Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy kupię coś do tej kwoty poniżej 13 kg...? 

Najlepiej ze sztycą powyżej 27.2 mm. 

Generalnie ta kwota jest dla mnie za duża, ale analizując wszystkie za i przeciw poważnie się zastanawiam nad takim rowerem. 

Waga jest bardzo istotna, bo dużo pchamy w górach 🙂

Kolor też ma duże znaczenie, bo to dla córki, ale to późniejsza sprawa 😏

Napisano

Do 10 tys, poniżej 13 kg to nie ma szans. Najbliżej będzie Rose Ground Control 3 lub 4, ale to też okolice 13,5, 13,7 kg. Giant Trance 1 po zmianie kół i opon na lżejsze, też będzie w podobnej okolicy.

Napisano (edytowane)

Ok widzę że nowy temat rzeczywiście jest :). Jak rozumiem Scalpela FS dyskwalifikujemy od razu...

Co do rowerów to przy tej założeonej masie <13kg masie i cenie to musiałyby być konstrukcje bardziej xc...

np: https://www.pepper.pl/promocje/ghost-lector-fs-sf-lc-u-essential-rozmiar-s-oraz-m-1490-eur-mtb-xc-carbon-full-961288    niestety już tej cenie niedostępny , gdzieś tam mignęła waga 13.2 kg a stad już niedaleko do 13.. 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-ghost-lector-fs-sf-lc-universal-pd39665/?v_Id=218178 droższy model, skoki większe trochę i waga 12.3 podawana

Przy limicie 13 kg chyba nie uda się aluminiowego dwoncountry/traila pozyskać, wspomnianego Trance 1 sam zakupiłem ale nie widzę szans i sensu schodzić do tej wagi , 13.5 może.

Jakby co to rzeczony Trance 1 jest (ponownie - stan na dziaiaj) dostępny w bunnyhop.de za 1599EUR... (M i L).

23 minuty temu, sznib napisał:

Jak 140mm będzie ok w rozmiarze M:

https://www.greenbike.pl/rower-gorski-damski-giant-liv-embolden-2-29-w-100-gotowy-p-7576.html

Rozmiar S to 14kg, wiec Mka pewnie trochę więcej, ale z budżetem 10k zostanie Ci 2,5k na odchudzenie.

Embolden 2 nie ma zawieszenia Maestro.. (tak zresztą jak i Anthem obecnie).   Z Maestro jest Intrigue , np

https://www.mount7.com/liv-intrigue-1-2023.html  za 1499EURO ale masa i tak spoza zakresu..

EDIT 2. Lector FS za 1999EUR https://www.bike24.de/p1526744.html   - tylko trzebaby masę potwierdzić i wziąć pod uwagę że on nie ma droppera...

Edytowane przez wr81
Napisano

Dobra, będę patrzył. Większość modeli mniej lub bardziej znam. 

Giant/Liv są fajne, ale te wagi... 

Muszę się przyjrzeć bliżej Ghost' om. 

@wr81, nie odrzucam fulla od Scalpela, ale cena... 😏

Dużo czasu i pusta głowa to nie jest dobre połączenie... 

@artie, patrzyłem na Lux' y, ale o outlecie nie pomyślałem... Często tam wpadają? 

Napisano (edytowane)

Też sporo robię a buta w tym i na plerach trza targać i nie rozumiem do końca tej kwestii wagi o odniesieniu do ceny. Przecież logiczne, że im więcej przyoszczędzimy tym waga skoczy do góry. Córka raczej też przyszłościowo będzie posądzam chciała szybciej, lepiej, niezawodniej to czemu tak minimalizować? Swoją drogą to Rose osprzętem, jakością a zwłaszcza kołami mocno się wyróżnia i trochę się dziwię niemocy w wybieraniu tej marki. No ale to już nie mój kłopot. Lux-y, Sruksy, Scalpele i inne to są masochistyczne rowery dla kogoś kto dokładnie wie czego chce i potrafi mając technikę, skilla z ich minusów zrobić plus. Względnie tłucze maratony a nie jako rower wyprawowy w góry tym bardziej dla dziewczyny gdzie i siłowo to będzie na minus. 

Edytowane przez Tyfon79
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, wr81 napisał:

@sznib Tutaj moi faworyci w tym zbożnym celu..  W pierwszym przypadku narzut wzgl. RCZ minimalny (chyba że się załapał na promocję -20% od ceny 309EUR...)

image.thumb.png.98775f7995312aa815c3b01cef744388.png

Gdzie te czasy kiedy kupiłem komplet XM1700 w bike discount za 400 euro ;)

Nigdzie nie napisałem że da się się zejść na ramie Trance łatwo poniżej 13 kg. Da się na spokojnie zmianą kół i opon zejść do około 13.5, co przy cenie 1599 euro plus 500 euro za koła i opony jest do zrobienia by się zmieścić poniżej 10 000 zł. Myślę że jak na trailowke z dropperem to bardzo rozsądna waga. Generalnie tańsze karbonowe trailowki też ważą raczej w okolicach 14 kg niż poniżej 13. Chyba że faktycznie jakiś ścigaczy XC szukać, ale to nie do końca moja bajka.

Luxa Traila poniżej 10 tys. to chyba nigdy nie widziałem. 

Edytowane przez NerfMe
Napisano

@marcin_ostrów, wydaje się być idealny 😏. Ciekawe czy pojawi się M-ka.

Tylko @Dokumosa mnie zmartwił... Nigdzie nie mogę namierzyć realnej wagi. 

4 godziny temu, Tyfon79 napisał:

Lux-y, Sruksy, Scalpele i inne to są masochistyczne rowery dla kogoś kto dokładnie wie czego chce i potrafi mając technikę, skilla z ich minusów zrobić plus. Względnie tłucze maratony a nie jako rower wyprawowy w góry tym bardziej dla dziewczyny gdzie i siłowo to będzie na minus. 

Nie ogarniam przede wszystkim ostatniej części ostatniego zdania 😔

Napisano

Sam ostatnio zerkam na podobne fulle o małym skoku. Dla mnie koniecznie koszyki na 2 bidony. No i ten cube to jedna z lepszych opcji w okolicy 10k. 

Chyba ze rozważysz używki. Masz pojecie o rowerach więc w sumie czemu nie spojrzeć na olx? 

Napisano

Jak kilka lat temu kupowałem fulla dla siebie to szukałem najpierw używki. Najeździłem się, naoogłądałem i... kupiłem nówkę 😏. Wtedy sobie powiedziałem, że nigdzie daleko nie będę jeździł. Nic ciekawego w okolicy nie ma. 

A co Cię trzyma przed zakupem tego Cube? Miejsce na koszyki chyba ma. 

Napisano
38 minut temu, chudzinki napisał:

Nie ogarniam przede wszystkim ostatniej części ostatniego zdania 😔

Każda współczesna trailówka a nawet enduro będzie siłowo lepsze w bilansie dnia od czegokolwiek z typowych fulli xc. Zwłaszcza to widać jak ktoś jest ambitny i ma kopyto do jazdy. Siłowo czyli kwestia zmęczenia bo jednak jazda po górach to sporo zjazdów a dużo ludzi patrzy tylko co się dzieje pod górę. Co z tego, że wypłaszczyli w kosmos tego Cuba jak tam siedzi 120 mm Recona. Zupełnie nie trafiają do mnie tego typu rowery i to pal licho Recony i inne geo ale przecież nie ma szans przy tych klamotach z tą wagą. No chyba, że ta rama ma grubość miski. Powstaje zatem pytanie czemu po prostu nie celować od razu w rasowy trailowy rower? Pod górę to śmiga nawet lepiej od xc a na reszcie szlaku też się bardziej odwdzięczy. No chyba, że masz głębszy plan na naprawdę mały skok bo takie trasy to ok. 

Napisano
22 minuty temu, chudzinki napisał:

Jak kilka lat temu kupowałem fulla dla siebie to szukałem najpierw używki. Najeździłem się, naoogłądałem i... kupiłem nówkę 😏. Wtedy sobie powiedziałem, że nigdzie daleko nie będę jeździł. Nic ciekawego w okolicy nie ma. 

A co Cię trzyma przed zakupem tego Cube? Miejsce na koszyki chyba ma. 

Bo mi się marzy spec :) fajna rama na której siedziałem i elka ideał geo dla mnie. 

IMHO dziś używek więcej niż kiedykolwiek. Ludzie pokupowali w pandemii ale nie jeżdżą a rower miejsce zajmuje. Ale to IMHO.

Napisano
29 minut temu, Tyfon79 napisał:

No chyba, że ta rama ma grubość miski.

Ponoć tylko 1600 gram, więc wynik zacny. 

Pewnie jest sporo racji w tym co piszesz, ale wiem co znaczy po kilku godzinach w górach wprowadzać mój rower 15 kg, a jej 12 kg dlatego tak się "czepnąłem" wagi. W kwietniu młoda będzie miała dopiero 13 lat 🙂

@przemeg, rozumiem 😏

Napisano

@NerfMe, dzięki, ale ta kwota 10 tys. to już jest mocno naciągnięta...

Godzinę temu, Tyfon79 napisał:

Co z tego, że wypłaszczyli w kosmos tego Cuba jak tam siedzi 120 mm Recona. Zupełnie nie trafiają do mnie tego typu rowery i to pal licho Recony i inne geo

A tak jeszcze porównuję do Rose Ground Control to geometrycznie to prawie takie same rowery. Chyba, że ja coś przeaczam? 🤔

Napisano

Faktycznie w internecie ciężko znaleźć realną wagę tego Cube, natomiast jak rama faktycznie waży 1600 gramów to moim zdaniem waga poniżej 13 kg jest całkiem realna. Z tego co się zorientowałem to koła ważą niecałe 1900 gramów, amor też poniżej 2 kg, starsze Forekastery też nie były bardzo ciężkie ( około 750 gr. jeśli dobrze pamiętam)

Napisano
27 minut temu, chudzinki napisał:

A tak jeszcze porównuję do Rose Ground Control to geometrycznie to prawie takie same rowery. Chyba, że ja coś przeaczam? 🤔

No nie do końca choć by to miało ręce i nogi przy tak płaskim kącie na główce musieli to jakoś w marę z głową polepić w stronę traila. Rose to taka rasowa lekka trailówka z nieco większą bazą kół i ciut lepiej, przyjemniej do góry to jechać będzie. W Kubusiu klei się to nawet nieżle jak idzie o ceferki ale ten amor... Na krótki czas typu sezon góra dwa to bierz tego Cuba ale jak to ma być na dłużej znając przecież gdzie jeździcie to ja ci tego nie klepnę niestety. Albo wtedy Rose albo coś typu jak pisałem zwykły Trance gdzie wszystko jest przyzwoicie na miejscu. Mi się jeszcze dobrze klei Neuron Canyona ale tu już nieco poszybowali cenowo i bez okolic 13 ty to nie ma sensu sie za to brać. Olać wagę bo wszystko w okolicach 14 kg jest ok. Mi waga ryła głowę wiele lat do czasu polepszenia kondycji i trochę zmiany techniki na podejściach. Obecnie mam to gdzieś tym bardziej przy tripach już bez spiny i na spokojnie. 

Napisano
21 godzin temu, NerfMe napisał:

Nigdzie nie napisałem że da się się zejść na ramie Trance łatwo poniżej 13 kg. Da się na spokojnie zmianą kół i opon zejść do około 13.5, co przy cenie 1599 euro plus 500 euro za koła i opony jest do zrobienia by się zmieścić poniżej 10 000 zł. Myślę że jak na trailowke z dropperem to bardzo rozsądna waga. Generalnie tańsze karbonowe trailowki też ważą raczej w okolicach 14 kg niż poniżej 13. Chyba że faktycznie jakiś ścigaczy XC szukać, ale to nie do końca moja bajka.

Informacyjnie odnośnie Trance 1, to ważyłem koła (na wadze kuchennej z Lidla) i wyszło:

Koła zważyłem kompletne z oponami, tarczami, kasetą i  mlekiem (wlali jednak mimo prośby żeby nie wlewać)  2509g przód, 3266 tył

czyli razem 5777g

Odejmuję:

kaseta M7100 10-51 -534g

tarcza Tektro 180mm 150g - są dwie więc 300.

więc po odjęciu powyższych  koła z oponami wychodzą 4941g.

Czyli razem 4900.... DT swiss xm1700 komplet liczmy 1900 + opony 2.4 komplet liczmy 1600 wycodzi 3500 czyl i1400g mniej.

XM1700 - 1900g , opony powiedzmy 750g szt razem 3400g, czyli faktycznie 1.5kg schodzi

Trance zważony (na wadze hakowej z Aliexpress rozmiar M bez pedałów ) - wyszło prawie 14.7 więc faktycznie na samych kołach do tych  około 13.5 łatwo zejść, pytanie co potem..

Napęd to pełny SLX więc byłoby tułanie gramów relatywnie dużym kosztem (co innego gdyby była pełna korba a nie Hollowtech 2). Amotyzacja Foxa też w sumie ok.

Może na tych hamulach Tekro dałobyc się zejść trochę ... Kierownica, mostek wyglądają rozsądnie (przy czym są w standardzei 35mm więc może coś by się dało uciąć),.

Żeby zejść do tych 13 to nie wiem czy nie trzeba by wywalić droppera ale to nie wiem czy ma sens..

Ten rower jest po prostu dobrze złożony i nie ma oczywistych słabych punktów (oprócz ew. tych kół bo opony mogą niektórym użytkownikom podpasować)