Skocz do zawartości

[Blotniki] Wheeler Protron 29'

pierotez

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zamontować błotniki do MTB 29'.

Rower wykorzystywany tylko do treningów teraz gdy szosa stoi schowana w komórce.

Trening polega miedzy innymi na tym że nikt nikomu nie wali błotem w twarz podczas jazdy na kole ;)

Rowerek to Wheeler Protron 500 29Er 2013r z oponami double Fighter 2.0.

Błotniki dotychczasowe mtb połamałem na ciasnych singlach leśnych ale teraz każda tylko po kostce i szutrach.

Myślę o tanich Velo 65, ewentualnie o trochę droższych speedrocker mtb czy drogich edge ale 56, z naciskiem na tanie :)

Jakie mocowania brać pod uwagę?

Używam velo 65 i sprawdzają się świetnie nawet w terenie. Jedynie możesz mieć mały problem z zamocowaniem drutu przedniego błotnika do widelca bo nie ma mocowań. U mnie sprawdzają się trytytki. Ewentualnie wybrać veloflexx 65 z gotowymi mocowaniami

Zależy co chcesz robić na tym MTB. Jak ambitnie latać po lasach i singlach, to pełne błotniki z bocznymi prętami niosą ze sobą większe ryzyko złapania jakiegoś kija w koło, albo też szybszego zapchania się błotem jak zamontujesz za blisko koła.

U mnie na przodzie jest zwykły błotniczek tego typu: https://www.centrumrowerowe.pl/blotnik-enduro-rock-shox-mtb-fender-pd25551/?v_Id=155156 . Mam założony przez cały rok, nawet nie ma sensu go zakładać i zdejmować, bo i tak nic nie waży i nie rzuca się w oczy. Będzie chlapało na okolice suportu i butów, ale wszystko powyżej chroni bez zarzutu.

Z tyłu jesienią zakładam SKS Mudrocker: https://www.centrumrowerowe.pl/blotnik-mtb-sks-mudrocker-pd25993/?v_Id=156574 . Stabilne i uniwersalne mocowanie na rzepy, szybki (de)montaż, nie ma bocznych prętów, bardzo dobrze chroni przed błotem bo jest długi i szeroki. Wada jest taka, że na jakimś większym wertepie czasem sobie klapnie w oponę, ale to okazjonalnie. No i mógłby być trochę tańszy, ale na OLXach są czasem używki w dobrej cenie.