wr81 Napisano Poniedziałek o 16:37 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 16:37 Hmmm wygląda jakbym spamował ten wątek ale napiszę i tak ,bo byłem w podobnej sytuacji niedawno (hamulce tektro orion zamiast m520 w Trance z bunnyhop). Podstawowym pytaniem chyba powinno być czy jesteś (lub chyba w tym przypadku jesteście) ogólnie zadowoleni z roweru - tzn. czy rozmiar pozycja, masa itp (kolor w realu ;)) jest ok. czy też jednak coś (innego niż piasty i korba) co przeszkadza budzi wątpliwości - w takim wypadku dzięki tej macie bezkosztowy zwrot (wysyłka).. W przypadku gdy rower jest ok to generalnie pytanie czy da się coś więcej wyszarpać. Można próbować aczkolwiek nie stawiałbym specjalnie na to. W mojej dyskusji z bunnyhop w którymś momencie postawili sprawę jasno, tektro i pedały albo zwrot. Ja dużych wątpliwości nie miałem ale wymiana hamulców jest w miarę łatwa, no i mam na półce 2 komplety + 1 komplet klamek do wykorzystania (kontrowersyjny outlet RCZ kłania się ). 100 euro to nie ekstremalnie duże alo i nie tak mało, i to realnej kasy - powinno wystarczyć na mniejszą zębatkę do korby + piasty. Pytanie czy piasty ruszać/przeplatać, itp. Ja chyba zmieniłbym zębatkę jeżeli rzeczywiście 34t to stanowczo za dużo (starą może dałoby się sprzedać ).Na kołach bym jeździł i obserwował a to co zostanie wrzucił na fundusz, nowych lżejszych kół (tutaj znów pytanie ile ważą obecne). Oczywiście jeżeli pod choinkę wpadną dodatkowe środki to wymiana kół od razu też jest jakąś opcją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano Poniedziałek o 20:24 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 20:24 @wr81, jaki spam? 😏 11,1 kg bez pedałów, kolor córce bardzo się podoba, pozycję zawsze się dopasuje. Wiadomo - idealnie nigdy nie jest np. sztyca mogłaby być większej średnicy żeby włożyć więcej niż 120 mm, ale nie można mieć wszystkiego. @wr81, @KSikorski, zębatka to najmniejszy problem. Teraz to najbardziej chodzą mi po głowie te piasty... O zmianie kół nie myślę. A czy takie rozwiązanie mocowania osi to częsty przypadek czy to patent Cannondale... ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano Poniedziałek o 21:16 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:16 Nie ma się co martwić piastami na zapas moim zdaniem. Nie wiem co to za patent z tym hakiem. Nominalnie sztywna oś, ale sztywność jednakowa jak w QR 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano Poniedziałek o 21:38 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:38 Mi chodziło o masę samych kół - tzn. czy jest potencjał na odjęcie 200g czy 0.5kg w sensownym koszcie (co znaczy sensowny to wtórna sprawa). Co do wymiany piast to kluczowa chyba jest znajomość sprawdzonego i nie zdzierającego kołodzieja do ew. przeplatania. Co do haków to powiem szczerze że mnie nieźle zaskoczyło to zdjęcie. Chyba za mało widziałem, no i w sumie ze rowerów ze sztywną osią to mam Meridę i Gianta czyli marki "ludowe" że tak powiem... Cannondale chyba naprawdę chce być "inny" za wszelką cenę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NerfMe Napisano Poniedziałek o 21:41 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 21:41 Ja bym tymi piastami też się za bardzo nie przejmował, rozumiem jakbyś miał w specyfikacji DT swiss 350 i dostał jakiś badziew, a tu to w zasadzie każde będą działać podobnie. Natomiast to mocowanie tylnej osi to mnie zaskoczyło. Nie spodziewałem się po Canonndale czegoś takiego. Chociaż nie sądzę by to miało jakikolwiek wyczuwalny wpływa na sztywność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano Poniedziałek o 23:42 Udostępnij Napisano Poniedziałek o 23:42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano Wtorek o 08:21 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 08:21 10 godzin temu, NerfMe napisał: Natomiast to mocowanie tylnej osi to mnie zaskoczyło. 10 godzin temu, wr81 napisał: Co do haków to powiem szczerze że mnie nieźle zaskoczyło to zdjęcie A jak mnie zaskoczyło! Myślałem, że urwałem kawałek ramy 😆. W dniu 22.12.2024 o 23:54, wr81 napisał: jaki kolor ma bębenek, w oryginalnym mt410 jest czarny.. Czarny. 11 godzin temu, KSikorski napisał: sztywna oś, ale sztywność jednakowa jak w QR 😄 Pewnie coś pośrodku... Ogólnie to jestem trochę zniesmaczony 😑. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano Wtorek o 08:31 Udostępnij Napisano Wtorek o 08:31 Ja bym nie chciał ramy z takim rozwiązaniem. Miałem kiedyś ramę, w której gwint sztywnej osi był w całości zintegrowany z hakiem przerzutki. Natomiast hak wraz z tym gwintem do ramy trzymał się na dwóch śrubkach M4, pracujących na ramieniu około 30mm. Luzowało się to regularnie, musiałem skręcać na klej, finalnie sprzedałem rower. Wiem że to nie jest 1:1 ten przypadek, ale unikam takich patentów. Haki mają być zamkniete i być monolitem z ramą lub wahaczem. Jeśli nie są monolitem to mają być dwuczęściowe i skręcone przelotowo na wysokosci środka osi. Otwarty hak nigdy nie będzie działać jak zamknięty. Jaki to rower? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano Wtorek o 09:42 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 09:42 https://www.cannondalebikes.pl/rowery/gorskie/xc-race/scalpel-ht/scalpel-ht-carbon-4-c25401u https://www.ibksport.eu/scalpel-ht-carbon-4-cannondale-2024-viper-green/p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wr81 Napisano Wtorek o 12:03 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:03 Gdyby to było problematyczne to by od razu wyskakiwały narzekania w sprawie "awaryjności i problemów z Cannondale Speed Release" a jakoś ich nie widać specjalnie. Generalnie chyba niewiele to wnosi, ułatwienie w wyjmowaniu tylnego koła chyba średnie. Przynajmniej koła są standardowe , gdyby wymienić tę pocienioną (stepped - jak widać na wklejonym w poprzednim poście screenie) oś to stracimy tylko tę nie do końca oczekiwaną funckonalność. Wygląda trochę jakby to projektował przysłowiowy "niemiecki inżynier". Czy ewentualna utrata jakiego procenta sztywności (o ile występuje) w rowerze wybitnie xc ma znaczenie ? (o masę użytkowniczki nie pytam bo nie wypada).. https://www.cannondalebikes.pl/o-marce/technologie/speed-release Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano Wtorek o 12:10 Autor Udostępnij Napisano Wtorek o 12:10 (edytowane) Waga piórkowa, a nawet gdybym ja miał "odziedziczyć" to też w granicach 80 kg, ale mimo wszystko bardzo dziwne to jest 🤔. Mam rozkminkę... EDIT. A widzisz @KSikorski, o tym nie pomyślałem... Edytowane Wtorek o 12:20 przez chudzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano Wtorek o 12:18 Udostępnij Napisano Wtorek o 12:18 To nawet nie chodzi o procenty sztywności, tylko o nasmarowaną oś o dużej powierzchni wystawioną centralnie na nawalające błoto... chrup chrup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi