chopmaz Napisano Czwartek o 15:23 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:23 Panowie i panie, możecie coś polecić w tej cenie? Mama ma 158cm wzrostu, teraz to już pewnie mniej ;] i szuka roweru na niedługie trasy i do sklepu. Mówiła, ze woli mniejsze koła czyli 26. Ale nie upierała się przy tym jakoś bardzo mocno. Rower musi mieć koszyk lub możliwość założenia koszyka. Myślę, że trekking też byłby ok. No i używki mogą być. Spodobał jej się Elops 520, ale to kloc 18kg w rozmiarze XS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano Czwartek o 15:55 Udostępnij Napisano Czwartek o 15:55 Najsensowniejszym wyborem za taką kasę będzie https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-500-niska-rama/_/R-p-305054 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano Czwartek o 19:11 Autor Udostępnij Napisano Czwartek o 19:11 Dzięki, podesłałem, nawet się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano Piątek o 10:27 Udostępnij Napisano Piątek o 10:27 Na krótkie dojazdy, zakupy itp, proponował bym rower z napędem piasty wielobiegowej. Zmiana biegów, kultura pracy, niezawodność, bezobsługowość w tych cechach bije na głowę tradycyjne przerzutki. Zapytał bym o taki rower w lokalnym sklepie, lub cos takiego: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-miejski-damski-romet-pop-art-lux-pd28980/?v_Id=167324 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano Piątek o 13:34 Udostępnij Napisano Piątek o 13:34 Moja żona ma wskazanego wyżej elopsa 500 i jest bardzo zadowolona. Rower ma taką pół-pochyloną sylwetkę, jest jak na wyposażenie lekki i szybki. Koszyk na kierownicy ma konflikt z lampką, bo kierownica nie jest wysoko, w nocy potrzebna druga lampka albo koszyk na bagażnik. Na pewno ten Romet będzie cięższy (i w masie i w toczeniu) ale będzie też wymagał mniej konserwacji i będzie pasował do wolniejszej jazdy. Jak żona kupiła elopsa, to ja sprzedałem rower z przekładnią w piaście i pancernymi oponami, bo nie mogłem się za nią utrzymać, choć jak jedziemy na podobnych rowerach jestem szybszy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano Piątek o 15:10 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 15:10 Podejrzewam, że w razie zakupu Elopsa, przydałoby się kupić regulowany mostek i dać trochę wyżej kierownicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano Piątek o 15:48 Udostępnij Napisano Piątek o 15:48 Elops jest lżejszy i zapewne łatwiejszy w toczeniu, ale romet ma tez swoje plusy. Romet jest cięższy o ok 2kg, ale dopóki nie trzeba gdzieś wnosić roweru to nie jest problem. W Romecie jest piasta nexus 7, w porównaniu do tego co jest w elopsie, to nexus jest jak ferrari , niezawodny napęd, bez problemu zakupisz cżęści . Wystarczy trzymać rower w suchym miejscu i napęd na lata, bez dotykania. Zakładam że Mama ma juz swoje lata, nie wiem czy przypasuje jej takie siodełko jak w Elopsie, siodełko spręzynowe szersze bardziej sie sprawdza w takim rowerze miejskim. Bardziej wyprostowana pozycja to lepsza swiadomość sytuacyjna, łatwiej jest się rozejrzeć itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chrismel Napisano Piątek o 16:20 Udostępnij Napisano Piątek o 16:20 Takie siodełko jak jest w Romecie nie każdemu przypasuje. Bardziej uniwersalne wydaje mi się płaskie, np. takie jak SPORTOURER Max FLX Gel: https://www.centrumrowerowe.pl/siodelko-sportourer-max-flx-gel-pd37223/?v_Id=205609 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano Piątek o 16:48 Autor Udostępnij Napisano Piątek o 16:48 Podesłałem jej też tego Rometa, ale co wybierze, nie wiem, tutaj to pewnie bardziej wygląd zdecyduje :)) Rower będzie przechowywany w piwnicy, jest w niej trochę wilgoci. Co do siodełka czy kierownicy to jak nie będzie coś pasować, łatwo można zmienić. W każdym razie dzięki wszystkim za propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi