Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam szanownych forumowiczów. Przyszedł czas na rozstanie sie z Riverside 500, który słuzył bezbłędnie przez ponad 2 lata i po wymianie najtańszego szmelcu Microshiftu brandowanego BTWIN SL569 na Alivio, mam wrażenie że moze jeszcze jeździć 20 lat. Wracając jednak do tematu. Mój wzrost 176cm, przekrok w butach w których bede jeździł 81/82cm. I teraz nie wiem czy brać rozmiar S czy M ? Jak to jest z pozycjąna gravelach ? Z tego co rozumiem to wieksza rama wymusza bardziej wyprostowaną/rekreacyjną pozycje na rowerze, a mniejsza długośc rury poziomej wymusza bardziej leżąca i pochyloną pozycje ? Niestety nie ma możliwości żadnego przymierzenia się do roweru, bo sprzedawany jest tylko drogą wysyłki. Jak myślicie ? Pozdrawiam.

Aha i jak to jest po kupieniu roweru na doległość, zlożeniu go i poźniej jakby nie pasowała wielkość ? Można rozłozyć i zwrocić do wymiany na inny rozmiar ? Pozdrawiam.

Edytowane przez PiSmatol
Napisano

Nie kupuj takiego śmiecia, weź sobie ten https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-felt-broam-60-pd38835/

Cytat

Jak to jest z pozycjąna gravelach ? Z tego co rozumiem to wieksza rama wymusza bardziej wyprostowaną/rekreacyjną pozycje na rowerze, a mniejsza długośc rury poziomej wymusza bardziej leżąca i pochyloną pozycje ? 

Kwestia konkretnego modelu i tego jak zmieniają się fizyczne długości rur pomiędzy dwoma rozmiarami. 

Napisano
Cytat

Nie kupuj takiego śmiecia, weź sobie ten https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-felt-broam-60-pd38835/

A można coś bardziej merytorycznie ? Dlaczego śmiecia ? Nie ukrywam że nie jestem fanem 2x w rowerach gravelowych, a Claris to kojarzy mi się z podstawowym minimum w rowerach szosowych, a nie gravelowych. Dodam że jestem osobą dla której żadnego znaczenia nie ma napis na ramie i to czy profile do niej zostały odlane w Chinach i pospawane w Polsce, czy zrobił to Pan Chińczyk. Z tego co czytam ludzie bardzo zachwalają Microshift Sword, piasty Shimaco QC300 wydają się o niebo wytrzymalsze od najtańszych na osie sztywne brandowane Kross (bo dodam ze zastanawialem sie nad Kross Esker 2.0 gen2, ale ten rower to jest w zasadzie to samo co w.w. Attabo, z wyjątkiem że Kross jest wg. mnie ładniejszy i ma widelec "karbonowy", od którego ja jednak wole mieć odlany jednak z metalu, cenie sobie swoje ładne uzębienie :) - rożnią sie jednak ceną, Attabo jest o tysiaka ponad tańszy ). Pozdrawiam.

Napisano (edytowane)

1. Ten rower nie ma sztywnych osi - w odróżnieniu od delta

2. Ten rower ma aluminiowy widelec - felt ma karbonowy 

Tej twojej radosnej twórczości nt. widelca pozwolę sobie nawet nie komentować, uznam, że cię jeszcze po świętach trzyma i po prostu nie wiesz co piszesz....a może sobie stalowy kup, w końcu porządna, gruba, walcowana rura jednak lepsza niż jakiś odlew z przetopionych puszek po piwie 

Edytowane przez Mihau_
  • Haha 2
Napisano
Cytat

Tej twojej radosnej twórczości nt. widelca pozwolę sobie nawet nie komentować, uznam, że cię jeszcze po świętach trzyma i po prostu nie wiesz co piszesz....a może sobie stalowy kup, w końcu porządna, gruba, walcowana rura jednak lepsza niż jakiś odlew z przetopionych puszek po piwie 

Spokojnie, aluminiowy będzie w mojej ocenie optymalniejszy od stalowego :)

Napisano

@PiSmatol

Dobrze kombinujesz. 

Z większych wad to widelec alu, ale jak ci nie przeszkadza, no to zdecydowanie mniejsza wada. Masz racje lepiej mieć coś z piast shimano, niż sztywna oś i nie wiadomo co, ogólnie sztywne osie są lekko przereklamowane. Sam rower w tej cenie ok, no może troszkę dziwaczna rozmiarowka.

Rower jest sprzedawany w decathlonie, tam bym kierował pytania o zwrot itp. Wg mnie to nawet warto sie przejechać i zobaczyc rower na żywo, realna przymiarką daje często wiele odpowiedzi. 

Napisano (edytowane)

Dzx. Z tymi widelcami to własnie chodzi mi o to, że albo kupuje się w mojej ocenie już dobry firmowy karbon który swoje kosztuje, albo jeździ na alu. Przecież te gravele za 3,4,5k w których montowany jest widelec karbonowy, to wszystko jest wytwarzane w Chinach i w Polsce tylko malowane, brandowane napisem i montowane do całości, pochodzenie i jakość to jest krzak i loteria losu. A z tą wagą to nie róbmy już kabaretu, ja jestem zwykłym januszem ktory robi tygodniowo max 200km. po płaskim terenie - woj. opolskie i to czy bede miał karbon ważacy 900g czy alu ktory wazy 1200g to dla mnie nie jest jakakowiek roznica, a karbon łamie sie jak żywica epoksydowa na macie szklanej - trzask bez ostrzeżenia i tyle, lecisz wpiźdź**ec. Z tym Attabo jest właśnie taki problem że na stronie Decathlonu piszą ze tylko i wyłaczanie sprzedaż wysyłkowa do samodzielnego złozenia, takze nie wiem czy maja tam jakiś złozony egzemplarz pokazowy w kazdym rozmiarze, - tak czy owak będę rzeczywiscie musiał zadzwonic w poniedziałek i sie dopytać. Pozdro.

Edytowane przez PiSmatol
Napisano
4 godziny temu, PiSmatol napisał:

, 81/82cm. I teraz nie wiem czy brać rozmiar S czy M ?

Zostaje chyba tylko S, tabela pokazuje że w M przekrok jest na 81, czyli praktycznie bez zapasu. 

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, PiSmatol napisał:

Przecież te gravele za 3,4,5k w których montowany jest widelec karbonowy, to wszystko jest wytwarzane w Chinach  i w Polsce tylko malowane, brandowane napisem

W tych za 30,40,50k również a malowane też w chinach.

Edytowane przez Mihau_
Napisano

Nie kupuj tego Felta Broama 60. Bież z decathlona. Sam kupiłem właśnie w promocji Broama 60 i co nie co już wiem na jego temat. Po Twoich postach wnioskuję że Felt może być dla Ciebie za lekki, bo on waży 11kg (54) i to o zgrozo z korbą na kwadracie.:) niepoważne po prostu. Ten podstawowy Claris 2x8 też działa płynnie i bezproblemowo, ale trzeba machać 2 manetkami. Widelec karbonowy rzeczywiście bez sensu, trzeba mieć kontakt z podłożem i czuć po czym się jedzie. Łyse opony bez bieżnika jakby przerośnięte szytki na sterydach 40mm strach wyjeżdżać na drogę, a to grawel przecież to i do lasu by się chciało też. 

Nie wiem na co tu jeszcze ponarzekać, może na pogodę, że nie dopisuje bo nie mogę się doczekać żeby pomęczyć się z tym rowerem w trasie. W tej cenie jest moim zdaniem bez konkurencji, bez słabych punktów i oszczędności producenta. Bardzo wygodna komfortowa geometria z fajnymi patentami jak mostek regulowany -16, -12, -8, +8, +12, +16. Można kombinować wedle potrzeb i sztywności kręgosłupa. Felt określa ten model jako adventure. Opony zadziwiająco radzą sobie i na drodze i na szutrze, (miałem obawy, ale niesłusznie) leśnymi ścieżkami też da się przejechać. Zaskakuje też komfortem na szutrze, karbonowy widelec rzeczywiście działa lepiej w porównaniu ze stalowym, nie wspominając o alu. Jakość wykonania ramy pierwsza klasa, koła proste równo w widełkach, widać szlifowane mocowania zacisków hamulcowych. Linki bezkompresyjne JAGWIRE  z teflonem w standarcie? Dodatkowo ma duży jeszcze potencjał do dalszych modyfikacji. Np. korba, TPU, sztyca karbonowa z Ali i spadamy do ok 10kg wagi roweru za +300pln:)  No i co mnie zaskoczyło nie trzeba go zmuszać do jazdy pod małe wzniesienia, wiadukty, wystarczy poprosić, mocniej depnąć i jedzie nawet bez redukcji.

Szkoda że wcześniej nie znałem tego ATTABAO bo on już ma pedały w komplecie, a ja musiałem dokupić:( 

• Haha 1
Napisano (edytowane)
20 godzin temu, PiSmatol napisał:

widelec "karbonowy", od którego ja jednak wole mieć odlany jednak z metalu, cenie sobie swoje ładne uzębienie :) 

Pełna zgoda. Węgiel to jest dobry na grilla ze szwagrem. Te karbonowe bezeceństwa padają jak muchy i nigdy nie wiadomo kiedy koło postanowi oderwać się od reszty, powodując śmierć lub kalectwo... Trup ściele się gęsto, ale spokojnie, podobno UE już pracuje nad zakazem stosowania tychże.

Osobiście sam planuje pospawać sobie, do gravela, widelec ze stali nierdzewnej a rurę sterową zrobię pręta stalowego fi 30mm. Podobno stal tłumi lepiej niż jakiś, pożal się boże, karbon. 

😉

7 godzin temu, Robi68 napisał:

trzeba mieć kontakt z podłożem i czuć po czym się jedzie.

Proste. Trzeba czuć. Patrzenie pod koło jest dla słabych i początkujących 😅.

Edytowane przez KNKS
  • Haha 2
Napisano

@spidelli

Co ma Go wytrącić z tego uporu? Kupi tego felta i co dalej? Będzie miał gravela z napędem typu "kupa".  Co jeśli zechce zmienić korbę na kwadrat na korbę z sztywną osią?( co jest oczywiste, bo ta korba to naprawdę podstawowa padlina), kupi niekompatybilnego GRX za 600stów?

Jakie są szanse na kupno przyzwoitego łancucha, kasety obecnie pod 8-kę? Kolega @Robi68 piszę że claris działa płynnie i bezproblemowo, jestem ciekawy czy to samo napiszę po sezonie?

• Haha 1
Napisano

@clavdivs A niech kupuje, skoro się zdecydował :)  Przecież ja mu Felta nie wciskam...

Clarisa miałem i nie było dramatu, w sam raz do budżetowego roweru. Tak samo korba na kwadrat albo "szosowe" grupy - taki urok kompromisów. Z tym, że ja świadomie kupowałem rower jak najtańszy jako drugi, na błoto i dziury, a załapałem zajawkę i wymieniłem na lepszy.

O 1x vs 2x wypowiadał się nie będę, jednemu pasuje to, drugiemu tamto. Natomiast stalowego widelca w alu ramie miałem dość po dwóch sezonach "kopania" po rękach. Może miało to też związek z szerokością opon - więcej jak 32 nie wchodziło; pamiętam gdzieś okolice Gdyni, "DDR"-ka ze starych płyt betonowych, na samo wspomnienie bolą mnie nadgarstki :) 

Sęk w tym, że Kolega upatrzył rower i chce kupić wysyłkowo, jedyny dylemat to rozmiar ramy.... Coś mi mówi, że sam byś tak roweru nie kupował.... 

Napisano (edytowane)

No ale generalnie to jaki jest jakiś merytoryczny zarzut wzgledem Attabo ? bo jedyne jakie się tu pojawiły to: sztywne osie zamiast QR i widelec karbonowy zamiast alu. Te "gównofirma krzak" to sobie darujmy bo to na wiece wyborcze młodzieżowek (+75 r.z.)  PiS dobre, tym bardziej ze Flet to wiadomo - rasowa renomowana firma, badająca ultradzwiekiem i laserem jakość wyprodukowanego PRZEZ SIEBIE kazdego komponentu zanim trafi do sprzedaży. Dajcie spokój z tymi Clarisami , Sorami - ja napisałem wyraźnie że chce rower GRAVELOWY, a nie szosowy.

Poza tym zastanawiam sięczy nie dołożyć tysiaka do tego Krossa Eskera 2.0 gen2 , tym bardziej ze patrze i ten generacji 2 ma piasty juz Shimano RS470... jak myslicie ? Czy "ma byc Flet i cxuj" ? Pozdraiwam.

Edytowane przez PiSmatol
Napisano
3 godziny temu, PiSmatol napisał:

widelec karbonowy zamiast alu

to akurat jest merytoryczny zarzut. Osobiście dołożyłbym do Krossa za widelec, reszta zdecydowanie porównywalna.

Napisano
Godzinę temu, Robi68 napisał:

Najlepiej jakbyś przymierzył się do swoich

wyborow. Wtedy zobaczysz co Ci pasuje, Może okazać się ze baranek to   nieporozumienie.

Obawiam sie że w sklepie to jak sie przymierze to i baranek bedzie pasował i sa duza/mała rama też i doopsko ani plecy boleć nie będą, to by trzeba bylo wypozyczyć chyba coś i pojezdzić.

@marcesco

Skłaniam się ku tj opcji chyba jednak żeby dołożyć, bo raz ze widelec karbonowy, sztywne osie na piastach Shimano, z rozmiarem nie bedzie problemu bo M-ka 19'' pasuje mi idealnie, no i jeszcze wg. mnie wygląda w wersji brązowej obłędnie dobrze...

Napisano (edytowane)

Oj długa droga przed Tobą, zanim załapiesz o co chodzi. Poprzymierzaj sobie chociaż wirtualnie żebyś wiedział czego się spodziewać. 

https://bikeinsights.com/compare?geometries=65acdd83f2250c00213e5b2e,65ad0e9065b725001ab7c77d,

Osobiście bez przymiarki roweru bym nie kupił. Np wspomniany Felt bardziej pasował mi 54 niż wynikałoby z konfiguratora na stronie Felta mam 181, ale przekrok 84.  Jak wsiadasz na rower z odpowiednia dla siebie geometrią i rozmiarem to od razu czujesz że to jest to, sam jedzie, sam skręca i tak czyta w myślach co chcesz zrobić:) Możesz bez problemu zawracać w miejscu, wciskać się w wąskie miejsca.

Edytowane przez Robi68
Napisano

Jak sie wqr**ie to zostane na riversidzie 500 xd I będę czakał... moze sie Attabo pojawi w cenie 1999zł bo podobno w pazdziernik-listopad była taka promocja, ale jeszcze nie wiedziałem wogole o jego istnieniu. Za taka kase zaryzykuje S-ke wysylką.