Skocz do zawartości

[kierownica] do gravela 31.8 44cm z flarą

mmoorroo

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam kierownicę do eskera 6.0 gen1.
Ta która jest fabrycznie mi odpowiada niestety mam problem ponieważ jak zamontują do niej uchwyt na licznik z garmina (lubię mieć licznik na środku mostka) to nie mam jak założyć lemondki ponieważ kierownica się zwężą i mocowanie lemondki wychodzi dokładniej na zwężąjącym się fragmencie. Nie chcę kupować uchwytu na licznik i lampkę mocowanego do śrub mostka, tym bardziej że z drugiej strony mostka mam licznik a'la knog.
Czy kojarzy ktoś jakiś model który ma w szerszym miejscu (31,8mm) minimum 13cm długości oraz szerokość całkowitą 44cm z flarą?

Nie znalazłem nigdzie w internecie stron, na których podawana jest właśnie ta wartość.

Zrzut ekranu 2024-12-22 214212.png

@mmoorroo Niektórzy producenci podają dokładne wartości także tego elementu... Musisz szukać.

Natomiast dla mnie jest ciekawe, jakiej kierownicy szukasz. Bo 44 cm w dropie dla kierownic z flarą to nie jest zbyt wiele. Taka kierownica w łapach będzie miała ile- 40 cm, 38 cm? To jest wąska, albo bardzo wąska kierownica, a wąskie kierownice będą miały środkową "camp area" często krótsze niż w kierownicach w wyższych rozmiarach. Po prostu nie zrobisz kierownicy, która będzie nie szersza niż np. 40 cm, w której zmieścisz jednocześnie długą "clamp area", łagodne zejścia z rozmiaru 31,8 do 24 mm i gięcie baranka ("ramps"). Np. taka Slasa Cowbell z flarą 12 st. będzie miała rozmiary Width: 380, 400, 420, 440, 460mm / Full Width: 433, 453, 473, 493, 513mm. A clamp area jest tam 120 mm, czym Salsa się chwali, uznając ze to dużo...

Tu masz ciekawe zestawienie kierownic: https://bikepacking.com/index/gravel-bars/ (musisz tylko osobno poszukać w innych źródłach długości clamp area). No i to jest zestawienie z amerykańskiej perspektywy - część kierownic jest u nas w ogóle nieosiągalna... I wreszcie to są takiie kierownice "hard gravel" z flarą nawet pod 30 st., a wówczas żeby uzyskać 44 cm w dropie, to kierownica musiałaby mieć z 36 cm szerokości w łapach...

Na Twoim miejscu szukałbym w następujący sposób - zakładasz szerokość w łapach i wielkość flary (bo to producenci zawsze podają - Ty tego nie napisałeś) i później po sklepach/internetach szukasz informacji, czy ktoś podaje szerokość "clamp area" oraz szerokość w dropie.

Edytowane przez HSM

No, tylko że kosztuje tyle co 1/4 tego Eskera :)

@mmoorroo jeżeli kierownica ci pasuje, a jedynym problemem za mało przestrzeni na akcesoria, to może rozważ opcję uchwytu na lemondkę? Jest sporo różnych opcji, drogie oryginały, tanie zamienniki, ultra tanie z Aliexpress. Niektórzy też kombinują żeby sobie dodrutować poprzeczkę do lemondki z jakiejś rurki PCV.

https://tricarbon.pl/K-Edge-Uchwyt-Garmin-Sport-TT-Mount-czarny

4 godziny temu, Chociemir napisał:

Kierownica Cadex AR na całej  długości ma 31,8 mm: https://www.cadex-cycling.com/pl/kierownica-cadex-ar

Fajna... Tylko jedno 0 za dużo :)

3 godziny temu, chrismel napisał:

Ritchey coś ma.

Możesz coś więcej?

4 godziny temu, zlatan napisał:

No, tylko że kosztuje tyle co 1/4 tego Eskera :)

@mmoorroo jeżeli kierownica ci pasuje, a jedynym problemem za mało przestrzeni na akcesoria, to może rozważ opcję uchwytu na lemondkę? Jest sporo różnych opcji, drogie oryginały, tanie zamienniki, ultra tanie z Aliexpress. Niektórzy też kombinują żeby sobie dodrutować poprzeczkę do lemondki z jakiejś rurki PCV.

https://tricarbon.pl/K-Edge-Uchwyt-Garmin-Sport-TT-Mount-czarny

Wolałbym zmienić kierownicę bo nie zawsze jeżdżę z lemondką i za dużo potem do przekładania