Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Szosa jak najbardziej jest ponadczasowa i dobrze się starzeje, tylko, że znalazłeś kiepski moment na jej zakup, bo właśnie przechodzi epokową zmianę, a wszystkie wybrane przez Ciebie rowery są "sprzed naszej ery" - to jest sprzed ery hamulców tarczowych. Do niedawna każda szosa mogła np. po 10 latach w sumie uchodzić za lekko przykurzoną, ale niewiele różniącą się od nowych modeli. Mogłeś wymienić osprzęt na najnowszą grupę i tyle... W tych rowerach już nic nie zmienisz na nowsze. Z każdym rokiem będziesz miał malejąca ofertę kół, osprzętu. Możesz kupić, jeździć i się cieszyć, ale z pełną świadomością tej ślepej uliczki szosowego rozwoju.

Natomiast co do konkretów - nie wypowiem się co do cen, a i daleko mi do znawstwa, ale zwróć uwagę na:

1. W obydwu rowerach z elektryką to Di2 jest dla mnie rodzajem wabika na klienta. W Canyonie to mawet jest chyba 10-rzedowa grupa 2 generacje do tyłu w stosunku do aktualnej... Rower na szczękach warto kupić na popularnej grupie mechanicznej z dostępem do części i elementów eksploatacyjnych, żeby nie było problemów z serwisem (w dostępie jak i kosztach) - ot jakaś Ultegra... Wybór starszego Di2 , to trudniejszy dostęp do części (to nie były rzeczy tak powszechne jak teraz) i automatycznie związane z tym wyższe koszty. Chyba bym unikał takich rozwiązań.

2. Propel ma chyba własne hamulce Gianta (w tym ten przedni mocowany za widelcem zamiast przed). Traktuj to jako element nietypowy - tzn. jak się zepsuje, masz większy problem niż przy rozwiązaniach standardowych.

3. Koga - o ile dobrze widzę - ma ciekawą  w sensie współcześnie raczej niespotykaną - korbę trzyblatową i ładnie przytarte powierzchnie hamowania na obręczach 🙂. No i ten udziwniony zacisk hamulca mocowany za suportem (taki sobie patent Shimano wymyśliło) - idealne miejsce na zbieranie syfu . Chyba to  nigdy nie było jakoś wielbione przez użytkowników ani mechaników rozwiązanie...

4. Trek - cena chyba za napis na ramie 🙂 bo jest w sumie na najbiedniejszej w zestawieniu Tiagrze. Sprzedający dorzuca tam wszystko, co ma (w tym nawet polski pomiar mocy w ramieniu korby), ale moim zdaniem, to niewiele zmienia.

5. Stevens - w Polsce mało znany i pewnie przez to najtańszy z całej piątki...

Napisano

Oprócz tego co powyżej, czyli że są to archaiczne rowery za chore pieniądze, nie bardzo wiem co one mają wspólnego z mniej agresywną pozycją.

Za 6k można kupić nowy rower, na hydraulice i napędzie pokroju Tiagra/ 105. Ludzie wciąż jeżdżą na aluminium. Od tego się nię umiera. Nie trzeba mieć karbonu za wszelką cenę.

9 godzin temu, sivesgaard napisał:

MTB to jednak nie moja bajka, bo za dużo kontuzji

1. Jak można dorobić się kontuzji na MTB przez 500 km czy ile tam przejechałeś po polach i lasach?

2. Jak wyłożysz się na szosie, to zobaczysz co to znaczy kontuzja

Napisano
9 godzin temu, HSM napisał:

Szosa jak najbardziej jest ponadczasowa i dobrze się starzeje, tylko, że znalazłeś kiepski moment na jej zakup, bo właśnie przechodzi epokową zmianę, a wszystkie wybrane przez Ciebie rowery są "sprzed naszej ery" - to jest sprzed ery hamulców tarczowych. Do niedawna każda szosa mogła np. po 10 latach w sumie uchodzić za lekko przykurzoną, ale niewiele różniącą się od nowych modeli. Mogłeś wymienić osprzęt na najnowszą grupę i tyle... W tych rowerach już nic nie zmienisz na nowsze. Z każdym rokiem będziesz miał malejąca ofertę kół, osprzętu. Możesz kupić, jeździć i się cieszyć, ale z pełną świadomością tej ślepej uliczki szosowego rozwoju.

Natomiast co do konkretów - nie wypowiem się co do cen, a i daleko mi do znawstwa, ale zwróć uwagę na:

1. W obydwu rowerach z elektryką to Di2 jest dla mnie rodzajem wabika na klienta. W Canyonie to mawet jest chyba 10-rzedowa grupa 2 generacje do tyłu w stosunku do aktualnej... Rower na szczękach warto kupić na popularnej grupie mechanicznej z dostępem do części i elementów eksploatacyjnych, żeby nie było problemów z serwisem (w dostępie jak i kosztach) - ot jakaś Ultegra... Wybór starszego Di2 , to trudniejszy dostęp do części (to nie były rzeczy tak powszechne jak teraz) i automatycznie związane z tym wyższe koszty. Chyba bym unikał takich rozwiązań.

2. Propel ma chyba własne hamulce Gianta (w tym ten przedni mocowany za widelcem zamiast przed). Traktuj to jako element nietypowy - tzn. jak się zepsuje, masz większy problem niż przy rozwiązaniach standardowych.

3. Koga - o ile dobrze widzę - ma ciekawą  w sensie współcześnie raczej niespotykaną - korbę trzyblatową i ładnie przytarte powierzchnie hamowania na obręczach 🙂. No i ten udziwniony zacisk hamulca mocowany za suportem (taki sobie patent Shimano wymyśliło) - idealne miejsce na zbieranie syfu . Chyba to  nigdy nie było jakoś wielbione przez użytkowników ani mechaników rozwiązanie...

4. Trek - cena chyba za napis na ramie 🙂 bo jest w sumie na najbiedniejszej w zestawieniu Tiagrze. Sprzedający dorzuca tam wszystko, co ma (w tym nawet polski pomiar mocy w ramieniu korby), ale moim zdaniem, to niewiele zmienia.

5. Stevens - w Polsce .mało znany i pewnie przez to najtańszy z całej piątki...

Jestem Ci niezmiernie wdzięczny. Tak to jest jak się przeczyta jakieś komentarze i wyciągnie z nich błędne wnioski.

Wyrzucam wszystkie do kosza i wracam do deski kreślarskiej. :)

Napisano

Żadnych corrateców, żadnej kogi, żadnego stevensa ani innych wynalazków, żadnych szczęk, o 15 letnich antykach (koga) nawet nie wspominając. Chcesz kupić pierwszą szosę, nie masz doświadczenia, nie wiesz czy trafisz z rozmiarem, nie wiesz czy trafisz z geometrią, nie wiesz czy ci się to w ogóle spodoba a biorąc taki wynalazek i to w dużym rozmiarze będziesz miał niesprzedawalny sprzęt. Szukaj czegoś popularnego i chodliwego, najlepiej żeby też na części dało się sensownie sprzedać bo rozmiar i tak będzie utrudniał.

Osobiście uważam, że w tym budżecie nie da się kupić nic sensowniejszego niż https://szybkierowery.pl/produkt/cube-agree-c62-disc-carbon-ultegra-di2/ link przykładowy bo kilka firm w pl te rowery sprzedaje, porównaj aktualne ceny

W twoim przypadku zapewne rozmiar 60 choć zmierz jeszcze przekrok. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Może spodoba Ci się taki Specialized Allez Sport ? Niezła rama, wieczysta gwarancja, możliwość założenia szerszych opon niż w starych szosach.

https://www.specialized.com/pl/pl/allez-sport/p/4221797?color=5368181-4221797&searchText=90025-7456

Dzwoniłem kiedyś do kilku sklepów i otrzymywałem oferty w okolicach 6-6,2 tys. Może by Ci ściągnęli Twój rozmiar w podobnej cenie. Zwróć uwagę na tylny mostek, nie każdemu się podoba ta ukośna rurka.

https://sklep.strefariders.pl/products/allez-e5-sport?variant=48419426533709

Edytowane przez Yacko
Napisano

Jak szczęki Ci pasują, to w budżecie masz nowego krossa vento 7.0.
Może technologia stara, ale takiej małej masy nie dostaniesz nigdzie w tym budżecie.

Nie sądzę, że jak złapiesz bakcyla na szosę, to będziesz modernizował ten pierwszy rower za 6k zł - nawet jak polecą Ci tu ultra nowoczesny. W takim budżecie będzie za dużo do wymieniania w nowym rowerze, a w używkę szkoda inwestować przeważnie. Pewnie i tak kupisz nowy.

Cytat

MTB to jednak nie moja bajka, bo za dużo kontuzji. Szukam więc jakiejś szosy żeby spróbować czegoś innego.
Czytałem, że to rowery ponadczasowe i dobrze się starzeją więc pomyślałem o olx.

Mam 192cm wzrostu i szukam czegoś o mniej agresywnej pozycji.

Czytając to, to nie wiem czy nie lepszy byłby gravel typu merida silex i jakieś odpowiednio szerokie opony pod asfalt. Albo rower typu cross i pokrewne.