hepos Napisano wczoraj o 08:22 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:22 Witam wszystkich, dzień dobry. Chciałbym zacząć w tym roku wozić rowery samochodem, postanowiłem więc zakupić bagażnik dachowy. Mam belki poprzeczne Cruz Airo, chciałbym kupić uchwyty Taurus BikeUp. Problem w tym, że moje belki poprzeczne mają szerokości użytkowej rowka T z przodu 77 cm, z tyłu 70 cm. Czy jest szansa na zamontowanie na tych belkach 4 uchwytów rowerowych i zmieszczenie dwóch dorosłych rowerow 29" i dwóch dziecięcych: jednego 20" i jednego 24" ? Może np ustawić je na przemian, albo zewnętrzne przodem a środkowe naprzemiennie? Myślicie że na 77 cm jest szansa na te 4 rowery, czy szukać szerszych belek? na razie mam same belki, uchwyty będę kupował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano wczoraj o 08:29 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:29 (edytowane) Na takiej szerokości będzie raczej ciężko. Chyba, że na przemian i/lub ze zdjętymi przednimi kołami. Ale jeśli jeszcze nie kupiłeś, to chyba wziąłbym jednak nieco szersze dla komfortu i spokoju. Edytowane wczoraj o 08:30 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hepos Napisano wczoraj o 08:33 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 08:33 Dzięki za odpowiedź. Kół nie mogę zdejmować, bo będzie potrzebny bagażnik. A czy fizycznie wejdą 4 uchwyty na te belki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano wczoraj o 08:34 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:34 11 minut temu, hepos napisał: Problem w tym, że moje belki poprzeczne Kupa niewykorzystanego miejsca patrząc na zdjęcia... Wieczorem zmierzę z ciekawości u siebie. Wożę 4 duże rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hepos Napisano wczoraj o 08:40 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 08:40 Bardzo chętnie, jakbyś mógł zmierzyć. Niestety kupiłem te belki myśląc, że mają jak w opisie 90 cm. A okazało się że mają tyle ale z tymi nakładkami plastikowymi. A sam rowek ma tylko wspomniane 77/70 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano wczoraj o 08:41 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:41 Test ułożenia na różne sposoby z rowerami początkowa na podłodze a nie na dachu wskazany, czy puzzle korby kierownice się składają, można użyć uchwytów za widelec, polskie mają mniej szeroką podstawę niż np tule za koło... przekręcanie kierownic, pedałów demontaż siodełek w arsenale adaptacji, raz w roku na wakacje można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano wczoraj o 08:51 Udostępnij Napisano wczoraj o 08:51 Zdecydowanie za wąsko na 4 rowery. Wejdą trzy i trzeba będzie ustawić jeden uchwyt w przeciwnym kierunku. Przy czterech zawsze będzie jakaś kolizja. Albo kierownica albo pedały, albo jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hepos Napisano wczoraj o 09:44 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 09:44 (edytowane) A to, że 2 rowery są mniejsze nie daje jakiś nadziei? Edytowane wczoraj o 09:44 przez hepos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano wczoraj o 10:02 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:02 No i drabinka do wkladania i zdejmowania w bagazniku. Zakladales kiedys rower na dach SUVa? Przy czterech to bedzie spory wysilek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano wczoraj o 10:04 Udostępnij Napisano wczoraj o 10:04 (edytowane) Ja tam Optimę kombi widzę, nie SUVa. 😜 Jeśli chodzi o SUVy, to podpatrzyłem znajomego i ładując rower na dach XC60 otwiera sobie drzwi i staje na progu. Edytowane wczoraj o 10:06 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hepos Napisano wczoraj o 10:17 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 10:17 To prawda, moje auto to kia Optima, która jest zwykłym kombi, a do tego całkiem niskim. Do ładowania rowerów mam taki patencik, polecam 35 zł na allegro. Zdjęcie zapożyczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu Ja mając kombi (kia ceed) wożę dwa dorosłe rowery na dachu i dwa dziecięce na uchwycie mocowanym do klapy. Nie widzę opcji na 4 rowery na dachu. Nawet jak by wchodziły na szerokość, to montaż byłby dramatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hepos Napisano 22 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 22 godziny temu A próbowałeś? U mnie sąsiad wozi 4 sztuki w skodzie octavia na dachu i mówi że daje radę (tyle za ma szersze niż ja belki). Jakie masz uchwyty? z tego co wiem dużo też od tego zależy. Ale praktyki jeszcze nie mam 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu Widzę ile miejsca na szerokość zajmują dwa i wiem że w przypadku mojego auta i moich belek nie ma sensu próbować więcej. Mam belki Inter Pack Quiet i uchwyty Aguri marathon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Ja woziłem 4 rowery, ale bardzo dawno temy - samochody były węższe, ale belki wystawały. W bagażnikach na hak odległości między środkami belek/rynienek to 18-23cm. 20 to już komfort. 4 belki - znaczy 3 odstępy - 60cm. Ale nie uzyskasz osi belki na krawędzi swoich 77/70 cm, bo jest jeszcze płyta mocująca i oś rynienki będzie kilkanaście cm od końca rowka. Moim zdaniem nie ma szans. Albo dwa rowery na klapę, albo belki, które wystają poza relingi. Tych uchwytów nie znam, ale z doświadczenia wiem, że bardzo pomaga, jak rynienka ma znaczną regulację na belkach przód - tył i można dopasować d konfliktów. 4 rowery na dachu to też niezły spadochron hamujący. Pewnie 2 litry ekstra trzeba liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hepos Napisano 20 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowane) Z tego co widzę z to niezła kombinacja mnie czeka. Może po prostu dam 3 rowery na dach,środkiem mniejszy tyłem odwrócony. Najmniejszy, 20 cali wrzucę do bagażnika. I chyba porzucę marzenia o 4 rowerach na dachu. Ewentualnie wymyśliłem, że jak zdejmę te plastikowe nakładki na bagażnik zapinane na kluczyk, to zyskam prawie 20 cm dodatkowej przestrzeni. Co do spadochronu, Optima jest w dieslu - poradzi sobie mam nadzieję:) Edytowane 20 godzin temu przez hepos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Samochód sobie poradzi, ale wydłubywanie owadów z wszystkich zakamarków roweru x4 to dopiero jest frustracja 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hepos Napisano 19 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 19 godzin temu A o tym akurat nie wiedziałem 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) Po co czyścić owady? Można po prostu wciskać kit, że się tak na zjazdach zapierdzielało. 😜 Edytowane 19 godzin temu przez TheJW 1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olo850 Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Trochę przesadzacie, tutaj bagażnik rzeczywiście jest wąski, ale ja z bagażnikiem Thule (nie pamiętam szerokości belek, ale nie te najszersze) i uchwytami Thule nie miałem problemów z czterema rowerami, z czego tylko jeden był dziecięcy, dwie szosy, jeden mtb. Auto nie było jakieś wielkie - Ford Kuga. Trochę trzeba się zastanowić przy wkładaniu, ale do zrobienia, przy czym wkładanie na środkowe miejsca na dachu to zadanie dla kogoś wysokiego albo kombinacje ze stołkami itp. Moim zdaniem większa układanka jest przy czterech na haku. @hepos mogę Ci sprawdzić jakie to belki, mam jeszcze w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Wiem, co piszę. Ja mam Alhambrę. Szerokie auto, to i ma szerokie belki. To są fabryczne belki, które co prawda nie wystają poza obrys, ale mają sporo miejsca na montaż gratów. Zmieszczę 4 rowery, 700c, 26", 24" i ostatnio jeszcze kurdupla 20". Mógłbym wymienić któregoś z tych dwóch najmniejszych na 29era. Wejdzie, ale montaż na dachu to męczarnia. Samo ładowanie rowerów na tak wysoki samochód, to jest niezła kombinacja i nie raz już ręce poharatałem albo spadając z progu łapałem rower w powietrzu. Taka Kijanka jest sproro niższa, ale jestem w 100% pewny, że 4 rowery się tam nie zmieszczą. Nawet 3 duże, ładowane na przemian, mogły by mieć problem z kolizją pedałów, ale akurat to trzeba sprawdzić na własną rękę, bo uchwyty mają czasem możliwość przesuwania przód-tył i jakoś można by to porozsuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu Pisałem właśnie o tym przesuwaniu tył-przód, by uniknąć kolizji. Kierownice można obrócić, ale dobrze jak rowery tej samej wielkości są ustawione w przeciwnych kierunkach. Czasem konflikt z kierownicą ma też siodło. Jak to jest wyjazd raz do roku, to spoko. Ale jak się wozi często, to wydatek na dobry bagażnik na hak to jak zbawienie. W tym roku szacuję, że rowery wiozłem ponad 5000km, a montowałem ok. 40 razy (i to dlatego, że starałem się jak najmniej wozić autem :), bo w zeszłym roku było więcej wożenia (w tym takie przygody jak prom, gdzie dach jest problemem). Ale jak ma być okazyjnie i tanio, to długie belki rozwiążą wiele problemów - samochód ma pewnie ponad 180cm szerokości, więc bez wystawania poza obrys jest kupa miejsca - uzyskanie 120-130cm na bagażniki nie powinno być problemem. Zobacz to - pół metra długości ekstra małym kosztem https://www.e-bagazniki.pl/bagazniki-dachowe/bagaznik-bazowy-g3-cl-130-alu,17708.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Ja woziłem 4 rowery na belkach dobranych do Tucsona. W katalogu thule mozesz sprawdzic szerokosc. Wchodziły bez problemu przodem w kierunku jazdy. Jestem wysoki więc nawet montaz na dachu suva nie był jakas mordęga ale zabierał trochę czasu. Teraz mam platformę na hak. Trochę wygodniej i szybciej ale bez przesady. Na plus na pewno cisza w aucie i mniejsze opory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hepos Napisano 15 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 15 godzin temu A jaki to był model Thule bo różne mają z tego co widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 10 godzin temu, hepos napisał: Bardzo chętnie, jakbyś mógł zmierzyć. Niestety kupiłem te belki myśląc, że mają jak w opisie 90 cm. A okazało się że mają tyle ale z tymi nakładkami plastikowymi. A sam rowek ma tylko wspomniane 77/70 cm @hepos, wygląda na to, że "poleciałeś" na wygląd 🙂, przez te nakładki. Moje belki mają aż 120 cm... Rozstaw skrajnych uchwytów mam ustawione na 90 cm. Myślę, że mógłbym je trochę przybliżyć. Z montowaniem rowerów przy wzroście 179 cm na dach ~ 150 cm nie mam najmniejszych problemów, bez stawania na progu 😏. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi