Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

@Tyfon79, gdybym kupował rower dla siebie to bym na wagę (aż tak) nie patrzył. Co do Recona - wiem, że to nie jest cud techniki, ale przynajmniej serwis robię z "zamkniętymi oczami" 🙂.

Na razie nie podejmuję żadnych decyzji. 

@wojtt80, pokazałem córce wiedząc co powie... Wszelkie białe, jasnoszare, czerwone, niebieskie odpadają 😏.

17 godzin temu, NerfMe napisał:

jak rama faktycznie waży 1600 gramów to moim zdaniem waga poniżej 13 kg jest całkiem realna.

Niech by ważył nawet trochę ponad 13 kg to byłoby luks 🙂

@wr81, ciekawe... To jakby założyć lżejsze 2.25-2.3 to poniżej 13.5 kg bez problemu 🙂

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, wr81 napisał:

Informacyjnie odnośnie Trance 1, to ważyłem koła (na wadze kuchennej z Lidla) i wyszło:

Koła zważyłem kompletne z oponami, tarczami, kasetą i  mlekiem (wlali jednak mimo prośby żeby nie wlewać)  2509g przód, 3266 tył

czyli razem 5777g

Odejmuję:

kaseta M7100 10-51 -534g

tarcza Tektro 180mm 150g - są dwie więc 300.

więc po odjęciu powyższych  koła z oponami wychodzą 4941g.

Czyli razem 4900.... DT swiss xm1700 komplet liczmy 1900 + opony 2.4 komplet liczmy 1600 wycodzi 3500 czyl i1400g mniej.

XM1700 - 1900g , opony powiedzmy 750g szt razem 3400g, czyli faktycznie 1.5kg schodzi

Trance zważony (na wadze hakowej z Aliexpress rozmiar M bez pedałów ) - wyszło prawie 14.7 więc faktycznie na samych kołach do tych  około 13.5 łatwo zejść, pytanie co potem..

Napęd to pełny SLX więc byłoby tułanie gramów relatywnie dużym kosztem (co innego gdyby była pełna korba a nie Hollowtech 2). Amotyzacja Foxa też w sumie ok.

Może na tych hamulach Tekro dałobyc się zejść trochę ... Kierownica, mostek wyglądają rozsądnie (przy czym są w standardzei 35mm więc może coś by się dało uciąć),.

Żeby zejść do tych 13 to nie wiem czy nie trzeba by wywalić droppera ale to nie wiem czy ma sens..

Ten rower jest po prostu dobrze złożony i nie ma oczywistych słabych punktów (oprócz ew. tych kół bo opony mogą niektórym użytkownikom podpasować)

Ja właśnie tak zrobiłem ze swoim Trancem. Mogę nawet podać dokładną wage:

Tylne koło: 1366 gr, przednie: 1065 gr.

Moje egzemplarze XM 1700: Tył: 986, przód: 902

Dlatego napisałem że jak na aluminium to jest bardzo lekki rower, trzeba tylko wywalić koła :D Mój Trance z 2021 roku ważył w rozmiarze L około 14,5 kg na oryginalnym osprzęcie.

Edytowane przez NerfMe
Napisano
W dniu 28.12.2024 o 18:29, Dokumosa napisał:

Realnie jak się powiesi na wadze wyjdzie ponad 14kg. To jest pbwieszone siermiężnymi gratami typu maxxis foreseeker, stosunkowo ciężkie koła, 800g dropper, 2kg recon gold...

Ech , niedowiarki :P , do tego wygląda na to że z pedałami

image.thumb.png.b1c52dfc73c5e42c6a81eefa216856ed.png

• +1 pomógł 1
Napisano

Mi rower na ramie ważącej 2,9kg (marin rift zone carbon) wyszedł 13,75kg z pedałami. Te 12,75kg jest realne, ale aż trudno uwierzyć że na tym osprzęcie.

Chętnie bym zobaczył to ujęcie z wagą w szerszym kadrze, czy np. Przednie koło nie muska podłogi. 😄

Napisano

Tylko trzeba brać pod uwagę że to rower za 4 tys € wyjściowo . 

A do tego jeszcze potencjał na zbicie wagi jest :D Sid Ultimate 35 mm , do zważenia kiera ,siodełko , koła , opony .  No i jakby go chcieć dopieścić, to jakaś karbo korba i kaseta xx1 :D

Napisano (edytowane)
4 godziny temu, chudzinki napisał:

, ciekawe... To jakby założyć lżejsze 2.25-2.3 to poniżej 13.5 kg bez problemu 🙂

Pewnie gdyby dać xr1700 lub opowiednik i dopasowane opony to tak. Ja jakko "filigranowy zawodnik"  90kg w tym rowerze idę kompromisowo (Rekony/Rekony Race 2.4 kupione na Amazonie za lekkie nie są). Fabryczne Minion DHF i Agressor 2.5 są strasznie traktorowe jak na ten rower. Przypominam że u mnie masa podawana bez ugniataczy mocy..

Edytowane przez wr81
Napisano

Panowie nadal jaracie się i słusznie tym Cubem bo to nie jest zły rower tym bardziej dal kobiety ale na litość z tą wagą to nie stało koło koło rasowej trailówki. Rama ma tyle ile ma bo taki jest tam zawias. Cube w innych modelach również z plastiku ma zupełnie inny zawias, który sam sobie musi już więcej warzyć. Ot cała tajemnica gdzie brakuje tak pi x drzwi tego ~1 kg. Czy dla siebie byście to kupili? No raczej nie i nie ma co tutaj nawet sugerować innej wersji bo wybralibyście jak już z tej marki coś z modeli Stereo a tu już wagi są adekwatniejsze. 

Napisano (edytowane)

Czy AMS czy Stereo to wariacje 4 zawiasu Cube.

Co do zasady masz rację ja bym tego nie kupił ze względu na bardzo niską maksymalną dopuszczalna wagę - 115 kg. Co nie znaczy, że z założenia lżejszemy użytkownikowi, który nie będzie szalał na zjazdach takich rowerów nie warto polecić.

Swoją drogą w Stereo one:44 cube się chwali, że rama waży 1850 gr w rozmiarze M, to też bardzo niską wagą... Ogólnie ciekawe te rowery.

Edytowane przez NerfMe
Napisano

Nikt nie mówi że to trailówka . To maratończyk/down country spełniający kryteria założyciela tematu :) Oczywiście jeśli chodzi o dzielność w ciężkim terenie nie ma podejścia do Trance . A czy bym kupił dla siebie ....no pewnie tak . Zakładając że bym jeździł tam gdzie obecnie najwięcej jeżdże , czyli Mazowsze i okolice . Na góry ( bikeparki głownie u mnie ) mam Reigna :D

Złożyłem sobie coś takiego . Jak to pop....ala :D Natomiast oczywiście ma pewne kompromisy ( opony , koła 1350g czy brak myk myka ) 

d0556c9d-b34c-4659-bdc1-59cf025c3eea.jpeg

• +1 pomógł 1
Napisano

@NerfMe, @marcin_ostrów, uspokoiliście mnie, bo nie ukrywam, że na tą chwilę to jest mój faworyt. Później Intrigue i zdecydowanie na końcu Trance - oba ze zmianą kół...

@Tyfon79, doskonale wiesz gdzie w górach jeździmy, ale na zjazdach nie szalejemy. Szczególnie dziewczyny, a ja ledwo się odrywam od ziemi 😃. Poza tym w naszych stronach też sporo jeździmy, więc wydaje mi się, że taki rower byłby idealny.

Napisano (edytowane)

Intrigue to chyba damski odpowiednik Reigna jak mnie pamięć nie myli, więc chyba będzie jeszcze cięższy niż Trance.

Z w miarę lekkich damskich fulli kiedyś dla dziewczyny oglądałem Pique. Ponoć ładny, skok 100/100 zawieszenie maestro w miarę lekki, tylko trzeba by promocje znaleźć;)

Edit:

https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/liv-pique-29-deore-m6100-shadow--2023-rower-gorski/141069275/p?utm_source=google_products&utm_medium=merchant&id_producte=143977653&country=pl&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMI-IuSmczPigMVaEGRBR094QEUEAQYASABEgIVdPD_BwE&gclsrc=aw.ds

Wg producenta to waży 13.08 kg w rozmiarze M, ale ma tak ciężki osprzęt, że nie wierzę. Natomiast jeśli to prawda to jest to faktycznie lekki rower i dużo zostanie na modyfikację.

Edytowane przez NerfMe
Napisano (edytowane)

Może i tak jest, albo pamięć mnie zmyliła albo oferta się zmieniła, bo widzę że aktualnie jest Intrigue, Intrigue X I Intrigue LT ;)

Ten Pique na pewno nie będzie lżejszy niż Cube, ma też podstawowy napęd ( z dość ciężka korba) i hamulce, model wyżej nie jest dostępny w rozmiarze M, a byłby ciekawszą opcją. I trzeba by poszukać realnej wagi, ja nie mogłem teraz znaleźć.

Edytowane przez NerfMe
Napisano (edytowane)
5 godzin temu, marcin_ostrów napisał:

Nikt nie mówi że to trailówka . To maratończyk/down country spełniający kryteria założyciela tematu :) Oczywiście jeśli chodzi o dzielność w ciężkim terenie nie ma podejścia do Trance . A czy bym kupił dla siebie ....no pewnie tak . Zakładając że bym jeździł tam gdzie obecnie najwięcej jeżdże , czyli Mazowsze i okolice . Na góry ( bikeparki głownie u mnie ) mam Reigna :D

Spoko bo już drapałem się po łysej łepetynie czy aby dobrze obrałem zastosowanie tego roweru. Faktycznie też po namyśle fajny rower dla lekkiej kobiety/dziewczyny. 

Edytowane przez Tyfon79
Napisano
6 godzin temu, NerfMe napisał:

Ten Pique na pewno nie będzie lżejszy niż Cube, ma też podstawowy napęd ( z dość ciężka korba) i hamulce, model wyżej nie jest dostępny w rozmiarze M, a byłby ciekawszą opcją. I trzeba by poszukać realnej wagi, ja nie mogłem teraz znaleźć.

Zwróćcie uwagę że Pique z Bikeinn to stary model: aluminiowy i z maestro. Takich już więcej na ten moment nie będzie i rzeczywiście potencjalnie może to być najlżejszy aluminiowy full z Maestro. Obecnie na stronie Liva widzę tylko modele Advanced - karbonowe i z zawieszeniem Flexpoint Pro (pro żeby odróżnić od poziomu Stance).

To jest odpowiednik Anthema i to samo się wydarzyło - skasowania modeli alu i zawieszenie Meastro out.

https://www.giant-bicycles.com/global/flexpoint-pro

image.thumb.png.bca61b3157ed4e6fe1636306bf1a1734.png

image.thumb.png.ed9a947b3574dddb6965020ea9dfffcf.png

• +1 pomógł 1
Napisano
3 godziny temu, chudzinki napisał:

NerfMe, ja też tylko nie sądziłem, że tak ciężko wpasować się z kolorem 🤣.

Al który kolor, bo kilka jest w grze. Ja rzeczywiście zacząłem kibicować Pique 2 znalezionemu prze @NerfMe

Co do masy Pique 1 i 2 w M są dostępne w BugaSport - może jakiś rycerz z trójmiasta podjedzie i zważy ;)

https://www.bugasport.pl/szukaj?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=pique&id_category_search=0&submit_search=

podają tam masę dla Pique 1 rozmiar 12.6kg dla rozmiaru M i Pique 2 13.4 dla rozmiaru S (przyjmijmy 13.5 dla M  -czyli potencjalnie róznica 900g.

Patrząc na konfigurację to wiele elementów jest wspólnych: rama, damper, dropper, koła, opony, mostek i kierownica , siodełko itp.

Różnice są w:

-amoryzatorze Rekon Silver vs Fox 32

-napędzie: korba Praxxis +M6100 vs M7100

-hamulce: MT401 vs MT500

Różnica w cenie na Bikeinn to 1900 PLN.

W chwili obecnej mamy ofety takie jak np: Fox 34 SC Performance 100mm za 310euro  (1586g) 

https://www.bike-discount.de/en/fox-racing-shox-34-a-float-stepcast-29-performance-100-2posgrip-remote-tapered-boost 

dzięki któremu niwelujemy większość różnicy między 1 i 2 i jeszcze zostaje parę stów na ew. zabawę przy hamulcach przy napędzie (więcej przy ew. sprzedaży Rekona itp)

No i 34SC moim zdaniem lepszy niż 32

Więc pytaniem pozostaje kolor.

Napisano

@wr81, kolorystycznie tak:

1. Cube AMS ONE11 C:68X Pro (póki co brak rozmiaru i teraz już nawet nie ma info, że M pojawi się 20.01...)
  2. Trance 1 z bunnyhope
  3. ostateczność ostateczności Intrigue 1 z mount7

Pique całkowicie odpadają...

Dla mnie po przemyśleniu rozmiarówki faworytem jest zdecydowanie Intrigue 1, a później Cube. Trance totalnie mi nie pasi 🙂.