Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

na wstępie napisze, że jestem całkowicie zielony jeżeli chodzi o sprzęt rowerowy. Chciałem poradzić się ludzi, którzy się znają. 

Myślę nad zakupem roweru, który służyłby mi do treningów. Głównie miasto i drogi leśne. Mam 178 cm wzrostu. 

do dyspozycji max 3000 zł. Myślę o kilku rowerach, ale nie wiem jak z trwałością komponentów itp, bo jedyne czym mogę się kierować to wygląd wizualny. 

Oglądałem rowery:

Kross Hexagon 6.0

Trek Marlin 5 gen 3

ze wskazaniem na tego drugiego  

w domu mam również rower Kellys Viper 20 z ok 2012/2013 r. Nie wiem czy jest sens robić coś z tym rowerem. Mimo, że swój wiek ma, to stan myślę że jest całkiem dobry. Jeżdżony sporadycznie. Przebieg pewnie ok 1500 km. Ostatnio z rok może trochę dłużej nie jeździłem. 

Chciałbym zacząć treningi z 3 razy w tyg na początek po ok 20-30 km. Nie wiem, czy warto zostać przy Kellys czy lepiej zainwestowac w nowy sprzęt. Proszę o rady, czy te rowery które wkleiłem są ok, czy w tej cenie lepiej zdecydować się na coś innego

z Góry dziękuje za każdą opinię !

Napisano

@Cooper91 masz sprawny rower i nie jeździsz?  Potrzebujesz nowy który będzie Cię mobilizował?  Ale czy to coś da...???  Jak widzisz nikt nie kwapi się z odpowiedzią, bo na co? Po co?

Ale jeżeli to cokolwiek pomoże, to kup taki wypasiony, gotowy na dalekie wyprawy rower, który się koledze z sąsiedniego forum znudził, może to będzie zastrzyk energii za niewielkie pieniądze:

https://roweroweporady.pl/f/topic/11661-sprzedam-indiana-storm-x8-xl-dropper-tubeless-graty/?do=findComment&comment=88857

Napisano

Tak, jak pisałem. Jestem zielony w kwestii rowerów. Napisałem tutaj licząc, że są tutaj „specjaliści” którzy mogą mi pomóc. Nie rozumiem oceniania mojego zaangażowania. Nikogo nie powinno obchodzić czy jest sens kupowania roweru czy nie ma w mojej sytuacji. Nie o to było pytanie, tylko o konkretne rowery. 

Jak widzisz nikt nie kwapi się z odpowiedzią, bo na co? Po co?

Jeżeli wychodzimy z takiego założenia to zadam pytanie; po co to forum istnieje? Myślałem, że po to żeby wymieniać spostrzeżenia i pomagać sobie, ale jeżeli jest to forum tylko dla starych wyjadaczy, którzy znają się na rzeczy to przepraszam że tutaj się znalazłem. Jednak przy zakładaniu konta nie było takich informacji. 

Szukam pomocy wśród osób, które znają się na temacie. Przepraszam że się nie znam na tym, ale myślę że jest dużo rzeczy na których ja się znam, a wy nie. Jeżeli ktoś poprosiłby mnie o pomoc to bym pomógł na ile bym mógł a nie oceniał czy ta wiedza jest mu w ogóle przydatna. Zadałem pytanie o rower ponieważ nie chce pójść do sklepu zielony, nie znając się na niczym i żeby ktoś wcisnął mi rower za którego dostanie większą premię, a dla mnie będzie on zły. Jeżeli nikt nie chce pomóc to ok, poszukam pomocy gdzie indziej, ale nie będę nikogo przy tym oceniał, bo widzę że tutaj są same osoby, które od samego początku wszystko wiedziały i zanim skończyły 15 lat to już kręciły trasy po 500 km. Nikt nie zaczynał od zera :)

Napisano

Nie ma co się dąsać, zacznij jeździć, zacznij czytać forum, takie pytania jak Twoje stale się powtarzają i są setki odpowiedzi.  Bardzo szybko nabędziesz doświadczenia i dokonasz trafnego, świadomego wyboru.  Powodzenia👍 

Napisano (edytowane)
W dniu 26.12.2024 o 20:45, Cooper91 napisał:

w domu mam również rower Kellys Viper 20 z ok 2012/2013 r. Nie wiem czy jest sens robić coś z tym rowerem. Mimo, że swój wiek ma, to stan myślę że jest całkiem dobry. Jeżdżony sporadycznie. Przebieg pewnie ok 1500 km. Ostatnio z rok może trochę dłużej nie jeździłem. 

Chciałbym zacząć treningi z 3 razy w tyg na początek po ok 20-30 km. Nie wiem, czy warto zostać przy Kellys czy lepiej zainwestowac w nowy sprzęt.

Moja odpowiedź (naprawdę szczera i wynikająca z doświadczenia) jest taka: warto zacząć treningi 3x20-30 km niezależnie, czy będzie to nowy rower, czy stary. 

Wbrew tym, którzy już by chcieli pogrzebać stare 26" i traktują je jako wymarły gatunek, taki rower całkiem dobrze się do tego nadaje. 

Rower górski Kellys Viper 20

Na zachętę możesz mu zafundować jakieś lepsze opony, o niższych oporach toczenia i lżejsze, a także dętki, np. TPU, latex, albo nawet tylko butylowe ultralight. Już samo to potrafi odmienić rower i dać motywację do jazdy.

Opona CONTINENTAL Race King ProTection | CentrumRowerowe.pl

Opona SCHWALBE Racing Ray Evolution | CentrumRowerowe.pl

Opona SCHWALBE Racing Ralph Evolution HS490 | CentrumRowerowe.pl

Ride Now Light 48g MTB 26-27.5" 45mm - Biostern

Piasta tylna Shimano ALIVIO FH-T4000 36H - FH-T4000 - 14784642943 - Allegro.pl

KASETA SHIMANO ALIVIO CS-HG51 11-30 8-rz - ACSHG518130 - 17014176805 - Allegro.pl

Łańcuch KMC X8 srebrno/szary box - Biostern

Klamkomanetka prawa Shimano ST-EF51 8rz + linka - STEF51R82A - 15936370754 - Allegro.pl

W dalszej kolejności można wymienić piastę tylną na taką pod kasetę i włożyć choćby kasetę 8-kę (wraz z wymianą prawej manetki na odpowiednią i nowym łańcuchem), gdzie będziesz miał już zębatkę 11-kę (11-30, 11-32, 11-28) i dużo większy zakres przełożeń. Obecnie na asfalcie 42/14 to trochę mało, a i na stromych górkach w terenie 24/28 to też zmusza do bardzo siłowej jazdy. 

Inwestując w stary rower 1000 zł można sporo poprawić, a to wciąż dużo mniejszy wydatek niż zakup nowego.  

Edytowane przez marvelo
Napisano
W dniu 26.12.2024 o 20:45, Cooper91 napisał:

Myślę nad zakupem roweru, który służyłby mi do treningów. Głównie miasto i drogi leśne

Ile % miasta, a ile lasów? W lesie szutrówki czy coś więcej? 

Napisano

Marvelo, dziękuję za opinię, na pewno o tym pomyślę!

Ile % miasta, a ile lasów? W lesie szutrówki czy coś więcej? 

40% miasto, 60% las, w lesie raczej nierówno, wystające korzenie itp, w niektórych miejscach szuter.

po przeanalizowaniu wcześniejszych wpisów tutaj na forum na ten moment mam głównego faworyta w myślę fajnej cenie:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-romet-mustang-m5-pd43213/?v_Id=232570&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiAyc67BhDSARIsAM95QzsASSK0DJpTbjp_eX3pQLyBkFwnxVpq2Zf6i11WL1eHXsDxX1jVvFMaAvq_EALw_wcB

tylko na centrum rowerowym znalazłem taką cenę, wszędzie indziej po 4300 PLN i tutaj mam zagwozdkę, bo czytałem tutaj jeden temat gdzie był ten rower chwalony + wygląd też mi podchodzi. Ktoś jest w stanie się wypowiedzieć ewentualnie na temat tej sztuki? :)

Napisano (edytowane)

W porównaniu do czego? 

Biorąc pod uwagę, że w podobnej cenie można mieć https://www.lucky-bike.de/Fahrraeder/Mountainbike/MTB-Hardtail/Focus-WHISTLER-3-8.html

https://www.deporvillage.pl/rower-focus-whistler-38-mtb-szary

z powietrznym amortyzatorem to Romet wygląda trochę gorzej. Ogólnie spójny rower raczej odpowiadający Twoim potrzebom.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

nie bierz mustanga, whistler jak kolega pisze (3.8 lub 3.9), wymienisz gripy (bo te oryginały są b.słabe) i super rower pod te wymagania.

Napisano (edytowane)

Przy obecnych cenach i promocjach, szczególnie za granicą, nawet nie brałbym pod uwagę kupna roweru w tym budżecie bez taperowanej główki ramy. Oprócz tego rama Radona ma jeszcze sztywną oś z tyłu, jest dość lekka.

Z dobrych rzeczy na temat Mustanga: ma manetkę blokady, dzięki czemu możesz zablokować amortyzator, ma napęd 2x10, co dla niektórych jest plusem. 

Edytowane przez NerfMe
Napisano
2 godziny temu, Cooper91 napisał:

Oglądałem Whistlera już wcześniej na żywo też i wszystko ok, jedynie wizualnie mi bardzo nie podchodzi niestety

Doprezycuj proszę o co chodzi z tym wizualnym nie podchodzenie, kolorystyka?  Opony z jasny bokiem? Oglądałem Focusy po kątem zakupu dla syna kolegi (rozm. S na kołach 27.5) i Whistler to naprawdę ładny rower.

Napisano

Opony + jednokolorowa rama. Wolę jak są jakieś wstawki kolorystyczne na ramie, jak w przypadku Mustanga i Treka. Nie twierdzę, że Whistler jest brzydki, ale nie przypadł mi do gustu jeśli chodzi o wygląd :)