gomez.pl Napisano 25 Grudnia 2024 Napisano 25 Grudnia 2024 Kochani parę miesięcy temu kupiłem wydawało się fajny rower (Orbea onna29 10) jednak po kilkuset przejechanych km okazuje się że rama w rozmiarze M 29" jest na mnie za mała, skąd taki wniosek? otóż nie potrafię ustawić sobie roweru tak aby mnie nie bolał kark. Obejrzałem już wszystkie możliwe poradniki, regulowałem sztycę, siodełko, kierownicę i nic. Każda dłuższa jazda powoduje u mnie sztywność karku i ogólny dyskomfort. A rozmowy z innymi wskazują że tak może być. Dlatego uznałem że zamiast sprzedaży całego roweru wymienię ramę. I teraz pytanie czy muszę operować w obrębie jednego producenta czy mogę wziąć dowolną w odpowiednim rozmiarze+parametrach aby móc przełożyć klocki (nawet taką od chińczyków) Co sądzicie? Cytuj
chudzinki Napisano 25 Grudnia 2024 Napisano 25 Grudnia 2024 A czym jeździłeś wcześniej? Ile masz wzrostu? Cytuj
gomez.pl Napisano 25 Grudnia 2024 Autor Napisano 25 Grudnia 2024 (edytowane) Mam 176cm wcześniej była długa przerwa ale miałem jakiegoś prostego gianta HT na ramie M i też był ten sam problem tylko teraz większa świadomość problemu Edytowane 25 Grudnia 2024 przez gomez.pl Cytuj
chudzinki Napisano 25 Grudnia 2024 Napisano 25 Grudnia 2024 Ja myślę, że jeżeli eksperymentowałeś z mostkami (z dłuższym i/lub większym wzniosem) to wymiana ramy na większą nic nie wniesie. Co prawda L również jest dla Ciebie odpowiednia, ale w M powinieneś się spokojnie wpasować. Cytuj
Turysta05 Napisano 25 Grudnia 2024 Napisano 25 Grudnia 2024 Znam to🥴, ale to indywidualna sprawa. Popieram @chudzinki, popróbuj z kierownicą, koszt niewielki a przybliży rozwiązanie: Następny krok to zwężenie chwytu, nie musisz od razu ciąć kierownicy, poprzesuwaj klamki i próbuj nowe chwyty. Dalej można giętą kierownice, nie prostą rurę. Cytuj
KSikorski Napisano 25 Grudnia 2024 Napisano 25 Grudnia 2024 Większą ramę można "symulować" mostkiem i jego konfiguracją. Symulować tylko w znaczeniu pozycji, bo główka ramy i górna rura zostanie tam, gdzie była. Jeśli dojdziesz do odpowiednich wniosków żonglując mostkami, to wtedy zacznij się zastanawiać nad zmianą ramy. Zakładam, że siodło zostaje tam gdzie było względem suportu. Wtedy Orbea onna między M i L różni się o 10mm w pionie i 22mm w poziomie. Zatem można wrzucić 10mm podkładek pod mostek więcej i dać mostek około 25-30mm dłuższy (podkładki pod mostek skracają pozycję). Cytuj
Dokumosa Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 Większa rama może implikować inne dolegliwości jak np. ... ból karku (bo trzeba będzie głowę bardziej zadzierać do góry) oraz np. nabiału (bo większa rama to często większy przekrok). Odnośnie przekładki to jeśli wybierze się odpowiednią ramę (w tych samych standardach montażowych) to będzie się dało przełożyć zdecydowaną większość ogratowania. Cytuj
NerfMe Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Jeżeli to jest rower w konfiguracji fabrycznej to przekładka osprzętu, nie jest warta takiej zabawy moim zdaniem. Może warto spróbować sprzedać cały rower i szukać innego, szczególnie że dużo promocji ostatnio się pojawia. Najpierw jednak upewnilbym się że ból karku na pewno wynika z powodu małej ramy. Orbea onna ma dość wygodną pozycję, więc raczej głowy za bardzo zadzierać nie trzeba. Edytowane 26 Grudnia 2024 przez NerfMe Cytuj
gomez.pl Napisano 26 Grudnia 2024 Autor Napisano 26 Grudnia 2024 (edytowane) Myślałem o mostku tylko mam obawy że sterowność nie będzie tak "bezpośrednia" jak to jest fabrycznie @Dokumosa właśnie tylko problem karku mi dokucza, resztę udało mi się zniwelować poprzez ustawienie siodła góra/dół przód/tył. Choć mam wrażenie że mógłbym podnieść je jeszcze do góry tyle że jest już ono wyciągnięte do limitu. I słusznie mówicie z podniesieniem kiery gdyż jej wysokość niejako powoduje pochylenie tułowia a to z kolei sprawia że trzeba bardziej zadzierać głowę do góry aby patrzeć przed siebie... Edytowane 26 Grudnia 2024 przez gomez.pl Cytuj
KSikorski Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 Cytat Myślałem o mostku tylko mam obawy że sterowność nie będzie tak "bezpośrednia" jak to jest fabrycznie Mostek wymienić tylko w celu weryfikacji pozycji. Niemniej moim zdaniem Twoje problemy wynikają raczej z słabości ciała niż z doboru ramy. Pojeździsz rok, dwa, zaczniesz ćwiczyć i będzie dobrze. Cytuj
gomez.pl Napisano 26 Grudnia 2024 Autor Napisano 26 Grudnia 2024 Tyle że ja ćwiczę regularnie, forma cały czas jest aby robić i 100km dziennie tylko ten kark... I to zabija radość z jazdy. Zatem zacznę od sprawdzenia mostka a potem będę myślał. Cytuj
Turysta05 Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 To też droga: 2 godziny temu, KSikorski napisał: ....problemy wynikają raczej z słabości ciała niż z doboru ramy. Pojeździsz rok, dwa, zaczniesz ćwiczyć i będzie dobrze.... Ćwiczyć, ćwiczyć.. można?: Cytuj
KSikorski Napisano 26 Grudnia 2024 Napisano 26 Grudnia 2024 Miałem na myśli ćwiczenie mięśni stabilizujących korpus, nie ogólną formę. Bez tego w pewnym wieku nie da się jeździć z radością na twarzy 😉 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi