Skocz do zawartości

[2000zł] miejski dla mamy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie i panie, możecie coś polecić w tej cenie? Mama ma 158cm wzrostu, teraz to już pewnie mniej ;] i szuka roweru na niedługie trasy i do sklepu. Mówiła, ze woli mniejsze koła czyli 26. Ale nie upierała się przy tym jakoś bardzo mocno. Rower musi mieć koszyk lub możliwość założenia koszyka. Myślę, że trekking też byłby ok. No i używki mogą być. Spodobał jej się Elops 520, ale to kloc 18kg w rozmiarze XS.

Na krótkie dojazdy, zakupy itp, proponował bym rower z napędem piasty wielobiegowej. Zmiana biegów, kultura pracy, niezawodność, bezobsługowość w tych cechach bije na głowę tradycyjne przerzutki.  

Zapytał bym o taki rower w lokalnym sklepie,  lub cos takiego:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-miejski-damski-romet-pop-art-lux-pd28980/?v_Id=167324

• +1 pomógł 2

Moja żona ma wskazanego wyżej elopsa 500 i jest bardzo zadowolona. Rower ma taką pół-pochyloną sylwetkę, jest jak na wyposażenie lekki i szybki. Koszyk na kierownicy ma konflikt z lampką, bo kierownica nie jest wysoko, w nocy potrzebna druga lampka albo koszyk na bagażnik. Na pewno ten Romet będzie cięższy (i w masie i w toczeniu) ale będzie też wymagał mniej konserwacji i będzie pasował do wolniejszej jazdy. Jak żona kupiła elopsa, to ja sprzedałem rower z przekładnią w piaście i pancernymi oponami, bo nie mogłem się za nią utrzymać, choć jak jedziemy na podobnych rowerach jestem szybszy.

• +1 pomógł 1

Elops jest lżejszy i zapewne łatwiejszy w toczeniu, ale romet ma tez swoje plusy. 

Romet jest cięższy o ok 2kg, ale dopóki nie trzeba gdzieś wnosić roweru to nie jest problem.

W Romecie jest piasta nexus 7, w porównaniu do tego  co jest w elopsie, to nexus  jest jak ferrari , niezawodny napęd, bez problemu zakupisz cżęści . Wystarczy trzymać rower w suchym miejscu i napęd na lata, bez dotykania. 

Zakładam  że Mama ma juz swoje lata, nie wiem czy przypasuje jej takie siodełko jak w Elopsie, siodełko spręzynowe szersze bardziej sie sprawdza w takim rowerze miejskim. Bardziej wyprostowana pozycja to lepsza swiadomość sytuacyjna, łatwiej jest się rozejrzeć itp. 

Podesłałem jej też tego Rometa, ale co wybierze, nie wiem, tutaj to pewnie bardziej wygląd zdecyduje :))

Rower będzie przechowywany w piwnicy, jest w niej trochę wilgoci. Co do siodełka czy kierownicy to jak nie będzie coś pasować, łatwo można zmienić. W każdym razie dzięki wszystkim za propozycje.