, poczekać mogę ;)

Jak pisałem opcja w dobrej kasie i można w to wejść. :)

https://pl.aliexpress.com/item/1005004530466148.html?spm=a2g0n.tm1000015527.7493376690.1.1dd86f3dhGoGFt&pdp_npi=4%40dis!PLN!1290.02!1176.58!!!294.60!268.69!%402103847817355873289383623e7d96!12000044199934962!affd!!!&aecmd=true&m_page_id=goimhz9d20wcabys1941910f0da3ba5ad833f10de1&aff_trace_key=bceee76638824b6b962e5faa1c1e0e97-1735587328737-02219&aff_platform=msite

Koła które kupiłem są z piastą D272, 38x25 ,1,3kg kpl.

Edytowane przez kaido2